Vitalik Buterin Kimdir?

Vitalik Buterin Kimdir?

Vitalik Buterin  Rus-Kanadalı yazar ve programcıdır.  Bitcoin Magazine’in hem kurucu hem ortağı hemde makale yazarı olarak 2011 senesinden beri BTC topluluğunun parçasıdır.Asıl tanımamıza neden olan ise Bitcoin'den sonra dünya genelinde en değerli olarak kabul gören ikinci kripto para olatformu olan Ethereum'un arkasında olan cocuk dahi oluşudur.

Çocukluk Yılları 

Vitalik Buterin 31 Ocak 1994’te Moskova’da Kolomna  kasabasında dünyaya geldi. Ailesiyle beraber 6 yaşına kadar Rusya'da yaşadı ve daha sonra iyi iş imkanları için Kanada'ya göç ettiler.

Kanada'da ilkokul 3. sınıfta iken daha iyi ve yetenekli bir okula yerleştirildi.Bu okulda olması demek onun için daha fazla öğrenme imkanıydı. Buterin akranlarından ve öğretmenlerinden belirli yetenekler konsunda farklı olduğunu anladı. Matematik ile programlamaya çok yatkındı, finansa oldukça ilgiliydi ve bir insanın 2 katı kadar hızlı bir sürede 2 basamaklı sayıları toplamayı yapıyordu.

Vitalik Buterin Kimdir? Vitalik Buterin Kimdir?

Buterin bir araya gelmeler ve ders dışı etkinliklerde yabancılık çekiyordu. Hatırladığı kadarıyla pek çok insan onun hakkında bir çeşit matematik dehası gibi konuşuyordu. O sırada Vitalik, neden diğer herkes gibi yüzde 75 ortalamaya sahip normal bir insan gibi olamayacağını merak etmeye başladı.

İlkokulundan sonra ise  Toronto’daki özel lisede Aberald School’da  4 sene eğitim gördü. Buterin geçirdiği bu 4 seneyi hayatının üretken ve ilginç yılları olarak belirtiyor. Okulu onun eğitim anlayışını tamamen değiştirdi ve eğitime başladıktan sonra sonuçları da ciddi anlamda değişmeye başlamıştı. Öğrenme açlığını Aberald özel lisesinde daha da geliştirdi ve öğrenmeyi hayattaki ilk hedefine  koydu.

Öğrencilik Yılları

Vitalik Buterin Bitcoin'i ilk defa 2013 senesinde kendi yazılım girişimine sahip babasından duymuştu. Ama hemen ilgilenmedi hatta kripto paraların başarısız olacağını düşünmüştü. Sonralarda birkaç kez daha duymaya başlayınca ilgisini çekmeye başladı. Kendisinin de söylediği gibi ''Bir şey kulağınıza iki defa geliyorsa zaman ayırıp daha fazlasını öğrenmek iyi bir fikir'' demiştir.

O zamanlardan beri Buterin hükümetin mevzuatlarını ve şirket kontrollerini de saf kötülük olarak değerlendiriyordu. Böyle oluncada Bitcoin'in merkezsiz ve kontrol edilememesi ilgisini çekti.

Buterin vaktini çeşitli Bitcoin'le ilgili forumlarda geçirerek ağı araştırmaya başladı. İlk başta dikkati çeken ise ağın kripto para birimiydi ve daha fazla topluma karışarakta BTC'nin arkasındaki teknolojinin sınırsız olan potansiyelini anlamaya çalıştı.

Bu yeni ve deneyimsel olan ekonomiye resmi olarak katılmak istese de coin madenciliğine yetebilecek güçte bir bilgisayarı ve alabilecek parası yoktu.  Ama durmadı çeşitli forumlarda iş karşılığı olarak Bitcoin ile ödeme yapan yerleri aradı ve bloglar için makale yazmaya başladı yazı başına ise 5 Bitcoin kazanıyordu.

Forum çalışmaları ile makaleler aracılığıyla Bitcoin hakkında anlayış ile deneyim elde etti bunların yanında da toplumda da bazı pozlamalar almaya çalıştı.Kripta para biriminin de ekonomik, politik ve teknoloijk açıdan bütün yönlerini inceliyordu. Yazdığı makaleler Romanya merkezli BTC tutkunu olan Mihai Alisie'nin dikkati çekti ve 2011 yılının sonunda Bitcoin Dergisi'nin kurucu ortaklarından biri haline geldi. Vitalik Buterin, Kriptograf olan  Ian Goldberg’in araştırma görevlisi olarak  part-time  işlerini yaparken derginin baş yazarı görevine geldi. Ayrıca Buterin ,University of Waterloo’da  5 ileri ders almıştır.

Vitalik Buterin Kimdir? Vitalik Buterin Kimdir?

2013 Mayıs ayında Bitcoin Dergisi'nin temsilcisi olarak Bitcoin'le ilgili yapılan bir konferansa katılmak için San Joe Kaliforniya’ya bir gezi düzenledi. Vitalik Buterin  burada ilk kez kripto para biriminde ortaya çıkmış olan topluluğun yaşamını görme imkanı bulmuş ve bu tupluluğun itildiğine de tanıklık etti. Bu olay Vitalin'i bu işe girmek için değerli bir proje olduğuna ikna etmişti. Senenin ilerleyen zamanlarında ise Buterin üniversiteden ayrılıp biriktirdiği Bitcoin'in bir kısmını nakite çevirerek dünyayı gezmek için kullandı ve Bitcoin ağının var olan kapasitesini genişletmek için çalışan insanlarla tanıştı buda onun kendisini  büyük, yetenekli hale getirmiş oldu.

Ethereum

2013 senesinin sonlarına doğru Buterin aklındakini beyaz kağıt üzerinde gösterdi ve birkaç arkadaşına bu fikrini iletti onlarda kendi arkadaşlarına iletti. Bu fikri tartışmak için ortalama 30 kişi Buterin'le iletişime geçtiler. Eleştiriler ile fikirdeli kritik hataları gösterebilecek insanları arıyordu ancak istediğini bulamadı.

O  dönemlerde bile Ethereum fikri çoğunlukla para birimi ile ilgiliydi. Buterin bu fikri tartışmalar ve toplantılarla zaman içinde şekillenmeye başladı. Programlamanın dilini oluşturtuktan sonra her hafta kullanmak adına yeni yollar arıyor ve buluyorlardı.  2014 Ocak sonunda ise ekip merkezi bir dosya deposu yapmanın ve isim kaydı vb. konseptlerin kolay olduğunu yalnızca birkaç satır kodla olduğunu anladılar.Bu yığınları kullanlar ise Buterin'in fikrini zaman içinde yavaş yavaş değiştirdiler ve günümüzdeki Ethereum'u ortaya koydular.

Proje 2014 Ocak ayında  Vitalik Buterin, Anthony Di Iorio, Mihai Alisie, Charles Hoskinson, Joe Lubin ve Gavin Wood’dan oluşan çekirdek ekip ile kamuoyuna duyurulmuştu. Vitalik, Miami'de yapılan bir Bitcoin konferansında Ethereum'u sahneye taşıdı ve yalnızca birkaç ay sonra çekirdek ekip , ağın yerel belirleyicisi olan Ethereum topluluğun kalkınması adına fon sağlamaya karar vermişlerdi. oluşan çekirdek ekibiyle kamuoyuna duyuruldu.

Ağ resmi olarak çıkmadan önce Ethereum platformu için birkaç kod adlı  birkaç kod prototipi yapıldı ve denendi. ‘Olympic’  adlı bu versiyon geliştirilen prototiplerin sonuncusu idi ve çıkış öncesinde açık betaya sunumu yapıldı.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.