Kendi Blockchain Ağı Olan Coinler

Kendi Blockchain Ağı Olan Coinler

Kendi blockchain ağı olan coinler, LTC, SOL, EOS, XLM, BTC, XMR şeklinde sıralanabilmektedir.

Kendi blockchain ağı olan coinler, LTC, SOL, EOS, XLM, BTC, XMR şeklinde sıralanabilmektedir. İlgili coinler kendi blockchainlerine sahip olmaları açısından işlem hızı ve düşük işlem masrafı avantajlarını sunarlar. İçeriğimizde kendi blockchain ağı olan coinler hakkında detaylı bilgileri sunmaya çalışacağız.

Kendi blockchain ağı olan coinler

  • LTC,
  • SOL,
  • EOS,
  • XLM,
  • BTC,
  • XMR

Litecoin (LTC)

LTC Coin, herhangi bir merkeze bağlı olmayan, açık kodlu blockchain üzerinde işlem gören kripto para birimidir. İlk altcoin olan LTC Coin, 1 milyar doları aşkın pazar değerine sahiptir. Piyasaya çıkarılış amacı para transferini hızlı ve düşük masraflı şekilde gerçekleştirmektir. Diğer kripto para birimleriyle kıyaslandığında daha yüksek depolama olanağı sunan LTC Coin, eski Google çalışanı Charlie Lee tarafından geliştirilmiştir.

Litecoin teknik açıdan Bitcoin ile aynı çalışma prensibine sahip olsa da bazı farklarıyla ondan ayrılır. BTC sistemine dair belirli hataları içermeyen bir blockchain ve yerel kripto para birimi yaratma hedefiyle geliştirilmiştir.

Örneğin, açık kaynak kodlu yazılımdan esinlenen algoritması sayesinde madencilik işlemlerini en basit hale getirir. Sitem gereksinimlerini minimum düzeye indirerek daha çok kişinin madencilik üzerinden coin kazanmasını mümkün kılmıştır. LTC Coin ile yapılan işlemlerde, işlem onay süresi düşük, gönderim hızı yüksektir. BTC için blok oluşum süresi 10 dk iken LTC işlemleri için 2.5 dakikadır. LTC sahipleri sadece ASIC cihazla değil donanımı iyi olan kişisel bilgisayarlarıyla da LTC madenciliği yapabilirler.

Solana (SOL) Coin

SOL Coin, açık kaynaklı ve yüksek performanslı blok zincir Solana’nın yerel kripto para birimidir. Solana’da eğer işlemler 176 bayttı aşmıyorsa, merkezi veri tabanına ait standart gigabit ağında 1 saniyede 710 bin işlem rahatlıkla gerçekleştirilir. Hız ve pratiklik sunan Solana protokol aynı zamanda işlem hızından ödün vermeden kendini ölçeklendirebiliyor. Kendini çoğaltma işlemini ise Optimistic Concurrency Control olarak adlandırılan dağıtılmış sistem tekniğini kullanarak yapar.

Solana blockchain diğer blok zincirlere göre hesap defterinin kontrolü ve fikir birliğinin kordinasyonu noktasında daha ayrıntılı sistemler sunar. SHA 256 hash zinciri adı verilen doğrulanabilir gecikme işlevini kullanır. Protokolde, saniyede 710 bin işlem sınırını mümkün kılabilecek İyimser Eşzamanlı Kontrol mekanizması bulunur.

Kendi blockchain ağı olan coinler arasındaki SOL Coin, Mart 2020’de Solana Vakfı tarafından piyasaya sürmüştür. SOL Coin aslında DEFİ çözümlerini sağlamak için çalışır. SOL Coin, Proof of History ile ölçeklendirme şartlarını iyileştirmiş, PoS konsensüs ile yatırımcıların pasif gelir elde etmesini sağlamıştır. SOL Coin ile mikro ödemeleri gerçekleştirmek, oylamaya katılmak, kripto para borsalarında alım-satım yapmak, staking ile gelir elde etmek mümkündür. DEFİ kapsamında SOL Coin kripto para borcu almak veya vermek mümkün hale gelmiştir.

EOS Coin

2017 senesinde bloc.one şirketi tarafından çıkarılan EOS Coin, Ethereum ağında oluşturulmuş ve 2018’de kendi ağına geçmiştir. EOS blok zinciri, en bilinen altyapı sağlayıcılarından biridir. EOS, merkezi olmayan ve ticari ölçekte değerlendirilen dAapps’lerin (uygulamaların) geliştirildiği, barındırıldığı ve yönetilebildiği bir protokoldür. Merkezi olmayan EOS, uygulama programlama, yatay ve dikey ölçeklendirme, kimlik doğrulama gibi işlevlere imkan tanır.

EOS, protokoldeki her işlemin şeffaf olmasını, ağda hatalı bir işlemin oluşması halinde bunu tüm topluluğun görebilmesini sağlar. Bu kapsamda hatalar çok daha kısa sürede düzeltilebilir. Yüksek hızda transfer ve düşük masraf hedeflerini yakalayan EOS, işlem hacmi geniş kripto borsalarında listelenir.

Steller (XLM) Coin

Steller blok zincir, küresel çapta düşük masraflı para transferini mümkün kılmak için yaratılmıştır. 2015’te Steller blok zincirin yerel kripto para birimi XLM Coin olarak açıklanmıştır. XLM Coin’i, BTC ve ETH’nin transfer süresi ve ücretleri açısından yatırımcı beklentisini karşılamadıklarını düşünen Jed McCaleb ve Joyce Kim, Steller’ı geliştirmiştir.

Steller blok zincir üzerindeki işlem ücretleri 0.00001 XLM olarak çok düşük düzeyden verilir. Öte yandan XLM Coin ile uluslararası transfer kısa sürede işlem tamamlanır. Saniyede 80 adet transfer yapabilme imkanı sunan XLM Coin kısa sürede kurumsal yatırımcıların ilgi odağı olmuştur. Steller, geliştiricilerinde dikkatini çeken token üretimi ve uygulama geliştirme, yayınlama işlemlerine dahil altyapıyı sunmaktadır.

Bitcoin (BTC)

Bitcoin hakkında ilk bilgiler 2008 senesinde yayınlanan tanıtım belgesiyle, Staoshi Nakamoto adlı kişi veya ekip tarafından ortaya koyuldu. Whitepaper’da ifade edilen konsept ise anlaşılır şekildeydi. Bitcoin’in PayPal veya Venmo gibi transferlerde geleneksel izne tabi olan sistemlerden farklı olduğu, Bitcoin’in merkeziyetsiz olarak transferinin yapılabileceği aktarılıyordu.

Bitcoin işlemleri blok zincirde izlenir ve bir bankanın girdi, çıktılarını kaydetmesine benzer şekilde kaydedilir. Öte yandan, hiçbir üçüncü taraf bu kayıtları kontrol edemez. Bitcoin, kripto para piyasanın lider kripto para birimi olmayı sürdürmektedir. Fiyat ve hacmi açısından diğer kripto paralardan ayrılan BTC, her türlü finansal işlemin eşler arasında blockchain ortamında yapılmasını sağlar. BTC madenciliği Proof of Work yöntemiyle yapılır. Madencilikte, BTC ağına dair kriptografik şifrelerin kişilerce çözülmesi ve yeni blokların var edilmesi kapsamında gelir elde etmek mümkün hale gelir.

Monero (XMR) Coin

Monero Coin, gönderici ve alıcı adreslerini aynı zamanda gönderim miktarını gizleyen, koruma altına alan kripto para birimidir. Bitcoin ve Ethereum blok zincirlerinde saydamlık ön plandadır. Dünyadaki herkes tarafından açık şekilde görülebilen işlemler esas alınır. Ancak Monero blok zincir, işlemlere ilişkin detaylar karartır. Sansür riskini ortadan kaldıran Monero, gizliliğe önem veren yatırımcılar tarafından tercih edilir.

Kendi blockchain ağı olan coinler listesindeki Monero Coin transfer açısından hız sunar. Dünyanın herhangi bir yerinden düşük masrafla ödeme yapmayı mümkün kılan elektronik nakit olarak da adlandırılır. Monero blok oluşum süresi 2 dakikadır. Monero Coin’in madenciliği ise Proof of Work konsensüs’e göre yapılabilmektedir. XMR Coin herhangi madenci tarafından CPU kullanılarak kazılabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.