Kripto Para Nedir?, Kripto Para Güvenilir Mi?

Kripto Para Nedir?, Kripto Para Güvenilir Mi?

Kripto Para Nedir?

Kripto para; dijital bir ürün olup, şifreli, takas işlemlerinde ve diğer pek çok işlemde kullanılabilen sanal para birimidir. Geleceğin para birimleri olacağı düşünülen kripto paraların, özellikle son yıllarda yatırımcıların ilgisini çekmeyi başarabilmiştir. Pek çok kişi tarafından bilinen hatta kullanılan kripto para birimi büyük, küçük demeden tüm işletmelerinde yatırım konusunda ilk tercih ettiği araçlardan.

Kredi kartı, banka kartları gibi yalnızca sanal para olarak kullanılabilen kripto paralarda kullanım sonrasında yalnızca veri değişikliği oluyor. Bunun yanı sıra kripto para birimlerinin herhangi bir devlet ya da merkeze sahip olmayışı, kullanıcıların kontrol edebilmesine fırsat tanıdığı için onu daha güvenilir yapıyor.

Kriptoloji Nedir?

Kripto para hakkında detay vermeden önce genel hatları ile Kriptolojiden bahsetmek gerekecektir. Kriptoloji şifreleme bilimi olarak tanımlanabilir. Bu bilim sayesinde veriler sistem üzerinde şifrelenebilmekte, güvenli bir ortamda saklanabilmekte, gerekli durumlarda alıcıya gönderilebilmektedir. Şifreleme sistemi ile alıcıya gönderilen veriler çözümlendikten sonra kullanıcı tarafından açığa çıkartılabilecektir. Bu birimde genel olarak farklı algoritmalar kullanılır.

Kripto Paranın Tarihçesi

Kripto para nedir, ne işe yarar sorusu, özellikle bu topluluğa yeni giren yatırımcıların ilgilendiği bir konudur. Özellikle teknolojinin büyük gelişim gösterdiği 90’lı yıllarda dijital para üzerine kapsamlı çalışmalar yapılmıştır. Ancak yapılan çalışmalar belirli nedenler dolayısı ile başarısız olarak sonuçlandı. 2009 yılında Bitcoin isimli ilk kripto para birimi, Satoshi Nakamoto tarafından ortaya çıkarılmıştır. Açık kaynaklı ve kodlu olarak tasarlanan bu para birimi bir grup çalışan tarafından geliştirilmiştir.

Kripto Paralar Güvenilir Mi?

Ödeme sistemlerinin güvenilir olabilmesi için, yapılan işlemlerin kayda alınması ya da bankalar üzerinden işlem yapılması gereklidir. Ancak çoğu zaman yüklü miktarlar kullanılıyorsa her iki sisteminde güvenilirliğinden söz edilemez. Kripto para birimlerinde herhangi bir merkeziyetçi sistem bulunmamaktadır.

Bu ağ sistemi sayesinde yatırımcılar kendi parasını kontrol edebilmekte ve yapılan tüm işlemler için onay verebilmektedir. İşlemlerin blockchain ağları üzerinden yapılması da ayrıca güvenli bir durum olarak nitelendirilebilir. Kripto paralarda alıcı ve göndericinin cüzdanları üzerinden yapılan işlemler her iki yatırımcı tarafından da onaylanmalıdır. Aksi takdirde işlemin karşı tarafa iletilmesi söz konusu olamaz. Tüm bu nedenlerden dolayı kripto para güvenilirdir.

Kripto Para Nasıl Üretilir?

Kripto para nasıl üretilir sorusuna cevap verirken bu para biriminin herhangi bir merkeze bağlı olmadığını ve sisteminin kullanıcı temelli olduğunu belirtmekte yarar vardır. Her para biriminin kendi içerisinde bir üretim miktarı bulunmaktadır.

Üretim açısından sınırlandırılmayan bu paralar, mining şeklinde üretilmektedir. Yani kısacası bu paraların üretilebilmesi için yazılımlar ve matematiksel problemler oluşturulmaktadır. Çözebilme ve üretebilme kabiliyeti bulunan tüm kripto bilim adamları, bu paraların üretimine olumlu katkılarda bulunabilecektir.

Kripto Para Nasıl Korunur?

Kripto para birimlerinin tamamı oluşturulan blockchain zinciri sayesinde korunabilmektedir. Blockchain şifrelenmiş bir şekilde işlem takibi yapılabilmesini sağlayabilecektir. Bu sistemde oluşturulan her bir blok, kripto paralar ile ilgili bir veri saklamaktadır.

Bloklar halinde saklanan bu bilgiler, karşı tarafa ulaşıldığında da doğrulama kodu istiyor. Doğrulama kodu olmayan bilgilerin karşı taraf ile paylaşılması da mümkün olmamaktadır. Kodlar eşleştirilebildiğinde ise, bilgiler açığa çıkartılarak paylaşılabilmektedir.

Kripto Para Yasal Mı?

Kripto para yasal mı denildiğinde ancak bulunduğu ülkeye göre cevap verilebilir. Çünkü kripto paranın yasallığı ülkeler arasında farklılık gösterebilmektedir. Bazı ülkeler bu para birimlerinin kullanımına izin verebilmektedir. Bu para birimi ile yapılan ticaretleri de onaylamaktadır. Ancak bazı ülkeler kripto para biriminin kabul etmemiş ve kullanımını kesin bir dille yasaklamıştır.

Şu an ülkemizde herhangi bir kripto para hakkında kısıtlama getirilmemiştir. Bu para birimlerini herhangi bir işlem sırasında kullanmak ya da herhangi bir para birimi ile ilgili cüzdan oluşturmak suç değildir. Ancak T.C tarafından henüz kripto para yasalda kabul edilmemiştir.

Birçok ülke kripto paraların kullanımı konusunda kaygılar taşımaktadır. Bunun nedeni olarak ise bu para birimleri üzerinden vergi kaçırabilme, kara para aklama gibi durumların yapılabilmesidir. Çünkü herhangi bir merkezi bulunmayan bu para birimleri, hükümet tarafından denetlenemez. Dolayısı ile hükümetler bu durumu takip edemeyecekleri için kripto parayı tehdit olarak kabul edebilir.

Kripto Para Hangi Alanlarda Kullanılır?

Kripto para günümüzde hemen her alanda kullanılabilmektedir. Özellikle Bitcoin, kullanım alanları ile oldukça popüler bir konumdadır. Kripto paraların kullanım alanları şu şekilde sıralanabilir;

  • Kripto paralar borsada alım satım yapılarak yatırım aracı şeklinde kullanılabilir.
  • Bu paralar yine borsada takas yapılarak kullanılabilir.
  • Kripto paralar, TL’ye ya da başka para birimlerine çevrilerek alışveriş yapılabilir.
  • Kripto paralar sayesinde gönderim işlemlerinde yüksek işletim ücreti ve komisyon miktarı ödenmesine gerek yoktur.
  • Kripto paralar madencilikte kullanılarak yatırımcıların kazanç elde edebilmesini sağlayabilir.
  • Tüm bunların yanı sıra ileriki dönemlerde kripto para birimlerinin sağlık, bilim, kültür ve sanat gibi pek çok alanda kullanılabilecektir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.