NFT Boyutu Kaça Kaç Olmalı?  NFT Nasıl Yapılır ( Tüm Cevaplar Burada)

NFT Boyutu Kaça Kaç Olmalı? NFT Nasıl Yapılır ( Tüm Cevaplar Burada)

NFT boyutu genellikle 1000X1000 olarak ifade edilir. Ancak, NFT’nin boyutu kullanım durumuna ve saklanmak istenen bilgilere göre ayarlanır

NFT boyutu genellikle 1000X1000 olarak ifade edilir. Ancak, NFT’nin boyutu kullanım durumuna ve saklanmak istenen bilgilere göre ayarlanır. Kısacası NFT yaratıcısının ihtiyaçlarına göre şekillenir.

Bunun yanında bir kural olarak büyük boyutlu NFT’lerin blok zincirde aktarımının ve saklanmasının daha masraflı olduğunu biliyoruz. İlgili faktörü göz önünde bulunduran geliştiriciler NFT boyutunu mümkün olduğunda küçük tutmaya çalışırlar. İçeriğimizden NFT tanımı, örnekleri, özellikleri, standartları, NFT çizilen programlar, resmi NFT yapma işlemi ve daha fazlası hakkında bilgi edinebilirsiniz.

NFT Nedir?

NFT nedir? sorusuna yanıt verirken aşağıdaki 3 temel maddeyi sıralamak gerekir.

  • NFT, sanal gayrimenkullerden spor koleksiyonlarına ve dijital spor ayakkabılarına kadar geniş bir kullanım sahasında, benzersiz-soyut öğeleri temsil eden varlıklardır.
  • Benzersiz tokenlar NFT gurubuna dahildir. Diğer yandan NFT orijinal, kendisinin kopyalarından ayırt edilebilen kripto varlıktır.
  • NFT token diğer kripto paralardan farklı olarak birbirleriyle direkt değiş tokuş edilemez.

Yukarıda yer alan 3 madde üzerinden NFT için en ideal tanımlama yapılabilmektedir.

NFT Özellikleri Neler?

NFT özellikleri denildiğinde akla ilk olarak benzersizlik ve bölünmezlik gelmelidir. Bir NFT’nin sahip olduğu diğer nitelikler:

  • Değerine ve popülerliğine göre değişkenlik,
  • Aynı tür içinde değiştirilememe,
  • Birlikte çalışabilirlik,
  • Kripto ticarete uygunluk,
  • Likidite,
  • Programlanabilirlik şeklinde sıralanır.

Öte yandan bir NFT token oluşturmak için belirli strandartların korunması gerekir. İlgili standartlar hakkında bilgileri ve NFT özelliklerinin aslında ne ifade ettiklerine dair detayları içeriğimizin devamında sunuyoruz.

NFT Bölünmezlik Özelliği

NFT’ler BTC ve diğer kripto paralarda olduğu şekilde 0.50 BTC ya da 0.333 ETH biçiminde işlem göremezler. NFT tokenlar ve ürünleri bölünemez yapılarına bağlı olarak 1:1 oranında satışa veya alıma konu olurlar.

NFT Benzersiz Yapısı

Örneğin bir tiyatroya gitmek istiyorsunuz ve bilet alıyorsunuz. Satın aldığınız bilet özellikleri gereğince size özel olur. NFT’ler için aynı durum söz konusudur. Bir NFT benzersizdir ve hiçbir NFT birbiri yerine takas edilemez.

NFT’nin Zamansal Değişim Özelliği

Bir NFT yapısındaki benzersizliği değiştirmez ancak zaman içerisinde popülerliğine göre değeri değişebilir. Örnek vermek gerekirse, vizyona yeni giren bir filmi düşünün ve filmin ilk etapta gişe rekorları kırdığını daha sonra popülerliğini kaybettiğini varsayın. Bir NFT’de aynı şekilde 2021 senesinde talebe konu olup 3 ETH’den satılırken, 2024 yılında 1 ETH’ye iniş yapabilir.

NFT Değişmezlik Özelliği

Aynı tipte olan NFT tokenlar karşılıklı olarak değiştirilemez. ERC-721 NFT token ile yine bir ERC-720 değişimi yapmak teoride mümkündür ancak iş uygulamaya geldiğinde tokenlar birbirleri yerine tam anlamıyla geçemez. Bunun nedeni meta verilerinin birbirleriyle aynı olmamasıdır.

NFT Birlikte Çalışılabilirlik Özelliği

NFT Token standartlarına baktığımızda, NFT’lerin farklı ekosistemler arasında rahatça taşınmalarının mümkün kılındığını görürüz. Bu nedenle NFT’ler birbirleriyle çalışabilirlik niteliğini korurlar.

NFT Kripto Ticaret Özelliği

NFT için tanımlanan birlikte çalışabilirlik özelliğinin doğal getirisi ise açık pazarlarda serbest ticaret konu olmalıdır. Kullanıcılar NFT öğeleri yarattıkları ortamdan dışarı çıkararak, eBay açık artırmalarında ya da NFT pazarlarında satışa dahil edebilirler.

NFT Likidite Özelliği

NFT olmayan bir token yarattığınız zaman likidite için token’ı kısa sürede ticarete çıkaranız yani alım-satıma açmanız gerekir. Ancak NFT’ler, NFT pazarlarında aynen DEFİ likidite havuzlarında uygulandığı gibi açık artırmaya dayalı bir likidite sistemi oluşturacaktır. Öte yandan NFT pazarı havuzları hem acemi hem de profesyonel kripto yatırımcılarına hitap ettiği için daha geniş bir alıcı kitlesini yaratabilirler.

NFT Programlama Özelliği

NFT’ler geleneksel dijital varlıklar gibi tam anlamıyla programlanabilir bir yapıyı da sahiplerdir. Örnek vermek gerekirse ilk NFT’ler arasında olan CryptoKitties’i yani dijital kedileri, fırında pişmiş sanal kurabiyelerle besleyip, olgunlaşmalarını sağlayabiliyoruz. Bu tamamen programlama işlevi sayesinde mümkün hale geliyor. 21 yüzyıldaki NFT’lerin geniş bir kısmı işleme ve paraya çevrilme gibi karmaşık mekaniklere sahipler ve tasarıma dair farklı olasılıkları barındırıyorlar.

NFT Standartları

Geliştiriciler, NFT tokenlar için sahiplik, transfer, basit erişim gibi farklı standartlar oluşturmuşlardır. Diğer bir ifadeyle geliştiriciler, NFT oluşturulabilmesi için blok zincirlere, uygulama geliştirmeye yarayan, bir dizi durum bilgisi sunan ilkel öğeleri ve öğelerin meta verilerinin yer aldığı katmaları eklerler. İşte bu katman ise stateful data saklamayı ve mantıksal işlem yürütmeyi mümkün kılan blok zincir standartı olarak adlandırılır.

Örneğin Ethereum ağında geliştirilen bir NFT için standartlar, NFT’nin en başta blok zincirde saklanabilmesini ikincil olarak temsil edilmesini sağlar. Söz konusu 3 temel standart USD gibi fiat para birimi ile işlemde çalışabilme, bir oyuna dahil edilebilme, çevrimiçi platformlarda yer alabilme şeklindedir.

NFT Örnekleri

NFT boyutu ne olmalı sorusu yanında sıklıkla NFT örnekleri neler? sorusu meraklılarınca soruluyor. Geçmişte Jack Dorsey kendisine ait ilk tweetini bir NFT eser olarak piyasaya sunmuştur. Öte yandan sanatçılar gerçek dünyadaki eserlerini (çizgi roman, tablo, fotoğraf vb.) NFT haline getirerek pazara dahil edebilirler. Oyun içi benzersiz dijital öğelerde birer NFT olarak tanımlanır. Kısacası oldukça geniş bir yelpazen söz ediyoruz.

NFT Üretme Maliyeti

NFT üretim maliyeti, NFT Pazar yerleri tarafından yayınlanır. Bazı Pazar yerleri Nane NFT’lerin ücretsiz kullanımına izin verir ancak NFT’leri listelemek istediğinizde listeleme ücreti talep eder. Örneğin Solana, NFT basımı için en düşük 0.00001 SOL ücret alır. Pazar yerlerine ve protokollere dair fiyatlar değişir.

NFT Hangi Programla Çizilir?

Gittikçe popüler olan ve NFT yapımında kullanılan programlar şöyledir:

  • Krita: Öğretici yazılama sahiptir ve yüzlerce fırça seçeneği ile hayalinizdeki NFT’yi resim olarak yaratmanızı sağlar.
  • SketchAR: Sanat eserlerinizi NFT’ye dönüştürmek için kullanabileceğiniz programdır. Kendi içerisinde kurs içerikleri sunan program, yapay zeka destekli olması açısından çizimde pratiklik sunar.
  • NFT Art Generator: Kodlama bilmeden NFT oluşturmanıza olanak tanır. Çalışmaları kaydetme, düzenleme, kripto paralarla uyumlu ver oluşturma avantajları sunar.

Sıralanan programlardan yararlanarak NFT oluşturulabilmektedir.

Kendi Resmimi Nasıl NFT Yapabilirim?

Kişisel remi NFT yapmak için izlenmesi gereken adımlar aşağıdaki şekildedir:

  • İlk olarak Coinbase, Metamask veya NFT’ler için uyumlu diğer kripto para cüzdan uygulamalarından biri yüklenmelidir.
  • NFT pazarlarında geçerli olan birincil kripto para ETH olduğu için oluşturduğunuz cüzdana bir miktar ETH almanız gerekir.
  • Bu işlem ardından Rabible veya OpenSea benzeri NFT pazarlarına erişim sağlamanız gerekiyor.
  • Seçtiğiniz pazar yerine dijital cüzdanınıza bağladıktan sonra, Pazar yeri kontrol paneline erişim sağlayabilirsiniz.
  • Pazar yeri panelinde ise “oluştur” menüsüne giriş yapıp, NFT mintlemede kullanacak olduğunuz blok zincir para birimini seçmeniz gerekir. Seçim ardından tek bir kopyamı yoksa birden fazla kopya mı almak istediğinizi, NFT boyutu için bilgileri belirleyip, cihazınızın belleğinden ilgili resim dosyasını seçip yükleyebilirsiniz.

Bu işlem adımları ardından resminizi bir NFT haline getirebilir, dilerseniz bu resmi fiyat belirleyerek satışa çıkarabilirsiniz.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.