Stop-Loss Nedir? Nasıl Kullanılır?

Stop-Loss Nedir? Nasıl Kullanılır?

Stop loss alınan bir hissenin, değerli metalin yada kripto paranın belirlediğiniz seviyeye düştüğünde otomatik olarak satmasıdır.

Bu yazıda Stop-Loss nedir?, yani zarar durdurma konusuna değineceğiz. Birçok kişi tarafından karışık bir olay olarak algılandığı için kullanılmayan fakat kesinlikle kullanılması gereken, yatırımınız için hayati önem taşıyan bir opsiyondur Stop Loss. Tüm borsa işlemlerinde olduğu gibi kripto para borsasında da risk almadan kazanç sağlamak pek mümkün değildir. Zira kripto para borsalarına risk faktörü diğer borsalara göre daha yüksektir. Bunun sebebi de piyasadaki fiyat hareketlerinin yani volatilenin, diğer borsalara göre çok daha yüksek olmasıdır.

Fiyat hareketlerini büyük oranda kestirmek güçtür. Çünkü birçok farklı etken fiyat hareketlerini etkileyebilir. Alış satış baskısı, trend yönü yada dış etkenler dediğimiz, örneğin bir ülkenin kripto paraları yasaklaması, büyük bir borsanın hack edilmesi gibi… Kısacası sürekli kazanmak imkansızdır. Muhtemel kayıplarınızı en aza indirgemek için ise Stop Loss kesinlikle ve kesinlikle kullanılmalıdır.

Peki, Stop-Loss Nedir?

Stop emirleri açık bir pozisyona ilişkilendirilen bir limit emridir. Stop emirlerinin amacı, işlemlerin aleyhinize gittiği takdirde sizin belirlediğiniz bir fiyatta pozisyonun kapatılmasını sağlamaktır. Stop emirleri, piyasa fiyatı belirlediğiniz stop seviyesine geldiği zaman otomatik olarak uygulanır. Stop emirinizi iptal edebilir ya da değiştirebilirsiniz.

Kafanızı karıştırmamak adına bir örnek üzerinden konuyu anlatmaya çalışayım…

Örneğin, “BTC / USD” çifti üzerinden gidelim. Farz edelim ki 10.000 Dolar fiyattan, 1 Bitcoin aldık. Biraz zaman geçti ve Bitcoin fiyatı 10.500 Dolar oldu. Yükselişi ve karınızı gördükten sonra kendi kendinize diyorsunuz ki “Ya bu Bitcoin daha yükselir, ben bunu şimdi satmayayım…” ama hemen arkasından, “Tamam satmayayım ama ya düşerse?” düşüncesi kaplıyor zihninizi. “Sattıktan sonra yükselirse?” yada “Satmazsanız ama düşerse?” işte risk budur arkadaşlar. Tam bu devrede imdadımıza Stop-Loss yetişiyor ve riskimizi minimuma indirmek için bu opsiyonu kullanıyoruz.

Örneğimizde 10.500 Dolar olan fiyatı gördük ve Stop-Loss emri ile kısaca şunu söylemiş oluyoruz;

“Eğer ki Bitcoin fiyatı 10.300 Dolara düşerse, benim ‘şu kadarlık’ bitcoin’imi 10.299 Dolardan Sat.”

Stop emrini verdikten sonra artık içimiz rahat olabilir. Eğer ki Bitcoin fiyatı sizin zarar durdurmak için belirlediğiniz fiyata gerilerse, şu fiyattan sat dediğimiz emir devreye giriyor ve belirlediğimiz miktarda Bitcoin otomatik olarak satılıyor.

Stop-Loss emriyle hem zararımızı azaltmış oluyoruz, hem de sürekli fiyat grafiğini takip etmekten kurtuluyoruz. Biz geceleri uyurken piyasada çok değişken hareketler olabiliyor. Çünkü biz en tatlı uykumuzdayken, Amerika ve Çin’de gün doğuyor ve akabinde milyonlarca insan alım-satıma başlıyor. Sabah kalktığımızda zararımızı görüp şok geçirmemek için Stop-Loss emrini kullanmamız çok önemli…

Stop-Loss Nasıl Kullanılır?

Öncelikle şunu belirteyim; her kripto para borsasında Stop-Loss bulunmuyor. O nedenle trading yapacağınız borsayı seçerken stop-loss olup olmadığını araştırmanızı tavsiye ederim çünkü zarar durdurma opsiyonu bence kesinlikle şart. Aşağıda Stop-Loss emrinin nasıl kullanılacağını Binance exchange platformu üzerinden resimli örnekle anlatacağım arkadaşlar. Binance‘da Stop-Loss imkanı bulunuyor ve ben de Binance üzerinden al-sat yapıyorum.

Konumuz stop-loss olduğu için alış satış emirlerine, grafiklere vesaire girmeyeceğim. Akış bozulmasın direk olarak zarar durdurma emrinin nasıl kullanılacağına geçelim. Yukarıda gördüğümüz alış-satış tablosu Binance‘ın stop loss penceresidir. “Stop”, “Limit” ve “Amount” alanlarını görüyorsunuz. “Stop” kutucuğuna gireceğimiz değer, aldığımız coin için alt sınırı ifade ediyor. Yani farazi 10.000 Dolardan 1 Bitcoin aldık ve Stop-Loss emri girmek istiyoruz. Diyoruz ki, “Eğer Bitcoin 9800 Dolara düşer ise, benim X kadarlık Bitcoin’imi 9799 Dolar’dan sat.” Şu kadar fiyata düşer ise dediğimiz fiyat değerini Stop alanına yazıyoruz. Verdiğimiz örnekte stop değerini 9800 Dolar olarak aldık.

Limit kısmına gireceğimiz değer de, aldığımız coin eğer ki Stop kısmında belirlediğimiz fiyata gelirse kaçtan satacağımız yada alacağımızdır. Yani örneğimize göre, eğer ki Bitcoin 9800 Dolara düşerse (Stop), elimdeki X kadarlık coin’i, 9799 Dolardan (Limit) sat. Limit kısmına gireceğimiz değer de bu şekilde olacak arkadaşlar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.