SushiSwap (SUSHI) Nedir?

SushiSwap (SUSHI) Nedir?

DeFİ sistemine bağlı olan projelerin sayısı her geçen gün biraz daha artıyor. Son zamanların en çok konuşulan platformu SushiSwap oldu. 2018 yılında piyasaya sürülmüş olan SushiSwap aslında Uniswap’tan türetilmiş bir sistemi içermektedir.

Yatırımcılar Sushi Swap’a likidite sağladığı sürece kazançlarının üzerine bonus olarak tokenlar kazanabilmektedir. Bununla birlikte Sushi Swap yatırımcı yelpazesini sonuna kadar açmış olup her kişinin SushiSwap havuzuna para aktarımına ve aynı kazanç oranını almasına izin veriyor. Yatırımcılarını ödüllendirmeye ve onlara çeşitli kolaylık sağlayan Sushi Swap avantajlarından dolayı diğer DeFI’ye bağlı borsalara göre daha fazla güven teşkil etmektedir.

Sushi Swap Kurucusu Kimdir?

SushiSwap kurucusu, borsasını oluşturan kişi ya da kişilerin tam olarak kimliği ne yazık ki bilinmiyor. Nick olarak Chef Nomi adlı kişi tarafından bu platform oluşturuldu. Chef Nomi’den ayrı olarak genel olarak Sushi Swap’ın çeşitli özelliklerinin onarımı geliştirilmesi ve kodlanması gibi süreçlerde 0xMaki yer aldı.

Chef Nomi piyasada yaptığı bazı olumsuz girişimler sonrası bu projeden geri çekilmek zorunda kaldı ve tam yetkiyi, Sushiswap’ı çeşitli borsalara ticari olarak girişini yapan ve genel olarak kripto paraları yorumlayan FTX borsasının CEO’su Bankman-Fried’e bıraktı.

SushiSwap Güvenilir mi?

Yukarda bahsettiğimiz gibi SushiSwap belli bir merkezi olmayan Uniswap protokolüne benzer şekilde işleyen bir platformdur. SushiSwap 2018 yılında piyasaya sürülmesine rağmen halen bazı borsa içi güvenlik kontrollerini tamamlamış değil. Birçok kripto borsaların güvenlik denetimini sağlayan firmalarla görüşen Sushi Swap bugüne kadar ancak birkaç güvenlik kontrolünü yaptırabildi.

Tam güvenlik sağlayabilmesi için SushiSwap program kodlarının her birinin ayrı ayrı denetlenmesi gereklidir. Çünkü havuzlara likidite sağlayan yatırımcıların fonlarının güvende olması anca bu şekilde sağlanmış olacaktır.

Bugüne kadar yaptırmış olduğu güvenlik kontrollerinin çoğu temiz çıksa da SushiSwap güvenilir mi sorusuna ne yazık ki Sushıswap’ın yüzde yüz hatasız bir borsa olduğunu söyleyemeyeceğiz. Yapılan güvenlik kontrollerinde Sushi swap’ın özellikle OPSEC hatası verdiği görülmüştür. Bu hata da küçük bir hata demek doğru olmayacaktır.

OPSEC hataları yatırımcıların tüm fonlarının açık hale gelmesine sebep olmaktadır ve bu nedenle hackerlar sistem içerisine çok daha rahat girebilmekte, kullanıcıların tüm bilgilerine erişebilmektedirler.

Tüm bu güvenlikle ilgili aklı kurcalayan problemlerin üzerine 2020’de Chef Nomi Sushi Swap’ta tuttuğu 38.000 ETH’nu borsadan çekmesi güvenilirliğinin daha fazla sorgulanmasına neden oldu.

Kısacası; Yüzde olarak bakıldığında çok fazla güvenlik açığı bulunmayan sisteme sahip olan SushiSwap her ne kadar öyle olsa da ortadaki problemlerin varlığı yadsınamaz. Bu yüzden yatırım yapmak isteyenlerin temkinli olması gereken bir borsa olduğunu belirtmeliyiz.

SushiSwap Geleceği Var Mı?

Yeni coinlerden olan SushiSwap şu an borsalarda bulunduğu hacim ve artışlarıyla, stake edilmesiyle aktif olarak kullanılan bir token olduğunu söylemeliyiz. Fakat, bilindiği gibi YAM projesi de SushiSwap gibi DeFİ sistemi ile çalışmaktaydı. Sağlam adımlarla ilerleyen iyi bir proje olarak görülen YAM geçtiğimiz ağustos ayında bir anda çöktü.

Bu şekilde olan çöküş sonrası Binance’ın CEO’su Changpeng "CZ" Zhao twitter hesabından DeFI projelerinin hepsini böyle bir son beklediğini vurguladı. Tüm bunlara şahit olan yatırımcıların birçoğunun gözü korktu.

Sushi Swap geleceği hakkında en kısa deyimle; Sushi Swap’ta çıkan güvenlik açıklığı ve spekülasyon haberleri bu borsayı yatırımcı için daha riskli hale getirebilir.

 

Sushi Swap’a Nasıl Likidite Eklenir?

Sushi Swap’a likidite eklerken yapmanız gereken ilk şey Sushiswap’ın web sitesine iki ayrı coin seçmelisiniz. Bu iki farklı kripto parayı bu havuza çektiğinizde kendi havuzunuz da oluşmuş olur ve buradan %0.25 komisyon ile kazanç sağlarsınız.

 Sushi Swap likidite havuzlarından elde edilen tokenlar Sushi Swap likidite havuzu token’ları (SLP token’ları) olarak adlandırılır ve bu tokenları dilerseniz çiftlik kısmında stake ederek istediğiniz şekilde kullanabilir kazancınızı artırabilirsiniz.

Sushi Swap Kullanımı

SushiSwap’ı kullanabilmek için öncelikle Metamask ya da Walletconnect cüzdanlarına hesabını bağlamanız gerekmektedir. Bu da elde ettiğiniz coinlerinizi bu cüzdanlarda toplayabilmenizi sağlayacaktır. Stake ettiğiniz token miktarını cüzdanınızda bulunan staking kısmından görebilirsiniz. Sushiswap stake özelliği ile belli oranlarda komisyon kazanabilmektesiniz.

Uniswap’a ek bir platform olarak çıkan SushiSwap, yatırımcılarına sağladığı komisyon kazançları ile ondan daha fazla ilgi görmesini sağladı. Bu ilgi sonrası SushiSwap geliştiricileri de likidite sağlayıcılarının coinlerini daha fazla farm yapabilmesine olanak tanımak için SushiSwap Menüsü (Çiftlikler) ve SushiSwap Sushi Bar’ı oluşturdu. Bunların işleyişini kısaca anlatacak olursak;

  • SushiSwap Menü (Çiftlik): SushiSwap menüsünde Sushı Party, Tether Turtle gibi havuzlar bulunmaktadır. Bu havuzların her birinde Sushı Swap’a ait olan tokenlar yani SLP’ler depo edilmektedir. Yatırımı yapan kişi her bir havuzdan stake ettiği token’lar karşılığı yıllık olarak değişik oranlarda kazanç elde etmektedir. En yüksek kazancı da %100 oranla Sushı Party sağlamaktadır.
  • Sushi Bar: Bu kısımda da kişiler ellerinde bulunan SushiSwap tokenları ile yeni SLP tokenları elde edebilmektedir.

 

SushiSwap Ve Uniswap Arasındaki Fark Nedir?

Aslında SushiSwap sistemi UniSwap sürümünün biraz daha geliştirilmiş halidir. UniSwap protokolüne ek olarak geliştirilen bu yeni sistemin en belirgin farkı likidite sağlayıcılarına belli oranlarda faiz ve komisyon kazancı vermesi oldu.

SushiSwap ayrıca Uniswap’ta olmayan Çiftlik ve Sushi bar gibi yatırımcıların token’larını stake edebilmelerine ve kazanç elde edebilmelerini sağlayan bölümlerde bulunuyor. Özellikle Sushi Party kısmı ile yatırımcılar kazançlarını yüksek oranlarda katlayabilmektedir.

Uniswap’ta ise tek komisyon olarak likidite aktarımı yapan kişilere yatırımları kadar komisyon vermektedir. Sushiswap’ta ise böyle bir ayrım yoktur. Yatırımcı ne kadar yatırırsa yatırsın aynı komisyon oranı ile kazanç elde edebilmektedir. Sushı Swap’ın kurulum amacı zaten yatırımcıları komisyon oranları ile destelemek idi.

Sushi Coin Nedir?

Sushi coin, DeFI sisteminde çalışan SushiSwap protokolünün kendi tokenı’dır. SushiSwap’ta stake olarak kullanılabilen bu token’lar SLP olarak kısaltılırken borsalarda ise SUSHI olarak geçmektedir.

Sushi Coin Hangi Ülkenin?

Sushi Coin’i geliştiren kişilerin nicklerinden bu Coin’in Çin’den oluşturulduğu düşünülse de bazı ipuçları Fransa ve Orta Avrupa kaynaklı olduğunu gösteriyor.

Sushi Swap Yorum

Borsalara giriş yaptıktan hemen sonra büyük ilgi gören SUSHI coin 1 Eylül’de Bİnance’de listelendi. İlk listelendiğinde 6.03 dolar’dan işlem görürken aynı gün içerisinde 16.07’e kadar yükselmiştir. 5 gün sonra 1.25 dolar’a kadar gerileyip yaklaşık iki ay 2 dolar altında seyretti.

Geçtiğimiz son bir ay içerisinde 12 dolar’a kadar yükselip 14 Şubat 2020’de 15.2 dolar’dan işlem görmektedir. Toplam arzı 250 milyon olan SushiSwap Coin 127,244,443’ü dolaşımdadır.

Sushi Swap Coin Satın Al

Yaklaşık 6 borsada listelenen SushiSwap Coin satın al için Binance, Huobi ya da OKEx borsalarını kullanabilirsiniz. Bu borsalara itibari para aktarımı yahut diğer soğuk cüzdan ya da kripto borsalardan coin aktararak SUSHI pariteleri üzerinden bu Coin’i satın alabilirsiniz. Binance üzerinden satın almak için ise SUSHI/USDT ya da SUSHI/BTC paritelerini kullanabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.