Kripto Varlıkların Yasal Düzenlemeleri Meclis’e Sunuluyor

Kripto Varlıkların Yasal Düzenlemeleri Meclis’e Sunuluyor

Kripto varlıkların yasal düzenlemeleri ve tanımlamaları üzerine hazırlanan kanun teklifi, son rötuşlarıyla birlikte Meclis’e sunulmaya hazır hale geldi.

Kripto varlıkların yasal düzenlemeleri ve tanımlamaları üzerine hazırlanan kanun teklifi, son rötuşlarıyla birlikte Meclis’e sunulmaya hazır hale geldi. Bu hafta Meclis’e sunulması beklenen teklif, kripto varlıklarla ilgili açığa satış ve kaldıraçlı işlemleri yasaklayacak.

Kripto Varlıkların Tanımlanması

Kripto varlıklar, Türkiye’de ilk kez “gayri maddi varlıklar” olarak tanımlanacak. Bu tanımlama, işlemlerin daha şeffaf ve güvenilir bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlayacak. Yasa teklifi, kripto varlıkların geniş çaplı tanımlamasını uluslararası kuruluşların tanımlarıyla uyumlu hale getirmeyi amaçlıyor.

Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) Yetki

Yasa teklifi, kripto varlıkların ihraç esaslarının belirlenmesi konusunda yetkiyi Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) verecek. Alım-satım platformlarının lisanslama ve denetim süreçleri de SPK tarafından yönetilecek. Ayrıca, hizmet sağlayıcılar için finansal kuruluşlara benzer asgari faaliyet şartları getirilecek.

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Düzenlemeleri

Platformlarda yapılan tüm transfer işlemleri kaydedilecek ve Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından belirlenen düzenlemelere uygunluk sağlanacak. Kripto varlıkların fiyatlarında ani ve büyük dalgalanmalar yaşanabildiği için, riski artıran kredili işlem, açığa satış ve kaldıraçlı işlemler yasaklanacak.

Yurtdışındaki Uygulamalarla Uyum

Yurtdışındaki uygulamalarda da benzer yasaklar ve sınırlamaların getirildiği belirtiliyor. Yatırım danışmanlığı ve portföy yöneticiliği konularında ise ikincil düzenlemeler yapılacak ve bu konuda SPK’ya yetki verilecek.

Sigorta Mekanizması ve Yatırımcı Tazminatı

Kripto varlık yatırımlarının riskli doğası nedeniyle, alım satım işlemleri için sigorta mekanizması oluşturulmayacak. Bu işlemler, yatırımcı tazminatından muaf tutulacak. Yasa taslağında, “izinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcılığı” suçu tanımlanıyor ve SPK’dan izin almadan faaliyet gösterenlere ceza uygulanması öngörülüyor.

Yatırım tavsiyesi değildir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.