Döviz Tevdiat Hesabı Dth Nedir?

Döviz Tevdiat Hesabı Dth Nedir?

Döviz Tevdiat Hesabı Dth Nedir?

Döviz tevdiat hesapları, herhangi bir kişinin yurt dışında ya da yurt içinde açmış olduğu yerleşik hesaba verilen addır. Bu kişiler tüzel ya da gerçek olabilmektedir. Döviz tevdiat hesabı, sadece ticari bankalarda açılabilmektedir ve ticaretle ilişkilidir. Tevdiat kelime anlamı olarak verme, emanet etme anlamına gelir. Döviz tevdiat hesabı bu anlamla ilişkilidir. Döviz tevdiat hesapları, hem vadeli hem de vadesiz tüm hesapları kapsadığı için bu şekilde nitelendirilmektedir.

Döviz tevdiat hesabı açmak isteyen kişiler, banka üzerinden hiçbir kısıtlamaya tabi tutulmadan hem vadeli hem de vadesiz hesaplarını açabilir, bu hesapları istedikleri gibi yönetebilirler. Bu bankalarda, Merkez Bankası tarafından belirlenen konvertibl paralar kullanılır. Yine Merkez Bankası’nın belirlemesine göre, dövizler hem bankalarda hem de büfelerde dönüştürülebilir.

Döviz Tevdiat Hesabı Nasıl Takip Edilir?

Döviz tevdiat hesabı takip etme durumu, Merkez Bankası üzerinden olmaktadır. Bu hesaplarla ilgili genel işleyiş hakkında bilgi veren kurum da yine Merkez Bankası’dır. Merkez Bankası, konunun takipçileriyle gerekli değerleri paylaşır. Bu değer paylaşma durumu, her hafta Perşembe günü gerçekleşir. Bu paylaşılan değerler arasında “Yurt İçi Yerleşiklerin Döviz Mevduatları” da yer alır. Sunulan değerlerde, kurumların döviz hesaplamaları ve bu konuda yapılan değişiklikler varsa onlar yer alır. Türkiye’deki vatandaşlar, bu değerlere bakarak dövizle ilgili takip etmek istedikleri konuların takibini yaparlar. Bazı durumlarda, Merkez Bankası tarafından yapılan bir ekonomik düzenleme söz konusu olabilir. Böyle bir şey olursa, bu düzenlemelerin de takibi yapılabilir.

Özel İçerik: En Çok İhracat Yapan Borsa Şirketleri

Dolarizasyonun Önemi Nedir?

Dolarizasyon döviz tevdiat hesaplarının geneline verilen addır. Yani dolarizasyon kapsamında döviz tevdiat hesapları oranları ve hesapların genel durumları görülür. İsminin dolarizasyon olması, döviz söz konusu olduğunda genelde dolardan konuşuluyor olmasıdır. Fakat artık dolarizasyon kavramı sektörde yer edinmiştir ve tüm döviz seçenekleri için bu kavram kullanılmaktadır.

Dolarizasyonun kontrolü bir ülke için oldukça önemlidir. Çünkü dolarizasyon iyi yönetilemezse ülke ekonomisine zarar verir. Bir ülkede yaşayan bireyler dövize ne kadar az ihtiyaç duyarsa, bu durum ülke için o kadar iyi olur. Türkiye, yüksek dış borca sahip bir ülke olduğu için, ülke içerisindeki dolarizasyon durumunun iyi yönetilmesi gerekmektedir. Dolarizasyonun anlık olarak takip edilmesi, yaşanabilecek gelişmelere karşı müdahale edilebilmesini daha kolay bir hale getirir.

Döviz Tevdiat Hesaplarında Vergi

Döviz tevdiat hesaplarında vergi durumu söz konusudur. Bu hesaplar için vergi uygulaması, belli kurallara bağlı olarak yapılmaktadır. Eğer açtığınız vadesiz hesabınızı sadece birikim amacıyla kullanıyorsanız, o zaman sizden herhangi bir vergi tahsil edilmez. Fakat birikiminizin üzerine size ek gelir kazandıran bir hesap türüne sahipseniz, o zaman vergi alınabilmektedir. Cumhurbaşkanlığı tarafından bu konuda en son paylaşılan bilgide, 1 yıla kadar açılan hesaplardan %16 vergi tahsil edilir. Eğer hesap süresi 1 yıldan fazlaysa, oran vergi oranı %18’e kadar yükselebilmektedir. Vergi oranları, her sene yapılan yeni düzenlemelere bağlı olarak arttırılır.

Döviz Hesabı Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Döviz tevdiat hesabı açarken dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Bunlar hesabınızı daha elverişli bir hale getirir. Sıralamak gerekirse;

  • Döviz tevdiat hesabı açarken, vergi oranlarına dikkat etmek gerekmektedir. Çünkü kâr elde edeceğinizi düşünürken, vergi oranları nedeniyle zarara uğrayabilirsiniz. Burada ana paranın miktarı önemlidir.
  • Birikiminize karşılık bankanızın size ne kadar faiz uygulayacağı, dikkat edilmesi gereken bir diğer noktadır.

Döviz tevdiat hesabı açarken bu iki hususu göz önünde bulundurmak, birikiminizden elde edeceğiniz kârı yüksek tutar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.