Megafon Formasyonu Nasıl Çalışır | Megafon Formasyonu Sonrası ve Hedefi

Megafon Formasyonu Nasıl Çalışır | Megafon Formasyonu Sonrası ve Hedefi

Megafon formasyonu, Richard Schbacker tarafından “Teknik Analiz ve Hisse Senedi Piyasası Karları“ kitabında açıklanan, 85 senelik geçmişe sahip formasyondur. Karmaşık ve nadir kalıpları içeren Megafon formasyonundan ilk kez 1932 tarihinde söz edilmiştir. Fiyat oynaklığının yüksek olduğu tarihlerde ortaya çıkan ve şekli megafon desenine benzeyen Megafon Formasyonu hakkında tüm bilgileri içeriğimizin devamında sizlerle paylaşıyoruz.

Megafon Formasyonu Nasıl Yorumlanır?

Megafon formasyonu yorum kategorileri incelendiğinde, modelin piyasa yatırımcılarının kararsızlık döneminde ortaya çıktığı öğrenilir. Megafon formasyonu oluştuğunda, piyasanın oldukça değişken bir konumda yer aldığı yorumlanmalıdır.

Piyasalarda yüksek oynaklık olan dönemlerde kripto paralar veya hisse senetleri net bir yön bulmadan önce fiyat oynaklığını ön plana alırlar. Oluşma şekline bağlı olarak genişleyen formasyon tiplerinden olan Megafon, piyasada dalgalanmaların yoğunluğu ile oluşan birden fazla dip ve fiyat ile şekillenir. Megafon deseni grafiğe geldiğinde birden fazla dip ve tepe fiyatın oluştuğu, modelin genişleyebileceği, formasyon öncesinde ise yükseliş veya düşüş trendinin geldiği bilinmelidir.

Megafon Formasyonu Nasıl Çalışır

Megafon formasyonunun çalışması ve oluşması ile ilgili faktörler şu şekildedir:

  • Megafon formasyonunun çalışması için trendle ilişkili iki farklı koşuldan herhangi birinin sağlanması gerekir.
  • Eğer piyasada kararsızlığın olduğu süreçte düşen trend hakimse, öncelikle bir dip fiyatın gelmesi ardından yükseliş trendinin başlamasıyla megafon formasyonun ilk evresine giriş yapılabilir.
  • Piyasada yükseliş trendi hakimse hemen ardından ilk tepe fiyatın gelmesi, tepe fiyat sonrasında alçalış trendinin görünmesi halinde megafon formasyonunun ilk evresine girildiği söylenebilir.

Bu iki farklı şarttan birinin sağlanmaması halinde megafon formasyonu oluşamaz ve çalışma gerçekleştiremez. Formasyonun ilk evresi ardından çalışması ise en az 2 dip, 1 tepe fiyatın grafiğe yansımasıyla sağlanır. Bu dalgalı fiyat hareketleri sayesinde megafon modeli grafikte oluşur.

Megafon Formasyonu Sonrası

Megafon formasyonu sonrasında neler olabileceğini aktarmak amacıyla bir örnek üzerinden ilerlemek daha anlaşılır olacaktır. Aşağıdaki maddelerden edineceğiniz bilgiler ile Megafon Formasyonu sonrasında nelerle karşılaşabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

  • İlk olarak, bir megafon formasyonu oluşturalım. Fiyatı 1.601 dolar üzerinde işlem gören bir kripto para olduğunu varsayalım. Bu kripto para 1.601 dolar üzerine ulaşmadan önce ise sırasıyla 954 dolar, 1.476 dolar, 990 dolar, 1.329 dolar, dip ve tepe seviyelerini test etmiş olsun. Kısacası pek çok kez bir zigzag hareketi yapmış konumda bulunsun.
  • İşte bu dalgalanma yatırımcıların kararsızlık dönemi alım-satımları ile oluşur ve megafon modeli ortaya çıkar.
  • Megafon modeli örneğin başında belirttiğimiz 1.600 dolar üzeri pik fiyata ulaştığında ise daha yüksek alana koparma yapacak olan bir megafon paternini yaratabilir.
  • Formasyon 1.600 dolarda tamamlandığında, 1.601- 1.605 dolarlık fiyat bandında kısa vadeli, sakin bir ticaret evresi başladığını sayalım.
  • Bu durumda varlığın fiyatı, 1.600 dolar seviyesinden megafon yamuk formu ele alınarak ölçülen yükseklik (H) kadar artabilir.
  • Bizim örneğimizde ortalama dip olarak aldığımız 954 dolar ile ortalama tepe olan 1.476 dolar noktalarından çizilen trend çizgileri ile oluşan yamuğun yüksekliği yani H=650 dolar civarında oluşacağından artış 650 dolar kadar olur.

Formasyon sonunda fiyat 2.250 dolara kadar uzun vadede yükselebilir. Formasyonun H’ı ise megafon şeklinin altından ve üstünden trend çizgileri çizilerek ortaya çıkarılan yamuk şeklinin yüksekliği hesaplanarak bulunur. Peki fiyat 1.600 dolarlık tepe fiyata ulaştıktan sonra yeterli artış oluşmazsa ne yapılması gerekir? sorunun yanıtını bir alt başlıktan öğrenebilirsiniz.

Flama Formasyonu Sonrası Ne Olur | Flama Formasyonu Hedefi | Flama Formasyonu Ne Demek

Kama Formasyonu Nasıl Çalışır? Kama Formasyonu Sonrası ve Hedefi

Yükselen Üçgen Formasyonu Nedir? Yükselen Üçgen Formasyonu Sonrası ve Hedefi

Megafon Formasyonu Hedefi

Megafon formasyon hedefi için herhangi bir fiyat sabit bir şekilde ifade edilemez. Çünkü bu formasyon diğerlerinden farklı olarak genişleyen ve süreci boyunca yatırımcının kararsızlığını koruduğu bir modeldir.

Kesinliği ifade edilebilecek kanı ise bir megafon formasyonun 3 tepe ve 2 dip olmak üzere 5 ayrı fiyat noktasının arka arkaya oluşması ile meydana gelebildiğidir. Ancak formasyonu tamamlayan son fiyat ardından kesinlikle değer kaybı gelir veya kesinlikle artış gelir denilemez.

Formasyondaki son tepe fiyat ardından 2 adımda yatırımcıların tercih yönü takip edilmelidir. 5. salınım noktası adı verilen son tepe fiyat ardından, 2 kademeli düşüş geldiyse fiyat alçalış trendine girer. Bu durumda hedef fiyat 5. salımın noktasından formasyonun H’ı kadar altta konumlanır. 5. salınım noktasından sonra 2 kademede fiyat minimal oranlı artış yaptıysa artış trendi devam edebilir. Bu kapsamda hedef fiyat 5. salınım noktasından formasyonun H’ı kadar üstte olacaktır. Kısacası megafon formasyonu fiyat hedefi değişkendir. Son tepe fiyat ardından artışın devam etmeyeceği hissediliyorsa erken satış pozisyonu yada elde tutarak bir sonraki artışı bekleme pozisyonu değerlendirilmelidir.

Megafon Formasyonunun Özellikleri Nelerdir?

Megafon formasyonunun özellikleri aşağıdaki gibidir:

  • Megafon formasyon tepe fiyatla kapanırsa varlık hacmini yüksek seviyelere taşıma özelliğine sahiptir.
  • Megafon formasyonun oluştuğu ilk gün içerisinde varlık hacminde artış görülür.
  • Piyasa yatırımcıları kararsızlık döneminde daha cesaretli davranmaya başladıklarında megafon formasyon genişler ve hatları ise netleşir.
  • Megafon formasyonda tepe fiyat oluştuğunda ayılar piyasaya çıkar ve fiyatı düşürücü etki yaparlar.
  • Kalıpta yüksek fiyatlar ortaya çıktığında yoğunlukla boğaların işlemleri hakimdir.

Megafon formasyon bu tip nitelikleri ile öne çıkar.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.