Kripto Varlık Yasası Resmi Gazete'de Yayımlandı

Kripto Varlık Yasası Resmi Gazete'de Yayımlandı

TBMM'de kabul edilen kripto varlıkların düzenlenmesine dair hükümlerde bulunan Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazete'de yayımlandı.

İçerisinde kripto varlıkların düzenlenmesine dair hükümlerde bulunan Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazete yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte faaliyet izni almak için gerekli başvuruların yapılmasına dair 1 aylık süreçte başlamış oldu. Bu süre zarfı içerisinde başvuru yapmayan şirketler 3 ay içerisinde tasfiye kararı almak durumunda.

Yasada Neler Var?

Yasanın gündeme geldiği günden beri merak edilen konuların başında vergi gelmekte. Bu yasada vergi konusuna dair herhangi bir madde bulunmaktadır. Vergi konusunun daha sonraki dönemlerde netleşeceği öngörülmekte.

Yasada kripto varlıkla ilgili kavramlar tanımlanmaktadır. Bu kavramlar arasında "cüzdan, kripto varlık hizmet sağlayıcı, kripto varlık, kripto varlık saklama hizmeti, TÜBİTAK, platform" yer almaktadır. Yasada ayrıca kripto varlık hizmet sağlayıcılarının kurulabilmesi ve faaliyetlerine başlayabilmeleri için SPK'dan izin alınması zorunlu kılınmıştır.

Yürürlüğe giren yasada kripto varlık hizmet sağlayıcılarının ortak ile yöneticilerinde aranacak olan kriterlerde belirtilmiştir. Ayrıca platformlar üzerinde yapılacak olan alım-satım, ilk satış ve dağıtım gibi işlemlerde takas, transfer ile saklama hizmetlerinin SPK'nın belirleyeceği usul ve esaslara göre düzenlenecek.

Yasada platformlarda işlem yapılacak olan kripto varlıklara dair teknik kriterlerin tespiti hususunda TÜBİTAK'ında görüşlerinin alınması hükmü bulunmaktadır. Bunun yanı sıra platform ile müşteriler arasındaki ilişkilerde hükme tabii tutulup platformlarda müşterilere ait kripto varlıkların saklanması hükmü de bulunmaktadır.

Yürürlüğe giren kanunda yer alan diğer madde ise kripto varlık hizmet sağlayıcılarının borçları sebebiyle müşterilerin kripto varlıklarına el konulamayacağı, rehnedilemeyeceği, iflasa dahil edilmeyeceği ve varlıkların üzerine ihtiyati tedbir konulamayacağına dair hüküm bulunmaktadır.

Yasayla beraber Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği'ne üye olması zorunlu olan kuruluşlar arasında kripto varlık hizmet sağlayıcıları da eklenmiştir. Bu yasa aynı zamanda kripto varlık hizmet sağlayıcılarının izinsiz faaliyet yürütmesinin önüne geçmektedir. İzinsiz faaliyet yürütenlerin cezası da 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası olacak.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.