Tether Nedir? Nasıl Tether Alınır? Tether Kaç Dolardır?

Tether Nedir? Nasıl Tether Alınır? Tether Kaç Dolardır?

Kripto para birimleri, her geçen gün yaygınlaşmaktadır. Kripto paraların atası Bitcoin'den sonra, farklı sanal para birimlerine olan rağbette her geçen gün artmaktadır. Bu içeriğimizde, Tether madenciliği hakkında tüm detayları ayrıntılı bir şekilde ele alarak en fazla merak ettiğiniz sorulara karşılık bulabileceksiniz.

Tether Nedir?

Tether Nedir?, Kısa ismiyle USDT olarak tanımlanan Tether; Dolara sabitlenmiş bir sanal para birimi olup, kripto para birimlerinin doları diyebiliriz. Çünkü bu sanal para biriminin temel amacı, dolar istikrarını yakalamak ve diğer yandan dijital para birimi olarak kullanılmaya devam edilebilmesidir.

Kripto paralara yatırım yapan yatırımcıların canını en fazla sıkan şeylerden biri, platformlar arasında transfer yapmanın biraz maliyetli ve daha yavaş olmasıdır. ancak Tether'in ortaya çıkarılmasındaki temel amaçlardan birinin dolara sabitli olması sebebiyle, diğer sanal para birimlerine göre platformlar arasındaki geçişler hem daha ucuz ve hem de daha hızlı olabilmektedir.

İstikrar sunarak diğer birimlere göre kuvvetli bir alternatif olma çabasının görüldüğü Tether'de esas olan karlılıkta, diğer kripto para birimleri gibi olsa da kısmen farklılıklarla da ayırt edilmektedir. özellikle diğer birimlerin bankalarla yaşadığı bazı sıkıntıların ortaya çıkması, Tether'in istikrarını sürdürmesi halinde iyi bir alternatif olmasını sağlıyor.

Her ne kadar henüz kanıtlanmamış bir iddia olsa da, şirketin günümüzde kullanılan kripto paraları için dolar rezervi olduğuna vurgu yapması USDT'nin güvenilirliğini artırırken bir yandan da yatırımcıların kısmen tedirgin olmasına da neden olmaktadır. Çünkü birçok yatırımcı şirket tarafından kanıt sunulmadığını ve hesaplarının denetlenmediğini söylemektedir.

ABD dolarına sabitlenmiş olması nedeniyle, 1 USDT yani Tether daima 1 ABD dolarına eşittir. Bu sabitleme nedeniyle Tether'i stablecoin şeklinde gören kripto para topluluğu ve platformlarında, dijital para birimi ile ABD doları arasındaki geçişlerde doğal olarak çok daha rahat bir şekilde yapılmaktadır.

Tether Kurucuları Kimler? Nasıl Kuruldu?

Her yatırımcı, doğal olarak yatırım yapacağı yer hakkında bilgi edinmek istediği gibi yatırım yapacağı araç hakkında da bilgi edinmek istemektedir. Tether Craig Sellars ve ortakları tarafından Hong Kong'da kurulmuş olup, İsviçre'de ofisi bulunmaktadır. CoinMarketCap araştırmasına göre, dünyanın piyasa değeri en yüksek olan en büyük 6. Kripto para birimi olarak tanımlanmıştır.

Tether'in Arkasındaki Teknoloji Nedir?

Tether günümüzdeki hale gelene kadar, farklı teknolojilerle desteklenmiştir. Tether'in oluşturulmasının yanı sıra tasarlanma aşamasında da Omni Protokolü kullanılmıştır. 2017 yılından sonraki süreçte ise Ethereum tabanlı Tether geliştirilmesi için, Ethfinex ile anlaşma sağlanmıştır. Yeni teknoloji ERC20 teknolojisi sayesinde ise 30 saniye gibi çok daha hızlı işlem süresinin yanı sıra, işlem ücretleri de Omni ağına göre çok daha düşük olmaktadır.

Tether Tipik Kullanım Döngüsü Nasıldır?

Tether token kullanım döngüsüne baktığımızda, 5 farklı temeli esas almak mümkündür. Bu adımlar, şunlardır.

  • Yatırımcı öncelikle Tether'in bankadaki hesabına para yatırmalıdır.
  • Şirket aldığı demeyle birlikte yatırımcının hesabını kredilendirdikten sonra, Tether tokenler yatırımcıya verilmektedir. Buna göre yatırımcının yatırımı karşılığında token verilmektedir Yani 2000 USD yatırım yapan kişiye, 2000 Tether verilmektedir.
  • Yatırımcı, artık işlem yapmaya başlayabilir. Farklı bir platform üzerinden aktarma, değiştirme ve depolama işlemleri yapılabilir.
  • Yatırımcı yaptığı işlemlerin ardından Tether Limited'e tokenleri tekrar yatırarak kendi para birimini kullanabilir.
  • Tether ise yatırımcıdan dönen Tether'leri yok ederek, yatırımcının bankadaki hesabına ilgili fiyat para birimini ulaştırır.

Tether'in genel olarak klasik döngüsü bu şekilde işlemektedir.

Tether Hakkındaki Tartışmalar

Birçok kripto para birimine göre fayda potansiyeli açık bir dijital para olan Tether hakkında, birçok tartışma yaşanmaktadır. Bunların başında ise hesap verilebilirlik seviyesi ve güvenlik gelmektedir. Bunların haricinde de Tether hakkında birçok tartışma yaşandığını, sıklıkla görmekteyiz. Kripto para birimine baktığımızda, geçmişinde aşağıdaki önemli hususların dikkat çektiği görülmektedir.

Hızlı Büyüme: Tether ilk zamanlarda 7 milyon dolara sahip piyasa değerinde bir sanal para birimi iken, günümüzde 4 milyar doları aşan bir piyasa değerine yükselmiştir. Tether bugüne kadar rezervlerin desteklendiğini öne sürdüğünden dolayı, hızlı bir şekilde bu duruma gelmesini sağlayan ek fon hakkında farklı tartışmalar yaşanıyor.

Bitfinex ve Tether: Bilindiği üzere Bitfinex'ten 120 bin Bitcoin çalınmış ve yaşanan bu hacklenme sonrasında Bitfinex resmi olarak henüz bir denetim yapmamıştı. Daha öncesinde Ledger Labs tarafından bir denetim olacağına dair açıklama yapılmış, ancak Lenger Labs yayınlamış olduğu bir blog yazısında herhangi bir denetim yapmadığını açıklamıştı. 2017 senesinde ise yine Bitfinex'e yönelik yapılan saldırıda, 31 milyon dolar değerinde Tether hacklenmişti. Bu olaydan sonra yine denetimin yapılmaması ve ABD Emtia Vadeli İşlemleri Komisyonu'nun Tether ve Bitfinex'i destekleyici açıklamasının ardından herhangi bir girişimde bulunmamış olması da kafa karıştırmıştı.

Tether'in Avantajları

  • Düşük işlem ücretlerine sahiptir. Tether.to cüzdanında ise, aktarım için ücret alınmamaktadır.
  • Fazla bir teknik bilginiz olmasanız dahi, kolaylıkla Tether sistemini anlayabilir ve işlem yapabilirsiniz.
  • Daima 1 ABD dolarına eşit olması sebebiyle, likidite ve fiyatlandırma kısıtlamaları yoktur.
  • Cüzdanlarla kolay entegre edilebilir olması, avantaj sağlamaktadır.

Tether Piyasa Değeri

Tether'in yaklaşık 4,6 milyar dolarlık piyasa değeri olduğu bilinmektedir. Sabit coin olması sebebiyle potansiyel faydalarının bulunması, bu sanal para birimini tercih edilebilir kılmaktadır. Uzmanlar Tether'in piyasa değeri hakkındaki öngörülerinde, daha önemli artışların olmasını tahmin etmektedirler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.