Kazandıran Dolar Yorumları? Güncel Dolar Yorumları?

Kazandıran Dolar Yorumları? Güncel Dolar Yorumları?

kazandıran dolar yorumların, uzman kurumların dolar yorumları, analistlerin dolar tahminleri, dolar ne olur, dolar yükselir mi, dolar alınır mı

Dolar Düşer mi? Dolar Ne Kadar Yükselir?, Kazandıran Dolar Yorumları son yıllardan yerel yatırımcı tarafından sık sık sorulmaya başladı. Bunun temel sebebi Türk Lirasının yıllardır yabancı paralara karşı ciddi değer kaybetmesinden kaynaklanmaktadır. Bu yazımızda uzman ve aracı kurumların Dolar yorumları, Uzman Dolar yorumları, Dolar Ne Olur Uzman Dolar Yorumları yer almaktadır. ( sayfa her gün güncellemektedir.)

Dolar Yorumları / Tacirler Yatırım – (27.10.2023)

Para Politikası Kurulu dün gerçekleşen toplantısı sonucunda, piyasa medyan tahminleri paralelinde, politika faizini 500 baz puan daha artırarak %30’dan %35’e yükseltti. Kurum olarak 300 baz puan artırım beklentimizin üzerinde bir faiz artırımı olmasını TL varlıklar ve enflasyonla mücadele açısından olumlu değerlendiriyoruz. TL’deki ilk reaksiyonun sınırlı – pozitif olduğu ve USDTRY paritesinin kararın hemen ardından 28,15 seviyesinden 28,10 seviyesine indiği takip edildi. USDTRY günü 28,1655 seviyesinden tamamlarken, Türkiye 5 yıllık CDS primi ise 417,4 baz puandan 418,8 baz puana çıktı.

Bu sabah saatlerinde ABD tahvil faizleri dünkü geri çekilmenin ardından sakin seyrederken, dolar endeksi 106,50 seviyesinde hareket ediyor. USDTRY paritesi ise 28,1750 seviyesinden işlem görüyor. Teknik olarak trend ve momentum göstergelerinin
ürettikleri sinyaller doğrultusunda kurda kısa vadeye ilişkin 27 – 30 bandını ön plana çıkarmaya devam etmekle birlikte, piyasalardaki jeopolitik risklerin tırmanması durumunda risklerin yukarı yönlü olabileceği görüşündeyiz. Kurda dönem dönem etkili olan geri çekilmelerin kısa soluklu olduğunu görmekle birlikte, teknik göstergeler 27 seviyesinin altında kalıcı bir gerileme olmadıkça aşağı yönlü hareketlerin sınırlı kalmaya devam edebileceğinin sinyalini veriyor.

Dolar/TL ve Euro/TL Yorumları / İntegral Yatırım – (16.10.2023)

DolarTL’de pozitif seyir sürüyor

Küresel tarafta başlayan İsrail-Filistin gerginliği devam ediyor. Savaşın ne kadar süreceği, ne boyutta olacağı gibi belirsizlikler yakından takip edilmekte. DolarTL’de pozitif seyir devam ediyor. Dolar endeksinin güçlü durması gelişmekte olan para birimleri üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Özellikle OVP’nin açıklanması ile birlikte makro hedeflerin yılsonunda gerçekleşip gerçekleşmeyeceği önemli olacaktır. DolarTL’de orta ve uzun vadede ana yön yukarı olmaya devam ediyor.

Teknik Analiz: USDTRY paritesi pozitif seyrini sürdürmeye devam ediyor. Küçük adımlarla yukarı yönlü eğilimin sürmesini beklemekteyiz. 27.50 seviyesinin üzerinde kalmakta ısrarcı oluşması halinde kademeli olarak 28.50 seviyesine doğru yukarı yönlü adımlar izlenebilir.

Destekler: 27.50 \ 27.20 \ 27.00
Dirençler: 27.80 \ 28.00 \ 28.30

EURTRY Teknik Seviyeler

Destekler: 29.20 \ 29.00 \ 28.50
Dirençler: 29.50 \ 29.80 \ 30.00

EUR/USD Paritesi Yorumları / Dinamik Yatırım – (9.10.2023)

EURUSD Art Arda 12. Yenilgi Serisinden Kıl Payı Kurtuldu

EURUSD, 1,0555 direnç seviyesi altında işlem görmeye devam ediyor. Bu seviyenin altında günlük bar kapanışına devam etmesi halinde düşüş yönlü işlemler gündemimizde yer alabilir. Bu durumda ilk destek seviyemiz 1,0461 olacaktır. Aksi takdirde, 1,0555 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlanması halinde ise 1,0632 direnç seviyesini izliyor olacağız.

Destek: 1,0461 – 1,0359 – 1,0224
Direnç: 1,0555 – 1,0632 – 1,0722

Dolar Yorumları / Ziraat FX – (3.04.2023)

USD/TRY: Geçen hafta küresel çapta bankacılık sektörüne yönelik endişelerin azalması risk iştahını desteklerken, piyasalar pozitif bir görüntü sergiledi. PCE enflasyonunun beklentilerin altında gerçekleşmesi piyasaları destekleyen bir diğer faktör oldu. Haftaya başlarken ise OPEC+ koalisyonunun günlük 1 milyon varili aşan petrol üretim kesintisi kararı piyasa fiyatlamasına etkili oluyor. Brent petrolde %5’i aşan yükselişler gözlenirken, bu hareketin enflasyon endişelerini bir miktar artırması ile kısmi baskı var. Veri takvimine bakıldığında bu hafta mayıs ayı başındaki Fed toplantısına kadarki son önemli istihdam verisi olan ABD tarım dışı verisi öne çıkıyor.

Bununla birlikte ISM rakamları dışında fabrika siparişleri, ticaret dengesi gibi birtakım ikincil öneme sahip veriler de yakından izlenecektir. Yurt içinde bu sabah mart ayı imalat PMI verisi ve enflasyon rakamları takip edildi. Buna göre TÜFE yıllık %50,51, aylık %2,29 olarak gerçekleşti. Bloomberg Anketi’ne göre mart ayına ilişkin TÜFE’nin, aylık medyan %2,85 seviyesinde gerçekleşmesi ve yıllık bazda medyan %51,25 seviyesine gerilemesi bekleniyordu. Diğer yandan, PMI verisi 50,90 seviyesine çıkarak eşik 50 seviyesinin üzerindeki hareketini sürdürdü. Bu arada Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında faiz tavanının kaldırılmasının ardından vade sınırlamasının da kaldırıldığı bildirildi. Enflasyon verisi ve bu gelişme TL için destekleyici olsa da kurda sınırlı yükseliş isteği sürüyor. Bu sabah 19,20 seviyesinin üzerine çıkan kurda bu eğilim sürebilir. Teknik seviyelere bakıldığında yukarıda 19,28 direnç olarak izlenebilir. Aşağıda ise 19,13 destek konumunda.

Dolar Yorumları / Anadolu Yatırım – (27.01.2023)

Veri akışının yoğun seyrettiği gün içerisinde Dolar/TL 18,75 – 18,82 dar bant aralığında hareket etti. ABD’de dördüncü çeyreğe ilişkin büyüme, dayanıklı mal siparişleri, işsizlik başvuruları ile yurt içerisinde yılın ilk enflasyon raporu ile TCMB PPK özeti öne çıkan gelişmeler arasında yer aldı. ABD ekonomisi 4Ç22’de %2,60 olan beklentilerin üzerinde %2,9 oranında büyüme kaydetti. Dayanıklı mal siparişleri Aralık ayında %%2,5 olan beklentilerin üzerinde %5,6 oranında artış kaydederken, bu Temmuz 2020’den bu yana görülen en sert yükseliş oldu. İşsizlik başvuruları ise 205 bin olan beklentilerin altında 186 bin olarak gerçekleşti. Veriler ABD’de ekonomisinde talebin canlı kalmaya devam ettiğini ve Fed’in sıkılaştırıcı para politikasına rağmen istihdamın gücünü koruduğunu gösterdi.

Bir dizi veri sonrası dolar endeksi (DXY) 102, ABD 10 yıllık tahvil getirileri ise %3,50 üzerine yükseliş kaydetmesine karşın, kalıcılık sağlayamadı. Yurt içinde takip edilen enflasyon raporunda Başkan Kavcıoğlu 2023 yıl sonu enflasyon tahminini %22,3, 2024 yıl sonu tahminini %8,8 seviyesinde sabit tuttuklarını açıkladı. Yoğun veri akışı sonrası Dolar/TL’de hareket bandı oldukça sınırlı kaldı. Yurt içerisinde veri akışının sakin seyredeceği gün içerisinde ABD’de Fed’in enflasyon göstergesi olarak izlediği PCE enflasyon öne çıkan veriler arasında yer alıyor. Dolar/TL’de 18,85 üzerinde kalıcı hareketin devamında 19,00 ilk olmak üzere 19,25 ara 19,50’ye doğru yükseliş görülebilir. Geri çekilmelerde 18,70 ilk destek olurken, bu seviye altında 18,60 ve 18,50 destek seviyeleri olarak takip edilebilir.

Dolar Yorumları / Ziraat FX – (26.01.2023)

USD/TRY: Microsoft’un kötümser beklentileri ile güne zayıf bir seyirle başlayan ABD borsaları günü yatay bir görüntüyle tamamlamayı başardı. Bu sabaha bakıldığında ise Tesla’nın beklentilerin üzerinde gelen kar ve satış gelirleri vadelileri destekliyor. Paritelerde ise yatay bir görüntü var. Bugün ABD’de açıklanmaya devam edilecek finansallar dışında son çeyrek büyüme rakamları, dayanıklı mal siparişleri, işsizlik maaşı başvuruları ve yeni konut satışları verileri de resesyon kaygılarının sürdüğü ortamda yakından izlenecek.

Yurtiçi tarafta ise bu sabah yılın ilk TCMB Enflasyon Raporu takip ediliyor. Diğer taraftan TCMB tarafından haftalık DTH, rezerv ve sermaye hareketleri istatistikleri yayımlanacak. Fiyatlamalar tarafında ise
şu aşamada birçok gelişmeye sınırlı tepki veren kurda, sakin görüntünün bugün de korunabileceğini ve 18,77 – 18,84 arasında bant hareketinin sürebileceğini öngörüyoruz.

Dolar Yorumları / Ziraat FX – (2.01.2023)

USD/TRY: Geçen hafta ABD borsaları Noel tatili, gündemde kalmaya devam eden resesyon endişeleri ve düşük hacimlerle birlikte yatay seyretti. Öte yandan, ABD tahvil faizleri de hafta içinde yükseliş eğilimindeydi. 5 yıllıklarda %4,04, 10 yıllıklarda ise %3,91 gündeme geldi. Dolar endeksinde (DXY) yılsonu kapanış 10 Haziran’dan beri en düşük seviye olan 103,5’den gerçekleşti. Haftanın açılış gününde ise Çin, Japonya, ABD ve İngiltere borsaları tatil nedeniyle kapalı olacak. Veri takviminde ise oldukça yoğun bir hafta olacak. İmalat ve hizmet PMI ile ISM imalat ve imalat dışı endeksi, Fed toplantı tutanakları, ADP özel sektör istihdam, tarım dışı istihdam, işsizlik oranı, dayanıklı mal ve fabrika siparişleri bu hafta ABD tarafında izlenecek başlıca gelişmeler. Yurt içinde ise bu sabah açıklanan PMI İmalat verisi aralık ayında önceki aya (45,7) göre yükselerek 48,1 olarak açıklandı; ancak eşik 50 seviyesinin altında kalmaya devam etti.

Haftanın geri kalanında ise yarın aralık enflasyon verisi önemli olacaktır. Ayrıca çarşamba günü TCMB tarafından aralık ayına ilişkin Aylık Fiyat Gelişmeleri Değerlendirmesi Raporu yayımlanacak. Birçok gelişmeye net bir tepki vermeyen ve sınırlı yükseliş eğilimi göstererek 18,70’in hafif üzerine çıkan Dolar/TL’de kısmi yükseliş eğilimi devam etse de oynaklığın düşük kalmaya devam edebileceğini düşünüyoruz. Teknik seviyelere bakıldığında; aşağıda 18,68 desteği, yukarıda ise 18,78 direnci izlenebilir.

Dolar Yorumları / Yapı Kredi – (27.12.2022)

Noel tatili nedeniyle Batı piyasaları kapalı idi. Bugün işlem görmeye başlayacaklar. Yılın son haftasındayız. İşlem hacmi düşük kalmaya devam edebilir. Global risk iştahı biraz olumlu. O yüzden Usd talebi az sabah itibari ile. Dolar Endeksi 104,1 seviyesine inmiş durumda. Bu hafta veri trafiği az ve kritik değil. O yüzden piyasalar ancak veriler beklentilerden sapar ise hareket yaratabilirler. Genel olarak ise global risk iştahı sınırlı olumlu olabilir. Bu ise Usd talebinin düşük kalmasına yol açabilir.

Lokal tarafta KGF kredisi, EYT, ücret zamları konuşulan kritik konular. 200 milyar TL tutarındaki KGF bütçe genişlemesi üzerinden TL’ye baskı yaratabilir. Asgari ücret 8.506 TL olarak açıklandı; gözler memur, emekli maaş artışlarında. Ekonomik alandaki alınan-alınacak kararlar kamuda ve özel sektörde mali yük yaratma potansiyeline sahip. Kamu açısından bakarsak bütçe dengesi zorlanabilir. Bu ise TL üzerinde baskı yaratabilir.

Kur bu sabah 18,70 civarında işlem görüyor. Aşağıda 18,67 ve 18,64; yukarıda 18,72 ve 18,75 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.

Dolar Yorumları / Yapı Kredi – (8.12.2022)

Piyasalarda resesyon endişesi biraz daha öne çıkıyor. Son birkaç günlük seyirde finansal varlıklar bu endişeye paralel ayrışma gösteriyor. Para birimleri ile hisse senetleri veya tahviller farklı yöne gidebiliyor. Para piyasalarında Usd’nin sınırlı güç kaybı yaşaması ile diğer paralar primleniyor. Ancak net bir yön olmadığını belirtelim. Bugünlerde daha çok ABD odaklı haberler üzerinden resesyon konuşulduğu için Usd ilkten etkileniyor.

Dolar Endeksi 105 seviyesinin üzerinde kalmayı sürdürüyor. Endeks dün sabah 105,6 civarında idi, bu sabah ise 105,3 civarında bulunuyor. Global tarafta iyimser seyir beklentimiz, resesyon endişelerinin gölgesinde kalıyor. Lokal tarafta ise S. Arabistan ile 5 milyar Usd swap işleminin bir iki gün içinde tamamlanacağı haberi basında yer aldı.

Kur bu sabah 18,63 civarında işlem görüyor. Aşağıda 18,60 ve 18,58; yukarıda 18,67 ve 18,70 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.

Dolar Yorumları / Ziraat FX – (13.07.2022

USD/TRY: Haftanın ilk iki işlem gününde küresel piyasalarda resesyon endişeleri fiyatlamalarda etkili olmaya devam ederken, Avrupa’da enerjideki arz krizinin Euro üzerine net bir baskı yaptığını izledik. EURUSD paritesi 1,0 seviyesine kadar geriledi. Dolar endeksi (DXY) de, ilk iki işlem gününde %1,2 oranında değer kazandı. Risk iştahındaki baskının Dolar/TL tarafında da etkisini gösterdiğini ve kurun 17,40’ı hafif üzerine çıktığını izledik. Bu sabah da söz konusu seviye civarında hareket eden Dolar/TL’de öğleden sonra TSİ 15.30’da ABD’de açıklanacak haziran ayı enflasyon verisi yön konusunda belirleyici olabilir.

Tahminler yıllık enflasyonun önceki %8,6’dan %8,8’e çıkması yönündeyken, beklentilerin üzerindeki bir rakam kurda 17,52 direncinin test edilmesiyle sonuçlanabilir. Düşük bir enflasyon verisinde ise 17,27 hedef olabilir. Bir sonraki yakın destek de 17,19 bölgesinde. Avrupa Bölgesi’ndeki ekonomik görünüm ve paritedeki düşüş ticaret açığımız açısından olumsuz olsa da Brent petrolün 100 USD’nin altına gerilemesi bu etkiyi bir miktar sınırlayabilir ki iyi geçen turizm sezonu da potansiyel riskleri azaltabilir.

Dolar Yorumları / Ziraat FX – (6.06.2022)

USD/TRY: Cuma günü ABD’de beklentilerin üzerinde gelen tarım dışı istihdam verisi Fed’e yönelik şahin beklentileri canlı tutarken, Dolar endeksi (DXY) %0,4 oranında prim yaptı. Bu sabah ise Dolar’da kısmi düşüş gözleniyor. Çin’in kovid önlemlerini daha da gevşetmesi risk iştahı üzerinden Dolar’ı baskıladığı söylenebilir. Diğer yandan, Fed’e yönelik şahin beklentilerin tepe yapması ve bu hafta ECB toplantısının şahin geçme ihtimalinin biraz daha yüksek olması DXY’deki kısmi düşüşü açıkladığı söylenebilir. Ek olarak, cuma günü ABD’de açıklanacak mayıs çekirdek enflasyonun yıllık olarak bir önceki aya göre bir miktar gevşemesi bekleniyor.

Yurtdışında DXY’deki görüntüye karşın TL’nin ise haftaya baskı altında başladığını izliyoruz. Cari işlemler dengesinde enerji kaynaklı risklerin ve enflasyondaki görüntünün TL üzerinde baskı yapmaya devam ettiğini gözlemlerken, kurda teknik olarak 16,38 – 16,40 destek bölgesinin üzerinde kalındıkça 16,71 hedefte kalabilir. Yurtiçinde bu hafta açıklanacak verilere bakıldığında; bugün mayıs ayı reel efektif döviz kuru, yarın mayıs ayı Hazine nakit dengesi ve haftanın son iş gününde ise nisan ayı iş gücü istatistikleri, dış ticaret ve inşaat maliyet endeksleri yayımlanacak. Ayrıca, bugünkü Kabine toplantısı da yakından takip edilecek.

Dolar Yorumları / Ziraat FX – (16.05.2022)

USD/TRY: Bu sabah Çin’den gelen veriler ve pandemi ile ilgili gelişmeler piyasalara yön veriyor. Çin’de açıklanan sanayi üretimi ve perakende satışlar verisi risk iştahı üzerinde negatif etki yaparken, Şanghay’da salgın önlemlerinin önümüzdeki ay kaldırılacağı haberleri negatif etkinin sınırlı kalmasına neden oluyor. Diğer yandan, cuma günü ABD borsalarının da anlamlı bir tepkiyle karşılaşması da piyasaları şu aşamada ABD borsası açılışı öncesi beklemeye itiyor. Dolar endeksi (DXY) de yatay. Gelişmekte Olan Ülke (GOÜ) para birimlerinde ise baskı sürüyor.

ABD borsalarının toparlanması durumunda GOÜ para birimlerinde de kısmi rahatlama gözlenebilir. Bu hafta Fed Başkanı Powell, New York Fed Başkanı ile ECB Başkanı Lagarde’ın konuşmaları, ABD sanayi üretimi ile perakende satışlar, G7 maliye bakanları ve merkez bankaları başkanları toplantıları, Euro Bölgesi ve İngiltere enflasyon, Çin faiz kararı öne çıkan başlıca gelişmeler. Yurtiçi tarafta ise ülke risk primimiz (5 yıllık CDS) 700 seviyesinin üzerine yukarı yönlü eğilimini sürdürürken, Dolar/TL’de yükseliş isteği devam ediyor.

Dolar’ın küresel çaptaki dirençli görüntüsü ile yurtiçinde enflasyonist ortam kurda yukarı yönlü risklerin sürmesine neden olabilir ve kur 15,60 seviyesine doğru yükselişini sürdürebilir. Sonraki direnç ise 15,7250 bölgesinde. Diğer yandan olası düşüşlerde 15,40 ve 15,29 sıralı destekler olarak takip edilebilir. Yurtiçinde bu sabah mart cari işlemler dengesi izlendi. Buna göre cari işlemler açığı, bir önceki yılın aynı ayına göre 2,23 milyar USD artarak 5,55 milyar USD olarak gerçekleşti. Bunun sonucunda on iki aylık cari işlemler açığı 24,2milyar USD oldu.

Dolar Yorumları / Ziraat FX – (6.05.2022)

USD/TRY: Fed sonrasında Powell’ın açıklamalarıyla rahatlayan piyasalardaki bu görüntü kısa sürdü ve risk iştahında belirgin bir bozulma gözlendi. Terse dönen fiyatlamalara sebep olan net bir haber akışı gözlenmese de yüksek enflasyon ortamında küresel büyümelere yönelik endişeler piyasalarda genel bir rahatsızlık yarattığı söylenebilir. Bu arada Fed, çok agresif bir tablo çizmese de bilanço küçültme kararı ve faiz artırım sinyali de piyasalar için olumsuz ki Fed’in agresif olmamasında büyüme ile ilgili endişeler sebep olabilir.

Bu gelişmeler kapsamında, Dolar endeksi (DXY) dün bir önceki günkü kayıpların hepsini geri alarak günü %1 oranında primle kapattı. Dolar bu sabah da gücünü korurken, ABD’de TSİ 15.30’da açıklanacak nisan ayına ilişkin istihdam piyasası verileri oynaklık yaratabilir. Beklentiler nisan ayında tarım dışı istihdam artışının hafif gerileyerek 391 kişi seviyesinde gerçekleşmesi, işsizlik oranının %3,5’e düşmesi ve yıllık ücret artışının ise %5,5’e hafif gerilemesi yönünde. Özellikle ücretlerdeki artış da dikkatle takip edilecek verilerden olacaktır.

Dolar’daki güçlü görüntü ve yurtiçi tarafta enflasyondaki yüksek seviyeler nedeniyle kurda yukarı yönlü kısmi hareketlilik sürebilir ki 14,93 ve 14,9650 sıralı hedefler olarak izlenebilir. Aşağıda ise 14,8570 ve 14,80 sıralı destekler olarak takip edilebilir. Bugün yurt içinde saat 14.30’da nisan ayına ilişkin reel efektif döviz kuru endeksi takip edilecek. Reel efektif döviz kuru endeksi mart ayında kurdaki durağan görünümle %0,2 oranında sınırlı artışla 53,92’den 54,01’e yükselmişti.

Dolar Yorumları / Ziraat FX – (19.04.2022)

USD/TRY: Dolar endeksinde (DXY) yükseliş eğilimi sürüyor. Louis Fed Başkanı Bullard ihtiyaç duyulması halinde faizlerin 75 baz puan artırılabileceğini söylemesi Fed’e yönelik şahin beklentileri korurken, DXY 101 seviyesini gördü. Gelişmekte Olan Ülke para birimleri ise sınırlı da olsa baskı altında. Bu haftaki Powell’ın konuşması öncesinde Dolar dirençli kalmaya devam edebilir.

Yurtdışında Dolar güçlenmesi ve petroldeki yükselişe karşın kur korumalı mevduat uygulamasının TL’deki oynaklığın düşük kalmasında etkili olmaya devam edebileceğini ve Dolar/TL’de bant hareketinin sürebileceğini düşünüyoruz. Olası bant hareketinde 14,55 – 14,71 aralığı izlenebilir. Veri takvimine bakıldığında, ABD’de TSİ 15.30’da mart ayına ilişkin konut piyasası verilerinden konut başlangıçları ve inşaat izinleri verileri takip edilecek. Ayrıca TSİ 19.05’te Chicago Fed Başkanı Evans’ın konuşması izlenecek. Öte yandan, IMF tarafından TSİ 16’da Dünya Ekonomik Görünüm Raporu yayımlanacak.

Altın Yorumları / Ziraat FX – (13.04.2022)

XAU/USD: Dün ABD’de açıklanan TÜFE verisi sonrasında enflasyon endişeleri bir miktar azalma gözlenirken, ABD on yıllık tahvil faizinde kısmi düşüş yaşandı. Diğer yandan, Putin’in Ukrayna müzakerelerinin çıkmaza girdiğini söylemesi ile petrol ve bazı tarım emtialarında yükseliş gözlendi.

Bu gelişmelere değerli madenin ise olumlu tepki verdiğini izledik ve Ons Altın dün %0,7 oranında prim yaparak 1.966,6 seviyesinden günü tamamladı. Bu sabah dünkü kapanış seviyesine yakın seyreden değerli madende teknik seviyelere bakıldığında 1.982 ve 1.999 sıralı dirençler olarak izlenebilir. Aşağıda ise 1.960 ve 1.949 sıralı destekler olarak takip edilebilir.

Dolar Yorumları / Ziraat FX – (7.04.2022)

USD/TRY: Fed dün mart ayındaki toplantısına ilişkin tutanakları yayınladı. Bilanço daraltılmasının mayıs ayında başlayacağına ilişkin güçlü sinyal verildi. Ayrıca geçen ayki toplantıda Fed’in Ukrayna Rusya arasındaki savaşın yarattığı belirsizliklerle Fed üyelerinin 50 baz puan artırım yerine 25 baz puan artırım yaptığı görülmekte ve sonraki toplantılar için faiz artırımlarının 50 baz puan olabileceği vurgulandı. Şahin tutanaklarla birlikte risk iştahının zayıfladığını izledik. ABD borsaları satıcılı bir görüntüyle kapatırken, Dolar endeksi (DXY) yükseliş eğilimini korudu. Bu sabah ise DXY’de hafif geri çekilme gözlense de şahin Fed, düşüşlerin sınırlı kalmasına neden olabilir.

Fed tutanakları ardından bugün ECB’nin toplantı tutanaklarında faiz artırımına yönelik mesajlar izlenecek. Bu arada, petrolde ek rezervlerin piyasaya sürülmeye çabalanmasının ve Çin’deki koronavirüs kısıtlamalarının etkisiyle Brent petrol dün sert düşüş kaydetti. Rusya’ya yaptırımların artırılmasının etkisiyle bu sabah gözlenen tepki yükselişi ise zayıf. Bir taraftan şahin Fed diğer yandan yurtiçinde enflasyon kurda yukarı yönlü riskleri artıran faktörler olarak ön plana çıksa da, petroldeki baskı ve özellikle de kur korumalı mevduat uygulaması Dolar/TL’de yukarı yönlü hareketlerin sınırlı kalmasına neden olabilir. Bu kapsamda, kurda 14,81 direncinin altında hareket sürebilir. Aşağıda ise 14,62 destek konumunda. Bugün TCMB, DTH, rezerv ve menkul kıymet istatistiklerini paylaşacak.

Dolar Yorumları / Ziraat FX – (28.03.2022)

USD/TRY: Devam eden jeopolitik belirsizlikler, enerji krizi, temel emtialardaki sert fiyat artışları ve şahinleşen Fed’e karşın emtia ihracatçısı ülkelerin para birimlerinin desteğiyle dirençli bir görüntü sergileyen Gelişmekte Olan Ülke para birimleri bu sabah satıcılı. ABD on yıllık tahvil faizinin %2,50’ye çıkması ve Çin’in artan vakalar nedeniyle karantina uygulamasına geçeceği haberinin büyümeler üzerinde potansiyel negatif etkisi fiyatlamalarda etkili olduğu söylenebilir.

Brent petrol de %3 civarında düşüş gösteriyor. Dolar/TL’nin görüntüsünde ise net bir değişiklik yok. Kurun 14,80 civarındaki hareketi sürüyor. Petrol fiyatlarındaki düşüşe karşın yüksek seviyelerdeki hareketler enflasyonist riskleri gündemde tutarken, şahin Fed aşağı yönlü potansiyel düşüşleri sınırlayabilir. Diğer yandan, kur korumalı vadeli mevduat uygulamasının TL’yi savunmaya devam edebileceğini ve bu kapsamda kurda yatay hareketin sürebileceğini düşünüyoruz. Olası bant hareketinde 14,78 – 14,93 aralığı izlenebilir.

İngiltere Merkez Bankası Başkanı ile Fed yetkililerinin konuşmaları, ABD istihdam verileri, ABD ISM imalat PMI, Çin PMI verileri ve OPEC+ Grubu toplantısı haftanın öne çıkan gelişmeleri. Ukrayna ve Rusya müzakere heyetlerinin uzlaşma görüşmeleri 28 – 30 Mart arasında İstanbul’da yapılacak. Ayrıca bugün Biden’ın bütçe planında ülkeye ilişkin paylaşacağı yeni makroekonomik tahminler izlenecek, ek olarak cuma günü de Avrupa Birliği ve Çin liderleri bir araya gelecek.

Dolar Yorumları / Ziraat FX – (24.03.2022)

USD/TRY: Fed üyelerinden mayıs ayındaki Fed toplantısına ilişkin 50 baz puan faiz artırımını destekleyen açıklamalar gelmeye devam etmekte. Powell, Bullard, Daly’nin ardından Mester da bu yönde açıklama yaptı. Diğer yandan, dün küresel piyasalarda satışlar gözlense de risk alma iştahında net bir bozulma yok. Bugün riskli varlıklarda kısmi toparlanma

yaşanıyor. Dolar endeksi (DXY) de 98,8 seviyesinde aylık ortalamasının üzerinde seyretse de, Gelişmekte Olan Ülkeler para birimlerinde net bir baskı yok. Brent petrol ise 120 USD civarında güçlü görünümünü koruyor.

Bugün NATO Liderler Zirvesi’nin yanı sıra AB Liderler Zirvesi ve G7 Zirvesi takip edilecek. Özellikle, NATO Liderler Zirvesi’nden çıkacak Rusya’ya yönelik olası kararların enerji fiyatlarına yön vermesi beklenmekte. Dün Rusya Devlet Başkanı Putin’in «Düşman Ülkeler» olarak tanımlanan ülkelere doğal gazı ruble karşılığı satacaklarını söylemesi de enerji piyasasına baskı yaparken, ruble değerlendi. Ayrıca ABD ve AB’nin, Avrupa’nın Rus gazına olan bağımlılığını azaltacak bir anlaşma üzerinde uzlaşı sağlamaya yakın olduğu belirtilmekte.

Yurtiçi tarafta petrol fiyatlarındaki görünüm enflasyonist ortamı desteklerken Dolar/TL’de düşüşler sınırlı kalıyor. Bir süredir yatay hareket eden kurda 15,0 altındaki seyrin devam etmesini bekliyoruz. Ara direnç olarak 14,93 takip edilebilir. Öte taraftan, olası geri çekilmelerde 14,72 ve 14,60 sıralı destek seviyeleri izlenebilir. Bugün de Fed üyelerinin konuşmaları izlenecek. Yurt dışı veri gündeminde ise küresel PMI verileri önemli olacak. Ayrıca Norveç ve İsviçre Merkez bankalarının faiz kararları izlenecek.

Dolar Yorumları / Ziraat FX – (18.03.2022)

USD/TRY: Hafta başından itibaren güçlü yükselişler kaydeden borsalarda, haftanın son işlem gününde kar satışları hakim. Ancak, risk iştahında net bir bozulma yok. Petrol fiyatlarındaki sert yükselişte ise Fed toplantısının ardından Powell’ın, ekonominin faiz artışı karşısında gücünü koruyacağı beklentisini dile getirmesi de etkili. Yurtiçi tarafa bakıldığında, TCMB dün politika faizini beklentiler doğrultusunda %14 seviyesinde sabit bırakırken, enflasyonda baz etkilerinin ortadan kalkması ve küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesiyle dezenflasyonist sürecin başlayacağı vurgulandı.

Karar metninde enerji fiyatlarındaki risklere atıf yapılarak cari fazlaya yönelik ifadenin çıkarıldığı görülmekte. Fiyatlamalara bakıldığında, TCMB kararının etkisi kurda sınırlı kalmaya devam edebilir. Diğer yandan, petroldeki yükseliş TL’de tekrar baskı yaratabilir. Ancak, ülke risk primimizin en yüksek seviyesinden (5 yıllık CDS) yaklaşık 130 puan iyileşme göstermiş olması fiyatlamalarda etkisini gösterebilir ki yukarıda belirttiğimiz gibi risk iştahında net bir bozulma yok.

Bu kapsamda, Dolar/TL’nin 15,0 seviyesinin altında kalmaya devam edebileceğini düşünüyoruz. Ara direnç de 14,93 seviyesinde. Öte yandan, olası düşüşlerde 14,70 ve 14,60 sıralı destek seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün TSİ 17:00 da ABD’de konut verileri ile Fed yetkililerinin konuşmaları izlenecek. Ayrıca Rusya Merkez Bankası’nın faiz kararı takip edilecek.

Dolar Yorumları / Ziraat FX – (10.03.2022)

USD/TRY: Küresel piyasalarda yüksek oynaklık devam ediyor. Dün Ukrayna’daki savaşta diplomatik çözüm umudu, Almanya DAX endeksinin %8’e yakın prim yapmasıyla sonuçlandı. Diğer yandan petrolde arzın artırılmasına yönelik beklentileri yükselten açıklamalarla birlikte Brent petrol yaklaşık %13 oranında düşüş kaydetti. Bu da resesyon endişelerini bir parça hafifleterek borsaları destekledi. ABD’de S&P500 endeksi de %2,6 prim yaptı. Bu sabaha bakıldığında Brent petrolde tepki yükselişleri gözlenirken, Avrupa vadelileri karışık. Ons Altın ise baskı altında. Pariteler tarafında; EURUSD yatay iken, Gelişmekte Olan Ülke para birimleri genel olarak satıcılı. Dünkü pozitif risk iştahında karşın geri çekilmeyen Dolar/TL’de ise kısmi yükseliş sürüyor.

Teknik olarak yükselişin sürebileceğine işaret eden göstergeler ve petroldeki tepki yükselişi ile birlikte kurda teknik olarak 14,88 kanal üst bandına doğru hareket sürebilir. Aşağıda ise 14,66 ve 14,50 sıralı destekler. Ukrayna’daki savaşta diplomatik çözüm umudu devam ederken, Türkiye’nin ara buluculuğu ile bugün Antalya’da yapılacak Rusya – Ukrayna – Türkiye üçlü dışişleri bakanları toplantısı yakından izlenecek. Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Biden ile bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirecek. Öte yandan, bugün TSİ 16:30’da ABD enflasyon verisi ve işsizlik maaşı başvuruları takip edilecek. Ayrıca TSİ 15:45’de jeopolitik gelişmelerin gölgesinde ECB faiz kararı ardından TSİ 16.30’da ECB Başkanı Christine Lagarde’ın konuşması izlenecek.

Dolar Yorumları / Ziraat FX – (7.03.2022)

USD/TRY: Küresel piyasalarda sert fiyat hareketlerinin yaşandığı bir haftaya başlıyoruz. Hafta sonu ABD’nin müttefikleriyle Rus petrolüne ambargoyu görüştüğüne dair açıklamalar Brent petrolün %10 oranında artarak 130 Dolar’ın üzerine çıkmasına neden olurken, borsalarda genel olarak %3 civarında satışlar gözleniyor. ABD on yıllık tahvil faizi de %1,70’in altını gördü. Bu fiyatlamalar çerçevesinde özellikle emtia ithalatçısı Gelişmekte Olan Ülke para birimlerinde zayıf bir görüntü var.

Jeopolitik gerginliğin yüksek seyrettiği ortamda hem petrol fiyatlarındaki sert yükseliş hem de turizm tarafında yüksek beklentilerin riske girmesi de TL tarafında etkisini hissettirmekte. Geçmiş dönemlere göre sert hareketler gözlenmese de Dolar/TL’de yükseliş eğilimi sürüyor. Bu arada kur korumalı mevduat sisteminde değişikliğe gidildi. Buna göre Resmi Gazete‘de yayımlanan tebliğe göre kur korumalı mevduat sistemindeki hesaplara vade sonunda yenileme imkanı getirildi.

Diğer yandan, şirketler de kur korumalı mevduat sisteminde 3 ay vade ile hesap açabilecek. TL’yi destekleyebilecek bu değişikliğe karşın yurtdışında gözlenen sert fiyatlamalar baskın gelebilir ve kurda yukarı yönlü hareket düşük momentumda sürebilir. Sıralı dirençler 14,36 ve 14,47 seviyelerinde. Aşağıda ise 14,14 ve 14,00 sıralı destekler olarak izlenebilir. Rusya Ukrayna müzakerelerinin üçüncü turunun, bugün gerçekleştirilebileceği belirtiliyor. Öte yandan bu hafta ECB toplantısı, Çin enflasyon verileri, ABD TÜFE ile işsizlik maaş başvuruları öne çıkan gelişmelerden.

Dolar Yorumları / Ziraat FX – (4.03.2022)

USD/TRY: Haftanın son işlem gününde, Avrupa’nın en büyük nükleer santraline Rus saldırısı haberleri ile piyasalarda risk iştahının düştüğünü gözlemliyoruz. Borsa endekslerinde belirgin satışlar gözlenirken, ABD on yıllık tahvil faizi %1,80’nin altına kadar geriledi. Ukrayna’daki nükleer santrale saldırı sonrası emtia fiyatlarındaki yükseliş devam ediyor. Brent petrol ise 110 USD üzerinde seyrediyor. Dolar endeksi (DXY) 98 seviyesine kadar yükseliş kaydederek yakın zirvesini yeniledi.

Gelişmekte Olan Ülkeler para birimleri bu sabah genel olarak negatif seyrediyor. Bu gelişmeler çerçevesinde Dolar/TL’de yukarı yönlü riskler sürebilir ve kur 14,0 seviyesinin üzerinde kalarak 14,30 seviyesine doğru yükseliş kaydedebilir. Bugün TSİ 16:30’da ABD tarım dışı istihdam verisi takip edilecek, manşet veriden ziyade ücretlerdeki seyir daha önemli olabilir. Ancak, jeopolitik gelişmelerin fiyatlamalarda belirleyici olması ve Powell’ın son açıklamalarının ardından verinin etkisi sınırlı kalabilir. Şubatta tarım dışı istihdamın 415 bin kişilik artışla güçlü seyrini sürdürmesi, işsizlik oranının %3,9’a gerilemesi beklenmekte.

Dolar Yorumları / ALB Forex – (1.03.2022)

Dolar Lira paritesinde 13.70 ana destek bölgesi tekrar test edildi. Sabah saatlerinde bu bölgeden tekrar yukarı yönde seyir izlenen paritede 13.90 seviyesinin aşılması durumunda 14.10 / 14.25 bandı gündeme gelebilir. Aşağı alanda 13.70 bölgesinin ihlali durumunda ise 13.55 destek seviyesine doğru geri çekilme hareketi görülebilir.

Dirençler : 14.10 / 14.25 / 14.60

Destekler : 13.70 / 13.55 / 13.45

Euro Dolar paritesinde, düşüş trendi etkisinde hareket devam ediyor. Paritede 1.1270 bölgesi altında hareketin devam etmesi durumunda 1.1100 desteği önemini koruyor. Yukarı alanda 1.1270 bölgesi üzerinde yükseliş 1.1395 seviyesine doğru hız kazanabilir.

Dirençler : 1.1270 / 1.1395 / 1.1430

Destekler : 1.1100 / 1.1020 / 1.0987

Dolar Yorumları / Ziraat FX – (28.02.2022)

USD/TRY: Haftanın ilk işlem gününe Rusya – Ukrayna arasındaki gerilim kaynaklı haber akışıyla başlıyoruz. Hafta sonu Batılı ülkeler tarafından Rusya’ya yaptırım dozunu artıran bir dizi kararlarda bulunuldu. Bazı Rus bankaları SWIFT sisteminden çıkarılırken, AB’den Rusya Merkez Bankası’nın tüm varlıklarının durdurulacağı açıklaması geldi. Yaptırımların sertleşmesi ve çoğu ülkenin bunu desteklemesi ile Rusya da yaptırımlara nükleer caydırıcı güçlerini alarm durumuna geçirerek karşılık verdi. Rus ve Ukraynalı yetkililerin bugün Belarus – Ukrayna sınırında beklenen görüşmesine karşın olumsuz haber akışının bu sabah fiyatlamalarda baskın olduğunu izliyoruz.

Brent petrol %4 yukarıda. ABD vadelileri de satıcılı iken Gelişmekte Olan Ülkeler para bilimleri genel olarak negatif seyrediyor. Dolar/TL ise jeopolitik gerilim kaynaklı gelişmeler ile haftaya 14,0 seviyesinin üzerinde başladı. Hem petroldeki yükseliş hem de turizm gelirlerindeki yüksek beklentilerinin gerçekleşmeme riski kurda olası geri çekilmeyi sınırlayabilir. Destekler 13,82 ve 13,67 seviyelerinde. Yukarıda ise 14,10 ve 14,26 sıralı dirençler. Bu hafta yurtiçinde yarın şubat ayı imalat PMI, perşembe günü şubat ayına ilişkin enflasyon verileri ve cuma günü reel efektif döviz kuru izlenecek. Yurtdışında ise Ukrayna ve Rusya odaklı gelişmelerin yanı sıra Fed Başkanı Powell’ın konuşması, ABD tarım dışı istihdam, ISM imalat ve imalat dışı PMI verileri ile OPEC+ Grubu toplantısı izlenecek.

Dolar Yorumları / IKON Menkul – (21.02.2022)

Geçtiğimiz hafta TCMB toplantısı sonrası da yatay seyrini bozmayan USDTRY paritesi haftayı 13.6500 direnç bandı sınırında kapatmıştı. Yeni işlem haftasına bu bölgede başlayan paritede bu bölge üstüne olası yönelimlerde 13.9000 ve 18.33-10.20 düşüşünün %50.0 fibonacci bandı olan 14.2800 seviyesi sonraki direnç bölgeleri olarak takibimizde olacak. Aşağıda ise 13.2500 ve 12.9200 seviyeleri ilk destek bölgeleri olarak izlenebilir.

Destekler: 13.2500-12.9200-12.7400

Dirençler: 13.6500-13.9000-14.2800

Dolar Yorumları / İnfo Yatırım – (18.02.2022)

TCMB Şubat ayına ait para politikası kurulu toplantısı dün gerçekleşti. Toplantı sonrasında banka beklentilere paralel olarak faiz oranında bir değişiklik gerçekleştirmedi. Böylelikle politika faizi yüzde 14 seviyesinde sabit tutuldu. Karar metni incelendiğinde ise geniş kapsamlı politika çerçevesinin gözden geçirilmesine yönelik sürecin sürdüğü belirtildi.

Veri ardından TL varlıklarında volatilite arttı. Haftaya 13.47 seviyelerinde başlangıç yapan USDTRY paritesi hafta içerisinde kademeli olarak yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Bu hareketlenmeler ile birlikte parite haftanın son işlem gününde 13.60 seviyelerinde fiyatlamalar gerçekleştiriyor. Yeni günde 10:00’da yurtiçinde açıklanacak olan tüketici Güveni verisi takip edilecek.

USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 13.91 – 14.40 – 14.80 seviyeleri direnç noktaları olarak; 13.15 – 12.75 – 12.27 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

Dolar Yorumları / Ziraat FX – (14.02.2022)

USD/TRY: Geçtiğimiz haftayı beklentilerin üzerinde gelen ABD TÜFE verisiyle kapattık. Bu haftaya Rusya ve Ukrayna gerginliğiyle başlayan küresel piyasalarda satışlar hakim. Diplomasi görüşmeleri bir yandan sürerken, hafta sonu gerçekleştirilen Biden-Putin görüşmesinden bir sonuç çıkmadığı görülüyor. Gerilimin petrol fiyatlarındaki etkisi piyasalardaki baskıyı artırıyor. Petrol fiyatlarındaki yükseliş enflasyon endişelerini artırırken, bu durum – üyelerden gelen güvercin açıklamalara karşın – Fed ile ilgili agresif beklentileri gündemde tutuyor.

Bu çerçevede Dolar/TL’de aşağı yönlü hareketler sınırlı kalmakta. Öte yandan, «Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat» uygulamasına devam eden ilgili ile düşük döviz talebi nedeniyle kurda yukarı yönlü hareketlerin sınırlı kalabileceğini düşünüyoruz. Bu kapsamda, yurtdışında artan risklere karşın kurun 13,67 direncinin atlında kalmaya devam edebileceğini öngörüyoruz. Aşağıda ise 13,40 desteği izlenebilir. Son olarak ajandaya baktığımızda, yurtiçinde perşembe günü TCMB faiz kararı takip edilecek. Yurtdışında ise Almanya Başbakanı Scholz bugün Ukrayna Devlet Başkanı ile Kiev’de görüşecek.

ECB ve Fed yetkililerinin konuşmaları, ABD ÜFE, perakende satışlar, Fed toplantı tutanakları, Çin enflasyon rakamları, G-20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısı bu haftanın öne çıkan başlıkları. Bugün özelinde ECB Başkanı’nın konuşması izlenecek.

Dolar Yorumları / Ziraat FX – (10.02.2022)

USD/TRY: Bugün piyasalar ABD TÜFE verisine odaklanmış durumda. Piyasa beklentisi, 1982’den bu yana en yüksek enflasyon olarak %7,3 açıklanması yönünde. Verinin Fed’in mart ayında yapacağı faiz değişikliğine yön vermesi bekleniyor. Dün küresel piyasalarda teknoloji hisseleri öncülüğünde pozitif bir seyir gözlendi. Bugün ise piyasalar karışık bir görünüm sergiliyor. Dolar endeksi (DXY) yatay seyrediyor. Gelişmekte Olan Ülkeler para birimlerinde bugün belirgin bir yön yok.

Dolar/TL tarafında oynaklığın oldukça düştüğünü izliyoruz. Rusya – Ukrayna arasındaki gerilim risk unsuru olarak izlenmeye devam edilirken, petrol fiyatlarında baskı sürüyor. Diğer taraftan, dün BDDK 14 Şubat tarihi itibarıyla kur korumalı TL mevduat verilerini periyodik yayınlarında paylaşacağını basın açıklaması ile duyurdu. Kur korumalı TL mevduat ve katılım hesaplarının büyüklüğünün 7 Şubat itibarıyla 313 milyar TL olduğu yine aynı basın açıklamasında belirtildi.

Kur korumalı mevduat düzenlemesinin desteği öte yandan petrol fiyatlarındaki baskı ile kurun 13,67 direncinin altında kalmasını bekliyoruz. Aksi durumda 13,82 – 13,85 güçlü direnç bölgesi olarak izlenebilir. Diğer yandan, olası düşüşlerde 13,40 ve 13,26 sıralı destekler konumunda. ABD enflasyon verisi TSİ 16:30’da verisi izlenecek. Ayrıca TSİ 15:00 – 16:15 arasında ECB üyelerinin konuşmaları takip edilecek.

Yurtiçinde ise TCMB tarafından 4 Şubat haftasına ilişkin haftalık DTH, rezerv ve sermaye hareketleri istatistikleri yayınlanacak.

Dolar Yorumları / Ziraat FX – (7.02.2022)

USD/TRY: Geçtiğimiz haftayı beklentilerin aksine güçlü gelen ABD tarım dışı istihdam verisi ile kapattık. Tarım dışı istihdam verisi Omikron varyantının düşünülenden daha az etkili olduğuna işaret etti. Fed’den yaklaşık 25 baz puanlık 5 kez faiz artırımı fiyatlanırken, bu haftaki TÜFE verisinin faiz artışı beklentilerini daha da şekillendirmesi beklenebilir. Öte yandan, Rusya – Ukrayna gerginliği izlenmeye devam edilirken, Brent petrol fiyatı 90 Dolar’ın üzerinde yükselişini sürdürüyor. Bu kapsamda ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin de 1,90 seviyesinin üzerine çıkarak yakın vadede rekor yenilediğini izliyoruz.

Pariteler tarafında, Dolar endeksi (DXY) haftaya yatay bir görünümle 95,50 seviyelerinden başladı. Gelişmekte Olan Ülkeler para birimleri ise karışık bir görünüm sergiliyor. ABD on yıllık tahvil faizindeki yükselişe Dolar’ın net bir şekilde eşlik etmemesi Dolar/TL tarafında da etkisini gösterebilir. Öte yandan, petrol fiyatlarındaki artış risk unsuru olmaya devam ediyor. Bu fiyatlamalar ışığında Dolar/TL’de bant hareketinin sürmesini bekliyoruz.

Olası bant hareketinde 13,40 – 13,67 aralığı izlenebilir. Aksi durumda aşağı yönlü hareketlerde 13,26 destek konumunda. Olası yükselişlerde ise 13,67 direncinin üzerinde 13,82 – 13,85 aralığı gündeme gelebilir. Bu hafta yurtdışında Fed, BoE ve ECB yetkililerinin konuşmaları ile perşembe günü gelecek olan ABD TÜFE verisi takip edilecek. Yurtiçinde ise perşembe günü aralık ayı dış ticaret endeksleri ve iş gücü istatistikleri ile cuma günü aralık ayı sanayi üretimi, cari işlemler dengesi ve TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi izlenecek. Ayrıca cuma günü Fitch’in Türkiye’ye ilişkin değerlendirmesi de takip edilecek.

Dolar Yorumları / IKON Menkul – (3.02.2022)

USDTRY- Enflasyon Rakamları Öncesi Yatay Seyrini Koruyor…

USDTRY paritesi dar alanda yatay ve sakin seyrini korumaya devam ediyor. Yurtiçinde enflasyon global piyasalarda ise Avrupa Merkez bankası ve İngiltere Merkez Bankası faiz oranı kararlarını takip edileceği bugünkü işlem gününde aşağıda 13.2500 ve 12.922 seviyeleri ilk destek bölgeleri olarak izlenebilir. Diğer yandan paritede olası yukarı yönlü hareketlerde ise 13.6500 ve 13.9000 seviyeleri ilk direnç bölgeleri olarak takibimizde olacak.

Destekler: 13.2500-12.9200-12.7400

Dirençler: 13.6500-13.9000-14.2800

Dolar Yorumları / Ziraat FX – (31.01.2022)

USD/TRY: Daha agresif bir Fed görünümü ile birlikte geçtiğimiz haftayı yüksek oynaklıkla tamamladık. Dolar endeksi (DXY) de %1,7 oranında değer kazanırken, çoğu Gelişmekte Olan Ülke para birimi negatif tarafta haftayı tamamladı. Bu haftaya başlarken ise risk iştahında toparlanma Dolar’da etkisini hissettiriyor. DXY’de hafif düşüş gözlenmekte. Diğer yandan, geçen hafta ABD’de açıklanan veriler bu haftaki kritik tarım dışı istihdam verisinde de daha yumuşak beklentileri beraberinde getiriyor.

Bu da Dolar’daki en azından ivmeyi azaltabilir. Ek olarak, net bir politika değişikliği beklenmese de ECB’nin toplantısı ve şahin olması beklenen BoE toplantısı da DXY’de etkisini gösterebilir. Ancak, şahin Fed nedeniyle Dolar’da belirgin bir kar realizasyonu beklemiyoruz. Bu sabah Dolar’daki sakin görüntüyle birlikte Dolar/TL’de de düşüş gözlemliyoruz.

«Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat» uygulaması ile oynaklığın düştüğü Dolar/TL’de 13,2650 desteği önemli. Dolar’da tekrar ivmelenme beklemezken, kur bu seviyeyi kırıp 13,01 desteğine kadar geri çekilebilir. Yukarıda ise 13,53 direnç konumunda.

Yurtiçinde yarın ocak ayı imalat PMI raporu, perşembe günü ocak ayı enflasyon verileri öne çıkıyor.

Dolar Yorumları / IKON Menkul – (28.01.2022)

USDTRY – Yatay Hatta Şuana Kadar Bozulma Yok…

Dolar kuru, yatay hattında ilerlemeye devam ediyor. Global piyasalarda dolar endeksinin hafif güçlenmesi ile birlikte ara destek olarak kullandığı 13.30 seviyesinden hafif tepki aldı ve yine ara direnç olarak kullandığı 13.65 seviyesine yükseldi. Genel olarak seviyelerde değişiklik yok. Ara destek ve direnç seviyelerini yukarıda verdik. Daha da yukarıda 13.85 ana direnç ve daha da aşağıda 12.90 ana destek olarak karşımızda olacaktır.

Destekler: 13.30 – 12.90 – 12.12

Dirençler: 13.65 – 13.85 – 14.30

Dolar Yorumları / Ziraat FX – (26.01.2022)

USD/TRY: Bugün piyasaların odak noktasında Fed’in faiz kararı olacak. Son zamanlarda yüksek enflasyon riski ile Fed tarafından sıkılaştırma yönünde beklentiler oldukça yoğunlaşmıştı. Fed’in martta 50 baz puan faiz artırım sinyali verebileceği ve/veya bu sene dört faiz artışı olabileceği fiyatlanıyordu. Ayrıca, faiz artırımları ile birlikte bilanço küçültmesine de erken başlayabileceği spekülasyonları yapılıyordu. Bu toplantıda bu yönde sinyallerin vermesi piyasalarda baskının sürmesiyle sonuçlanabilir. Ancak, yukarıdaki gibi agresif sinyallerin gelmemesi durumunda yaşanan fiyatlamalar dikkate alındığında piyasalarda rahatlama görülebilir.

Yurtiçi fiyatlamalarda etkisi daha yüksek oranda hissedilen Rusya- Ukrayna gerilimi ile ilgili belirsizlik ise sürüyor. Bu konu ile ilgili haber akışı da yakından izlenecekken, Fed toplantısı ile oynaklık artabilir. Yukarıda belirtildiği agresif bir Fed piyasada ve Gelişmekte Olan Ülke para birimlerinde baskı artabilir. Böyle bir durumda Dolar/TL’de 13,67 direnci test edilebilir. Ana direnç ise 13,82 civarında. Diğer yandan, daha az şahin bir Fed, piyasalarda rahatlamaya yol açabilir ve kur da 13,2650 seviyesine doğru geri çekilebilir. Ara destek ise 13,35 seviyesinde. Fed’in FOMC Toplantısı TSİ 22’de, Fed Başkanı Powell’ın konuşması TSİ 22.30’da takip edilecek.

Dolar Yorumları / Ziraat FX – (24.01.2022)

USD/TRY: Fed ile ilgili artan agresif beklentilere karşın yılın ilk haftalarında baskı altında kalan Dolar endeksi (DXY) geçen hafta zayıf risk iştahı ile birlikte toparlanma eğilimi gösterdi. DXY geçen hafta %0,5 oranında prim yaptı. Bu haftaya başlarken; ABD vadelileri tepki alımları ile karşılaşsa da Asya’da görüntü zayıf. Dolar da dirençli duruyor. Bu haftanın en önemli gündem maddesi çarşamba günü sonuçlanacak Fed toplantısı. Enflasyondaki yüksek seviyeler nedeniyle son zamanlarda Fed’den agresif beklentiler artmıştı. Bu toplantıda, piyasada speküle edilen (örneğin martta 50 baz puan faiz artırımı gibi) olası şahin söylem ihtimaline karşı riskli varlıklar temkinli modda kalabilir.

Bu kapsamda toplantıya kadar Dola da geçen haftaki gücünü koruyabilir. Yurtiçinde ise geçen hafta faizi sabit bırakan TCMB kararı ile birlikte TL pozitif ayrışırken, TCMB kararı oynaklıktaki düşüşe katkı sağlamaya devam edebilir. Öte yandan, hafta sonu Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin ekonomist ve akademisyenler ile yaptığı toplantı sonrasında takip edilen açıklamalar Dolar/TL’de aşağı yönlü riskleri arttırıyor. Bu kapsamda, şahin Fed riskine karşın TL’deki görüntü nedeniyle kurda aşağı yönlü baskı devam edebilir ve kur geçen haftaki en düşük seviyenin bulunduğu 13,2650 seviyesini hedefleyebilir.

Sonraki yakın destek ise 13,1950 seviyesindeyken, direnç olarak 13,50 takip edilebilir. Yurtdışında Fed dışında, bu hafta küresel imalat ve hizmet PMI verileri izlenecek. Ayrıca, ABD dördüncü çeyrek büyüme, dayanıklı mal siparişleri, Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi ve işsizlik maaş başvuruları da takip edilecek. Yurt içinde ise bu hafta veri gündemi sakin. Perşembe günü TCMB tarafından açıklanacak yılın ilk enflasyon raporu gündemde olacak. Yarın ocak ayına ilişkin sektörel güven endeksleri, reel sektör güven endeksi ve kapasite kullanım oranı ve cuma günü ise ekonomik güven endeksi açıklanacak. Ayrıca perşembe günü TCMB’nin son PPK toplantısına ilişkin özetler ve hafta boyunca Hazine ihraçları takip edilecek.

Dolar Yorumları / ALB Forex – (21.01.2022)

Dolar Lira paritesinde 13.70 direnç bölgesi altında hareket devam ediyor. 13.30 seviyesini destek konumuna getiren paritede tekrar yukarı yönde hareket izleniyor. Yukarı alanda 13.70 seviyesi geçilemedikçe 13.30 destek bölgesi önemini koruyor.

Dirençler : 13.70 / 13.90 / 14.05

Destekler : 13.30 / 13.15 / 12.95

Euro Dolar paritesinde, kısa vadeli yükselen trend bölgesi üzerinde hareket devam ediyor. Paritede 1.1270 bölgesi üzerinde hareketin devam etmesi durumunda 1.1380 direnç bölgesine doğru hareket yaşanabilir. Destek bölgesinin ihlali durumunda ise 1.1220 / 1.1185 bandı gündeme gelebilir.

Dirençler : 1.1380 / 1.1420 /1.1460

Destekler : 1.1270 / 1.1220 / 1.1185

Dolar Yorumları / NoorCM – (18.01.2022)

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde 0.10% değer kaybı ile 13.36 seviyesinden tamamlayan Dolar/TL paritesi hafta sonu gelen Halkbank haberinden sonra negatif seyredebilir. Osman Kavala’nın tutukluluğunun devamına karar verilirken bu durum TL üzerinde olumsuz bir etkiye neden olmadığı gözlendi.

Teknik anlamda bir sıkışma bölgesinden aşağı yönlü kırılımla birlikte çıkan Dolar/TL’de kısa vadede negatif bir seyrin hakim olduğundan bahsedebilir. Orta vadeli önemli bir bölge olan 13.20-13.10 bandı 22 günlük üssel hareketli ortalama bölgesi olarak karşımıza çıkıyor. Bu seviyenin kırılması ile birlikte orta vadeli bir düşüş hareketi başlayabilir. yukarıda ise 13.75 üstü kapanışlarla alımlar güçlenebilir.

Bu sabah itibariyle dolar endeksi 95.15 seviyelerinde bulunurken 10 Yıllık ABD tahvil getirisi 1.78 seviyelerinde seyrediyor.

Destekler : 13.20-13.10-13.00

Dirençler :13.75-13.85 14.00

Dolar Yorumları / Ziraat FX – (17.01.2022)

USD/TRY: Cuma günü ABD’de Omikron varyantı ile yüksek enflasyon seviyelerinin yansımaları izlenirken, perakende satışlar aralıkta aylık %0,1 düşüş beklentisine karşılık %1,9 geriledi. Michigan Üniversitesi tüketici güveni öncü verisi de ocak ayında 70,6’dan 68,8’e geriledi. Bu verilere karşın Dolar endeksi (DXY) %0,4 oranında yükseldi. Ancak, DXY haftalık olarak %0,6 oranında düşüş kaydetti.

Fed’den agresif beklentilerin arttığı ortamda DXY seyir yakından izlenecekken, ABD on yıllık tahvil faizi kritik %1,80 bölgesine yakın seyrediyor. ABD on yıllık tahvil faizinin bu seviyenin üzerinde kalması Dolar’da güçlenmeyi beraberinde getirebilir. Ancak, bugün ABD piyasaları kapalı. Dolayısıyla hareketler sınırlı kalabilir ki geçen hafta pozitif tarafta kapatan Gelişmekte Olan Ülke para birimlerinde haftanın ilk işlem gününde en azından baskı gözlenmeyebilir. Geçen hafta %1,9 oranında değer kazanan TL’nin de bugün pozitif bir görüntü sergileyebileceğini düşünüyoruz.

Bu kapsamda, kurun 13,67 direncinin altında kalarak 13,34 seviyesini test edebileceğini öngörüyoruz. Sonraki destek ise 13,20 bölgesinde. Bu hafta yurtiçinde perşembe günkü TCMB faiz kararı öne çıkarken, yurtdışıda ABD’de konut ve işsizlik maaş başvuruları verileri, Japonya Merkez Bankası faiz kararı, Çin odaklı haber akışı ve ECB toplantı tutanakları izlenecek.

Dolar Yorumları / IKON Menkul – (14.01.2022)

USDTRY- 100’lük Ortalaması Üstüne Toparladı…

USDTRY paritesi 12.90 bölgesinden gelişen tepki alımlarıyla 4 saatlik grafikte 100 birimlik üsssel hareketli ortalaması ve 18.33-10.20 düşüşünün %38.2 fibo bandı olan 13.3380 destek bölgesi üstüne geri toparladı. Paritede yukarıda 13.8400 ve %50.0 fibo bandı olan 14.28 bandı ilk direnç bölgeleri olarak izlenebilir. Aşağıda ise 100 birimlik ortalama ve 12.90 bandını ilk destek bölgeleri olarak izlemeye devam edeceğiz.

Destekler: 13.3380-12.9000-12.1500

Dirençler: 13.8400-14.2800-14.6500

Dolar Yorumları / ALB Forex – (10.01.2022)

Dolar/Lira paritesinde, 13.90 / 12.75 bandı direnç bölgesine yakın hareket izleniyor. Paritede bu bölgenin aşılması durumunda 14.10 / 14.25 bandına doğru ivme devam edebilir. Paritede 13.90 seviyesi altında geri çekilme yaşanması durumunda ise 13.55 / 13.30 ilk destek bölgesi olarak takip edilebilir.

Dirençler: 13.90 / 14.10 / 14.20

Destekler: 13.55 / 13.30 / 12.95

Euro Dolar paritesinde, 50 günlük hareketi ortalamanın geçtiği bölgeden tekrar satış baskısı yaşandı. Paritede yukarı alanda 1.1386 direnç bölgesinin aşılamaması durumunda aşağı alanda kısa vadeli trend bölgesine denk gelen 1.1260 seviyesine doğru geri çekilme yaşanabilir.

Dirençler: 1.1386 / 1.1456 / 1.1520

Destekler: 1.1260 / 1.1185 / 1.1105

Dolar Yorumları / Dinamik Menkul – (6.01.2022)

USDTRY paritesi, 8,5285 destek seviyesinin üzerinde işlem görmeye devam ediyor. Bu seviyenin üzerinde günlük bar kapanışına devam etmesi durumunda pozitif algı devam edebilir. Bu durumda rekor seviyeleri takip ediyor olacağız. Aksi halde, 8,5285 seviyesinin altında kalıcılık sağlaması durumunda ise 8,4963 desteğini takip ediyor olacağız.

EURUSD, 1,1307 destek seviyesi üzerinde fiyatlanmaya devam ediyor. Bu seviyenin üzerinde günlük bar kapanışlarına devam etmesi durumunda pozitif algı oluşabilir. Bu durumda ilk direnç seviyemiz 1,1365 olacaktır. Aksi halde, 1,1307 seviyesini kırması durumunda ise 1,1237 destek seviyesini takip ediyor olacağız.

Dolar Yorumları / Ziraat FX – (4.01.2022)

USD/TRY: Fed toplantı tutanakları, ABD tarım dışı istihdam ve ABD’de bu haftaki özel sektör tahvil ihraçları öncesinde ABD 10 yıllıkların faizi dün yükseliş eğilimindeydi. Dün %1,52’li seviyelerden %1,6385 seviyesine kadar çıkan 10 yıllık tahvil faizine, Dolar endeksinin (DXY) de eşlik ettiğini ve DXY’nin günü %0,6 oranında primle kapattığını izledik. Bu sabah da Dolar dirençli duruyor. OPEC+ toplantısı ve ABD ISM imalat endeksi bugünün öne çıkan gelişmeleri iken, Dolar’ı destekleyici koşullar (Fed’in görece daha şahin olması, olumlu ekonomik görünüm vs) sürüyor.

Yurtiçi tarafta ise beklentilerin üzerindeki enflasyon sonrasında kurda dün oynaklık yaşandı. Enflasyondaki yukarı yönlü risklerin fiyatlanması ve geçen hafta kurdaki sert tepki yükselişi nedeniyle veri sonrasında TL’de daha çok kayıplarını telafi etme çabası vardı. Şu aşamada, yaşanan fiyatlamaların ardından kurda yükseliş alanının azaldığını ve «Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat» uygulamasının TL’deki potansiyel kayıpları sınırlayabileceğini düşünüyoruz. Kurda teknik seviyelere baktığımızda, yukarıda 13,61 – 13,94 sıralı dirençler. Aşağıda ise 13,01 ve 12,76 sıralı destek konumunda.

Dolar Yorumları / Ziraat FX – (3.01.2022)

USD/TRY: Piyasalardaki tatil modu sürüyor. İngiltere, Japonya, Çin ve Avustralya piyasaları bugün kapalı. Diğer yandan, Asya’da açık borsalarda karışık bir seyir gözlendi. ABD vadelileri ise pozitif tarafta iken Dolar’da kısmi yükseliş gözleniyor.Veri tarafında bugün kresel piyasalarda nihai imalat PMI’lar izlenecek. Hafta boyunca ise önemli veri akışı bulunmakla birlikte piyasalardaki tatil modu sürebilir. Fed toplantı tutanakları, ECB ve Fed yetkililerinin konuşmaları, Çin, ABD ve Euro Bölgesi PMI verileri, ABD ISM imalat endeksi, başta tarım dışı istihdam olmak üzere ABD aralık ayı istihdam verileri ve Euro Bölgesi TÜFE bu haftanın öne çıkan gelişmeleri. Yurtiçi tarafta ise aralık ayı enflasyonu izlendi.

Buna göre aralık ayında TÜFE %13,58 oranında arttı ve böylece 2021 enflasyonu %36,08 (beklenti %29,58) olarak gerçekleşti. Beklentilerin üzerindeki rakamlara karşın enflasyondaki yukarı yönlü risklerin fiyatlanması ve geçen hafta kurdaki sert tepki yükselişi nedeniyle veri sonrasında TL’de net bir baskı gözlenmedi. Yaşanan fiyatlamaların ardından kurda yükseliş alanının azaldığını ve «Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat» uygulamasının TL’deki potansiyel kayıpları sınırlayabileceğini düşünüyoruz.

Teknik seviyelere baktığımızda, yukarıda 13,94 – 14,12 ve 14,30 sıralı dirençler. Aşağıda ise 13,33 desteğinin kırılması durumunda TL’de tekrar değerlenme gözlenebilir ve kur ilk etapta 12,84 seviyesine kadar gerileyebilir. Bugün saat 16’da Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki kabine toplantısı günün önemli gelişmesi. Yılın ilk kabine toplantısında gündemin ekonomi olması bekleniyor. Toplantıda dış politika ve koronavirüs salgınındaki son gelişmeler de ele alınacak.

Dolar Yorumları / Alan Yatırım – (31.12.2021)

Geçen hafta başında 18,36 TL seviyelerini gören kur, Cumhurbaşkanı’nın “Ekonomik önlem paketi” açıklaması sonrası düşüşünü devam ettirmektedir. Mevcut çalışma da özellikle düşüşü destekleyen etken TL mevduat faizleri ile doların değer kazanımı arasındaki farkın devlet tarafından karşılanacak ve farkın stopaj farkından muaf tutulmasıdır. Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, şu ana kadar kur korumalı mevduatta katılımın yaklaşık 60 milyar TL’yi bulduğunu belirtti. Yılın son günlerinde parite hafif pozitif seyretmektedir.

Dolar, Türk Lirası karşısında günü 3.97% değer kazancı ile tamamladı. Teknik olarak Dolar, Türk Lirası karşısında orta vadeli 13.166’deki önemli desteğini aşağı yönlü kırarken kısa vadeli yükseliş trendi devam etmektedir. Bununla beraber USDTRY paritesinde kısa vadeli direnç seviyeleri 13.8900 ve 14.7100’de, destek seviyeleri ise 13.1100 ve 12.3800’de bulunmaktadır.

Dolar Yorumları / Ziraat FX – (30.12.2021)

USD/TRY: Omikron varyantı ile ilgili haber akışı yakından izlenmeye devam edilirken, petrol fiyatlarındaki yükseliş büyümelerin varyant kaynaklı zarar görmeyebileceğine işaret ediyor. Dolayısıyla, düşük hacimlerin gözlendiği yılın son günlerinde risk iştahında olumlu görüntü sürebilir ki ABD on yıllık tahvili faizi de %1,55 seviyesine kadar yükselmiş durumda.

Bugün ABD’de TSİ 17.45’te aralık ayına ilişkin Chicago PMI verisi takip edilecek. Ayrıca, TSİ 16.30’da 25 Aralık haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi açıklanacak. Yurtiçi haber akışına bakıldığında, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, kur korumalı TL vadeli mevduata katılımın 59,8 milyar TL’ye ulaştığını belirtti. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, 150 bin TL olan sigortaya tabi mevduat ve katılım fonu tutarı, 2022 takvim yılı başından geçerli olmak üzere 200 bin TL’ye yükseltildi.

Fiyatlamalar tarafında ise kurda geçen hafta yaşanan sert düşüşün tepkisi devam ederken, Dolar /TL, 13,35 civarından geçen aylık ortalamasına kadar geldi. Burası aynı zamanda teknik olarak fibonacci düzeltme seviyesine denk gelmekte. Şu aşamada, «Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat» uygulamasının kurda daha fazla yükselişi engelleyebileceğini ve kurun 13,35 direncinin altında kalabileceğini düşünüyoruz ki Borsa İstanbul’un kurdaki yükselişin oldukça altında prim yapması piyasanın da kurdaki yükselişi sorguladığı düşünülebilir. Olası düşüşlerde 13,0 seviyesinin altında kalıcılık sağlanması durumunda da 12,60 seviyesine kadar düşüş gözlenebilir. Bugün TCMB tarafından haftalık rezerv ve sermaye hareketleri istatistikleri yayınlanacak.

Dolar Yorumları / Ziraat FX – (28.12.2021)

USD/TRY: Yılın son haftasında düşük hacimli işlemler devam ederken, pariteler ve tahvil piyasasında sakin bir görüntü var. Borsalar ise yılı olumlu bir görüntüyle kapatmaya çalışıyor. Dün, küresel risk barometresi olarak da izlenen S&P500 endeksi rekor seviyede günü tamamladı. Diğer yandan, piyasalarda yeni bir hikaye gözlenmiyor. Omikron varyantının yayılma hızı bir taraftan izlenirken, aralık ayına ait açıklanan veriler de küresel ekonomik toparlanmanın hız keserek de olsa sürdüğüne işaret ediyor.

Yurtiçinde ise «Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat» uygulamasının yansımaları sürerken, Dolar / TL’nin bugün 50 günlük ortalamanın bulunduğu 11,60/65 bölgesinin üzerine çıkma eğilimi gösterdiğini izliyoruz. Yaşanan sert düşüşün ardından bu hareketi tepki olarak değerlendirirken, «Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat» uygulamasının TL’yi destekleyeme devam edebileceğini düşünüyoruz. Bu kapsamda, teknik hareketlerin sürmesi durumunda 12,19 tepki gelebilecek direnç olarak izlenebilir. Ara seviye ise 12,04 bölgesinde. Öte yandan, 11,60/65 bölgesinin altında kalıcılık sağlanması durumunda 11,10 seviyesine kadar düşüş yaşanabilir. Bugün Londra piyasaları Noel ertesi tatili sebebiyle kapalı olacak.

Dolar Yorumları / Ziraat FX – (27.12.2021)

USD/TRY: Noel tatili nedeniyle bazı önemli piyasaların kapalı olduğu günde işlemler görece dar bir aralıkta gerçekleşirken, Omikron varyantı ile ilgili haber akışı piyasalarda yakından izleniyor. Her ne kadar hafta sonu bazı uçuşlar iptal edilse de hastaneye yatışların sınırlı kalması piyasalardaki Omicron kaynaklı baskının sınırlı kalmasını sağlıyor.

Yılın son haftasında veri takvimi de sakinken küresel piyasalarda tatil modu sürebilir. Yurtiçinde ise «Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat» uygulamasının yansımaları sürerken, Cuma günü Dolar / TL’de 10,57 seviyesine kadar düşüş görüldü. Kapanış ise 10,99 seviyesinden gerçekleşti. Haftaya başlarken ise 50 günlük ortalamanın bulunduğu 11,58 seviyesine kadar tepki gözlense de bu ortalamanın direnç olarak çalıştığını ve kurda tekrar 11 seviyelerine doğru düşüş yaşandığını izledik. Şu aşamada, «Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat» TL tarafında destekleyici olmaya devam edebilir ve kur 11,58 seviyesinin altında kalabilir.

Kurda 11 seviyesinin altına sarkma yaşanması durumunda ise 10,35 ana desteği hedefe girebilir. Öte yandan, 11,58 seviyesinin üzerinde 12,04 direnç konumunda.

Dolar Yorumları / IKON Menkul – (24.12.2021)

USDJPY-114.40 Direnci Test Ediliyor…

USDJPY paritesinde 112.56 seviyesinden başlayan yükseliş rallisi 114.40 direncine kadar devam etti. Şuan bu direnç test ediliyor. Bu seviyenin geçilmesi ve üzeri fiyatlamada 115.14 ve 115.85 direnç olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 113.96 ve 113.40 destek oluşturabilir.

Destekler:113.96-113.40-112.56

Dirençler:114.40-115.14-115.85

Dolar Yorumları / Ziraat FX – (23.12.2021

USD/TRY: Küresel piyasalarda risk iştahı bu sabah da devam derken, dün %0,4 oranında gerileyen Dolar endeksi (DXY) bu sabah da güçsüz. Çin’de bir kentte kapanma kararı alınmasına karşın Çin varlıkları dirençli. Diğer yandan, Pfizer’ın Kovid hapı Paxlovid’in ABD’de acil kullanım onayı alması ve yapılan çalışmalarda Omikron kaynaklı hastaneye kaldırılma ihtimalinin Delta varyantının oldukça altında olduğunun gözlenmesi belirsizliği azaltması açısından olumlu haber akışı olarak izlendi. Bu arada dün ABD’de gelen makro veriler ekonomide momentumun devam ettiğine işaret etti.

Bugün de ABD’de PCE, Dayanıklı Mal Siparişleri ve Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi gibi önemli veriler takip edilecek. Hacimlerin görece düşük seyrettiği bu dönemde ocak ayının ikinci haftasına kadar piyasalardaki risk iştahı bu modda hareketler devam edebilir. Yurtiçinde ise «Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat» uygulaması TL’yi desteklemeye devam edebilir ve Dolar/TL 12,50 direncinin altında kalarak 50 günlük ortalamanın geçtiği 11,53 bölgesini hedefleyebilir. Ana destek ise 11,12 bölgesinde.

Akşam Dolar Yorumları / IKON Menkul – (22.12.2021)

USDTRY – Pazartesi’nin Ardından Görüntü Ne Durumda ?

USDTRY paritesinde 18’li seviyeler görüldükten sonra dramatik bir düşüş yaşandı ve bu düşüşle 8.30’dan bu yana takip ettiğimiz 8 günlük ortalama güçlü bir şekilde kırıldı. Ertesi gün gelen tepkide 8 günlük ortalama yukarı yönde kırılmak üzere test edildi, ancak kıramadı ve 11 seviyelerine kadar geri çekildi. Bugün fiyat hareketleri çok dar bir bant içerisinde devam ediyor. 8 günlük ortalama altında kaldıkça ya yatay hareket ya da TRY lehine görüntünün devam etmesini bekleriz.

Destekler: 12.05 – 11.65 – 11.00

Dirençler: 12.51 – 13.10 – 13.86

EUR/USD Paritesi Yorumları / IKON Menkul – (17.12.2021)

EURUSD – FED Sonrası Sıkıştığı Üçgeni Yukarı Kırmaya Hazırlanıyor…

Çarşamba gecesi FED kararlarının ardından 1.1220 seviyesine kadar sarkmış olan parite, buradan aldığı tepki sonucunda yükseldi ve bu gece Asya seansı itibariyle 1.1340 direncini test ediyor. Grafikteki yapıya baktığımız zaman, dip bölgeden üçgen içerisinde sıkışma gerçekleştirmiş bir ürünün üçgeni yukarı yönde kırmaya hazırlandığını görüyoruz. 1.1340’ın üzerinde kalıcılık oluşursa yükselişin bir süre daha devam edebileceği anlamına gelebilir.

Yükseliş sürerse, 2021 Mayıs sonunda görülen 1.22 seviyelerinden çekilmiş olan downtrend çizgisi (grafikte yeşil ile renklendirildi) ana direnç bölgesi olarak gündeme gelecektir. Olası düşüşlerde ise tekrar üçgen içerisinde girip girmemesini kontrol edeceğiz.

Destekler: 1.1320 – 1.1290 – 1.1265 – 1.1240

Dirençler: 1.1340 – 1.1380 – 1.1435

Dolar Yorumları / IKON Menkul – (14.12.2021)

USDTRY – Yukarıda 14.62 Direnci ve Aşağıda 8 Günlük Ortalama Desteği Çalıştı…

Dün sabah yaşanan yükseliş 14.63 seviyesinde durdu ve bu dün sabah bültenimizde belirtmiş olduğumuz dirençlerden biri olan 14.62, bu atakta çalıştı. Bu atak sonrası hızlı bir geri çekilme gerçekleşti, 8 günlük ortalamayı zorladı ancak bir kez daha altında günlük mum kapayamadı. Dört saatlik grafikte, fiyat-RSI uyumsuzluğu var olsa da, 8 günlük ortalama altında mum kapattığını teyit etmeden düşüşlerin derinleşmesini beklemek teknik olarak erkencilik olabilir. Bu sebeple bu durumu iyi gözlemlemek gerekecek.

Destekler: 13.60 – 13.42 – 13.15

Dirençler: 13.87 – 14.40 – 14.62

Dolar Yorumları / IKON Menkul – (10.12.2021)

USDTRY – 8 Günlük Ortalama Fiyata Adım Adım Yaklaşıyor…

Dolar kuru son günlerde yükselişini durdu, ancak kar satışları da beklendiği gibi gelemedi. 13.87 direncini aşamıyor ve 8 günlük ortalamanın anlık fiyata yaklaşmasına izin veriyor. 8 günlük ortalama bugün itibariyle 13.45 seviyesine gelmiş durumda. Bu sebeple önceki raporlarda belirttiğimiz 13.42 destek bölgesi önem kazanmış oldu. Bugün olası bir ABD enflasyon verisi, haftaya FED ve/veya TCMB kararları son dönemdeki bu sıkışmayı bozabilir. 13.87’nin üzerinde yukarı yönlü hareket tekrar güç toplayabilir. Bunun yanı sıra 8 günlük ortalama günlük mum ile güçlü şekilde kırılırsa kısa vade için ivme TRY lehine dönmeye başlayabilir. Fiyatların bulunduğu bölgeleri yakından takip etmekte fayda olduğunu düşünüyoruz.

Destekler: 13.42/13.45 – 13.15 – 12.51

Dirençler: 13.87 – 14.40 – 14.62

Dolar Yorumları / IKON Menkul – (8.12.2021)

USDTRY – Dünkü Düşüş ile 8 Günlük Ortalamaya Çok Yaklaştı…

Dolar kurunda dün itibariyle 13.87 seviyesinden 13.42 desteğine düşüş gerçekleşti. Bu hareket ile birlikte 8.30’dan bu yana trendi takip eden 8 günlük ortalamaya yaklaşmış oldu. Bu ortalama bugün itibariyle 13.24 seviyesine denk geliyor. Eğer geri çekilme devam eder ve bu ortalama günlük mum ile kırılırsa dolar kurunda yükseliş trendinin kısa vade için son bulması teknik olarak söz konusu olabilir. Olası tepkilerde ise tekrar ilk direnç 13.87 olacaktır.

Dirençler: 13.87 – 14.40 – 14.62

Dirençler: 13.42 – 13.24 – 13.15 – 12.51

Dolar Yorumları / IKON Menkul – (3.12.2021)

USDTRY- Yurtiçinde Enflasyon, ABD’de Tarım Dışı İstihdam Takipte Olacak…

Haftanın son işlem gününde USDTRY paritesi için iki önemli veri açıklanacak. Yurtiçinde enflasyon rakamlarını, ABD cephesinde iseTarım Dışı istihdam rakamları izlenecek. Bu veriler öncesi tarihi zirve seviyesine yakın fiyatlayan paritede yukarıda 13.86 ve 14.1588 seviyeleri ilk direnç bölgeleri olarak takip edilebilir. Aşağıda ise 13.44 ve 25 birimlik üssel hareketli ortalama ilk destek bölgeleri olarak takibimizde olacak.

Destekler: 13.4400-13.1500-12.7500

Dirençler: 13.8600-14.1588-14.3770

Dolar Yorumları / IKON Menkul – (2.12.2021)

USDTRY- 13.4500 Direnç Bölgesinde…

Dün volatilitenin yüksek olduğu USDTRY paritesi gün içerisinde 13.86-12.40 bandı arasında dalgalandı. Gün kapanışını 13.22 bölgesinde gerçekleştirdi. Paritede yukarıda 13.4500 ve 13.8600 bandı ilk direnç bölgeleri olarak takibimizde kalmaya devam edecek. Aşağıda ise 25 birimlik üssel hareketli ortalama ilk önemli destek bölgesi olarak izlemeye devam ediyoruz. Bu bölge altına kırılımlarda parite TL lehine işlem güç kazanabilir.

Destekler: 12.8845-12.5100-12.2925

Dirençler: 13.4500-13.8600-14.1588

Gün İçi Dolar Yorumları / Ahlatcı Yatırım – (22.11.2021)

Dolar/TL Tüketici Güveni Endeksi Verisi Sonrası Kayıplarını Geri Aldı

Eylül ayında TCMB’nin faiz indirimlerine başlamasından bu yana yükselişini sürdüren Dolar/TL, haftanın ilk işlem gününde 11 TL seviyesinin altında 10,9558 seviyelerine kadar gerilemişti. Piyasaların açılmasıyla beraber saat 10:00’da Kasım ayına ilişkin Tüketici Güven Endeksi verisinin % 7.3 azalışla yayımlandığı tarih olan 2004 yılından beri en düşük seviyesi olan 71,1’e gerilemesiyle birlikte dolar/TL 10,95 TL seviyelerinden tekrardan 11,15 TL seviyelerine yükseldi.

Avrupa’da artan koronavirüs vakaları nedeniyle kısıtlamalarının tekrardan gündeme gelmesi, güvenli liman olarak görülen doların küresel anlamda değer kazanmasıyla dolar endeksini 96,17 seviyelerine taşıdı. Bugün Beştepe’de gerçekleştirilecek Kabine toplantısının gündeminde ekonomik gelişmeler de yer alacak. Toplantıdan çıkabilecek önemli ekonomik söylemler kurun yönünde belirleyici olabilir.

DESTEKLER: 11,10/ 11,05/ 11,00

DİRENÇLER: 11,17/ 11,20/ 11,23

Akşam Dolar Yorumları / IKON Menkul – (19.11.2021)

11.30 zirvesinin ardından yükselişi duraksayan USDTRY paritesi gün içerisinde 10.96 desteği üzerinde fiyatlandı ve genel olarak 11.05 seviyelerinde seyretti. Gün içi ufak çaplı hareketleri takip ederken, dört saatlik grafikte kullandığımız 8 birimlik ortalama bugün test edildi, altına sarktı ama kapanış gerçekleşmedi. Bu süreçte 10.96 üzerindeki yatay görünümün devam etmesi, hareketli ortalamayı fiyatlara daha da yaklaştırabilir. Eğer bu ortalama kırılırsa gün içi işlemlerde kısa vade için kar satışları tetiklenebilir. Hafta genelindeki fiyat hareketlerini ise günlük grafikte 8 günlük ortalama ile izliyoruz. Olası kar satışlarında bu ortalama kırılmadan yükseliş seyrinin sona erebileceğini söylemek teknik olarak erken olabilir.

Destekler: 10.96 – 10.70 – 10.57

Dirençler: 11.28 – 11.63 – 11.99

Dolar Yorumları / Ziraat FX – (1.11.2021)

USD/TRY: ABD’de tarım dışı istihdamı gibi önemli verilerin açıklanacağı haftada çarşamba günkü Fed toplantısı biraz daha öne çıkıyor. Varlık alımı azaltımı zamanlamasının bu toplantıda netleşmesi beklenirken, basın toplantısında Powell’ın faiz konusundaki açıklamaları önemli olacak. Piyasalardaki agresif fiyatlamalar nedeniyle Fed’in “daha az güvercin” olabileceği beklentileri ağırlık kazanmış durumda ki Dolar haftaya hafif de olsa yükselişle başlıyor.

Gelişmekte Olan Ülke para birimlerinde de kısmi baskı gözleniyor. TL ise hafif yükseliş kaydederek pozitif ayrışıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden’ın hafta sonu G20 Zirvesi’nde yaptığı görüşme, TL’de etkisini gösterdiği söylenebilir. Diyalog sürecinin sürmesi açısından görüşmenin TL’deki olumlu etkisi sürebilir ve Dolar /TL 9,4750 seviyesine kadar gerileyebilir. Yukarıda ise 9,63 bölgesi şu aşamada direnç konumunda. Bugün yurtiçinde, 51,2 gelerek genişleme bölgesinde kalmaya devam ekim ayı imalat PMI verisi izlenirken, yurtdışında ABD’de ISM imalat PMI verisi takip edilecek.

Dolar Yorumları / Işık FX – (19.10.2021)

Para politikasındaki gelinen son nokta ve enerji maliyetlerindeki artış TL’de baskı kurmaya devam ediyor. Ekonomistler TCMB’nin faiz indirimine bu hafta da devam etmesini bekliyor. Dolar endeksinin küresel piyasalarda güç kaybetmesine rağmen yurt içinde sabah saatlerinde 9,3765 ile yeni yüksek seviye görüldü.

Günlük pivot seviyemiz 9,3110. Onun üzerinde risklerin yukarı yönlü olduğunu düşünüyoruz.

Gün İçi Dolar Yorumları / Ahlatcı Yatırım – (11.10.2021)

Tarım Dışı İstihdam Verisi Sonrası İlk Fiyatlamalar

Geçtiğimiz hafta Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentinin altında 194 bin olarak açıklanmasının ardından ABD varlıklarında geri çekilme görülmüştü. FED Başkanı Powell’ın her zaman dile getirdiği maksimum istihdam hedefi için tarım dışı istihdam verisi yakından takip ediliyordu. Açıklanan verinin ardından ABD varlıkları değer kaybetmesine rağmen hafta kapanışına doğru ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin 1,60 seviyesinin üzerini test etmesinin ardından tekrardan Dolar’ın değer kazanmasına yol açtı.

Tahvil faizlerindeki yükselişin ardından DolarTL’de yeni rekor 8,9765TL olarak kayıtlara geçti. Yurtiçi piyasalarda ise bugün açıklanan ödemeler dengesi yakından takip edildi. Ödemeler dengesi Ağustos ayında 500 milyon dolar fazla verdi. Ocak – Ağustos ayı dönemi ödemeler dengesi açığı ise 13.99 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu hafta açıklanacak olan ABD Tüketici fiyatları endeksi piyasaların yeni odak noktası olacak.

Yaşanan gelişmeler çerçevesinde yukarı yönlü hareketin gerçekleşmesi durumunda döviz kurunda 8,97 ve 9,00 direnç seviyeleri önem arz ediyor. Olası satışların devam etmesi durumunda ise 8,90 ve 8,86 destek seviyeleri test edilmesi beklenebilir.

Destekler: 8,90 / 8,86 / 8,80

Dirençler: 8,97 / 9,00 / 9,04

Gün İçi Dolar Yorumları / Tera Yatırım – (4.10.2021)

Kur Enflasyon Sonrası Yatay Seyrediyor

Haftanın ilk işlem gününde küresel bazda doların güçlü duruşu sürerken merakla beklediğimiz Eylül ayı yurt içi enflasyon verisi açıklandı. TÜİK verilerine göre TÜFE Eylül’de aylık bazda %1,25 oranında artarken yıllık bazda artış oranı ise %19,58 oranında gerçekleşti. Piyasa beklentisine paralel şekilde enflasyondaki artış trendi sürerken dolar/TL kuru ise yatay hareket ediyor. Kurda son iki işlem gününde görülen aşağı yönlü hareketin sürmesi durumunda 8,85 ve 8,80 TL destek seviyeleri söz konusu olabileceği gibi olası yukarı yönlü hareketlerde ise 8,90 ve 8,93 TL direnç seviyelerini takip edeceğiz.

Destekler: 8,8500 / 8,8000 / 8,7500

Dirençler: 8,9000 / 8,9300 / 8,9600

Dolar Yorumları / IKON Menkul – (30.09.2021

USDTRY – Gün İçi Kritik Destek Hattı 8.80’den Geçiyor…

Paritede yükseliş eğilimi devam ederken dün akşam 8.95 seviyesine kadar yükseliş görüldü. Burada yükselişi 8 günlük basit ortalama ile izlemeye devam ediyoruz. Hafta başında 8.73’lere denk gelen bu ortalama gün geçtikte fiyatı takip ederek 8.80 seviyesine yükseldi. Teknik olarak 8 günlük ortalama aşağı yönde kırılmadığı sürece trendin devam etmesi beklenebilir. 8.80 bölgesi kırılırsa kısa vadede TRY lehine hareketler bir miktar güçlenmeye başlayabilir.

Destekler: 8.89 – 8.80 – 8.784

Dirençler: 8.945 – 9.05 – 9.115

Haftalık Dolar Yorumları / Işık FX – (20-24 Eylül 2021)

USDTRY- Yeni haftanın ilk işlem gününde; 8 Temmuz’dan bu yana en yüksek seviyeleri gördüğümüz kurda, zımni oynaklığında Ağustos başından bu yana en yüksek seviyelerine geldiğini görmekteyiz.

Teknik olarak baktığımızda; 8.68 üzeri kalıcılıkta yukarı yönlü hareketlerin devamıyla yeni rekor denemeleri görebilir. 8.68’in altına kalıcılıkla inilmesi durumunda ise; ilk etapta 8.62-8.58 bölgesine doğru düzeltmeler söz konusu olabilir.

Akşam Dolar Yorumları / Dinamik Menkul – (13.09.2021)

Dolar Kuru Yeni Haftada Sakin

Sabah açıklanan veri setinin ardından Dolar Kuru, 8,4963 direnç seviyesi altında işlem görmeye devam ediyor. Bu seviye altında günlük bazda bar kapanışlarına devam etmesi halinde düşüş yönlü fiyatlamalar görülebilir. Bu durumda ilk desteğimiz 8,2726 olacaktır. Olası, 8,4963 seviyesi üzerindeki ataklarda ise 8,5285 direnç seviyesi gündemimize gelebilir.

Destek: 8,2726 – 8,0505 – 7,9337

Direnç: 8,4963 – 8,5285

Dolar Yorumları / Alan Yatırım – (7.09.2021)

Yatay Görünüm Devam Etti…

Haftaya yükselişle başlayan Dolar TL kuru yurt içi piyasaların açılışında gelen satışın etkisinde 8.27 seviyelerine kadar geriledi. Risk alma iştahındaki yükseliş GOÜ para birimlerini destekliyor.

Dolar, Türk Lirası karşısında günü 0.50% değer kaybı ile tamamladı. Teknik olarak Dolar, Türk Lirası karşısında orta vadeli 8.4142’deki önemli desteğini aşağı yönlü kırarken kısa vadeli düşüş trendi devam etmektedir. Bununla beraber USDTRY paritesinde kısa vadeli direnç seviyeleri 8.3200 ve 8.3600’de, destek seviyeleri ise 8.2800 ve 8.2400’de bulunmaktadır.

Dolar Yorumları / IKON Menkul – (30.08.2021)

USDTRY – 8.35 Seviyelerinde Fiyatlanma Devam Ediyor…

USDTRY paritesindeki bir süredir TRY lehine hareketler göze çarpmakta. Gün içinde destek olarak 8.35 ve 8.30 seviyelerine dikkat edilmeli. Bu bölgenin kırılımı kısa vadede TRY lehine hareketleri güçlendirebilir. Olası tepkilerde ise öncelikle 8.40 ara direnç olmakla birlikte 8.57 daha önemli bir direnç bölgesidir.

Destekler: 8.35 – 8.30 – 8.22

Dirençler: 8.40 – 8.50 – 8.57

Dolar Yorumları / Ziraat FX – (25.08.2021)

USD/TRY: Piyasalarda yaşanan iki günlük rallinin ardından bu sabah soluklanma gözleniyor. Dolar endeksi (DXY) ise toparlanmaya çalışıyor. Bu hafta yaşanan güçlü toparlanmada Jackson Hole toplantısından majör bir değişiklik beklenmemesi ana etken oldu. Diğer yandan, temel tarafta, özellikle Çin tarafında ekonomideki zayıflık belirtilerinde bir değişiklik yok. Dolayısıyla, günün geri kalınında soluklanma sürebilir ki Dolar endeksinde (DXY) de yaşanan düşüşe rağmen net bir kırılma yok.

Ancak, Jackson Hole öncesinde Gelişmekte Olan Ülke (GOÜ) para birimlerinde net bir bozulma beklemiyoruz. Bu çerçevede GOÜ para birimlerinde yatay hareketler görülebilir. TL tarafında ise alıcılı eğilim sürüyor. Dün takip ettiğimiz 8,38 – 8,40 bölgesinin üzerinde tutunan kur, bu sabah bu destek bölgesinin altına sarkma eğiliminde. TL’de tekrar yakalanan ivme ile teknik olarak kurda 8,32 desteğine kadar geri çekilme gözlenebilir. Diğer yandan, DXY’de toparlanmanın belirginleşmesi ve kurda yukarı yönlü hareketler gözlenmesi durumunda 8,47 tepki gelebilecek direnç olarak izlenebilir. Bugün ABD’de temmuz ayına ilişkin dayanıklı tüketim malları siparişleri ile Almanya IFO endeksi verileri izlenecek.

Dolar Yorumları / Ziraat FX – (16.08.2021)

USD/TRY: ABD’de yükselen Delta varyant vaka sayıları ile artan endişelerle Michigan Üniversitesi tüketici güveni 2011’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşirken, Dolar endeksi (DXY) cuma günü %0,5 oranında düşüş kaydetti. Bu sabah ise Çin’de açıklanan ve Delta varyantı kaynaklı beklentilerin altında gelen perakende satışlar ile sanayi üretim verileri sonrasında oluşan negatif havanın Dolar’ı çok fazla desteklemediğini izliyoruz.

Gelişmekte Olan Ülke para birimleri tarafına bakıldığında, Asya negatif ayrışıyor. Yurtiçinde ise geçen hafta faizi değiştirmeyen ve mevcut sıkı duruşun kararlılıkla sürdürüleceğini belirten TCMB sonrasında TL’de oluşan olumlu hava bu sabah da sürüyor. TL emsallerinden pozitif ayrışmakta. Ek olarak, düşme eğilimindeki cari açık da TL tarafında önemli bir katalizör olmaya devam ediyor.

Bu kapsamda, zayıf risk iştahına karşın Dolar’ın güçlenmekte zorlanmasının da desteğiyle Dolar / TL’de düşüş eğilimi sürebilir ve kur 8,58 direncinin altında kalarak 8,38 seviyesini hedefleyebilir. Bu hafta ABD’de Fed’in son toplantısına ilişkin FOMC toplantı tutanakları öne çıkıyor.

Dolar Yorumları / IKON Menkul – (13.08.2021)

USDTRY- 100’lük Ortalamasında…

USDTRY paritesi dün TCMB faiz kararı sonrası gelişen satışlarla 8.5200 seviyesine kadar gerileme kaydetti. Teknik açıdan bakıldığında, 4 saatlik grafikte takip ettiğimiz 100 birimlik üssel hareketli ortalaması da olan 8.5545 destek bölgesinde denge bulan paritede düşüş eğiliminin sürmesi halinde 8.29-8.68 yükselen hareketin %38.2 fibonacci bandı olan 8.5300 ve %50.0 fibonacci bölgesi olan 8.4900 bandı sonraki destek bölgeleri olarak izlenebilir. Yukarıda ise 8.6000 ve 8.6285 seviyeleri direnç oluşturabilir.

Destekler: 8.5545-8.5300-8.4900

Dirençler: 8.6000-8.6285-8.6800

Dolar Yorumları / Ziraat FX – (13.08.2021)

USD/TRY: ABD’de açıklanan enflasyon verisinin Dolar üzerinde yaptığını baskının kısa sürdüğünü ve Dolar endeksinin (DXY) dün hafif yükseliş kaydettiğini izledik. Ancak, DXY halen yakın zirvesinin altında bulunuyor. Asya hariç Gelişmekte Olan Ülke (GOÜ) para birimleri de yatay. Şu aşamada Fed ile ilgili şahin beklentiler devam etse de Dolar’daki kısa vadeli momentum kaybı ile GOÜ para birimleri yatay görüntülerini koruyabilir. Bu kapsamda da dün TCMB faiz kararı sonrasında TL’de oluşan olumlu görüntü bugün de sürebilir ve kur 8,63 direncinin altında kalarak 8,51 desteğine kadar geri çekilebilir.

TCMB, enflasyon ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeleri göz önüne alarak mevcut sıkı duruşun kararlılıkla sürdürüleceğini belirterek para politikası duruşunu değiştirmedi ve politika faizini beklentiler doğrultusunda %19 seviyesinde sabit tutmuştu. Bugün Fitch’in Türkiye’ye ilişkin değerlendirmesi izlenecek. Kredi notunda veya görünümünde değişiklik yapması beklenmiyor. Veri tarafında ise bu sabah haziran ayına ait cari denge verisi takip edildi. Buna göre haziran ayında cari açık 1,13milyar USD oldu. Beklenti 1,15milyar USD idi. Bunun sonucunda on iki aylık cari işlemler açığı 29,7milyar USD oldu. Önceki 31,9milyar USD idi. Cari açıktaki düşüş eğilimi TL için pozitif bir katalizör.

Dolar Yorumları / Ziraat FX – (11.08.2021)

USD/TRY: Dün ABD’de Senato’da onaylanan ve bugün Tasarı Temsilciler Meclisi’nde oylanacak altyapı paketi ile birlikte ABD on yıllık tahvil faizi %1,36’lara kadar yükselirken, yukarı yönlü hareketini sürdüren Dolar endeksi (DXY) önceki zirvesine yaklaştı. Bugün ise ABD’de TSİ 15.30’da açıklanacak temmuz ayı enflasyonu kritik. Temmuz ayında enflasyonun yıllık %5,3 gerçekleşmesi (önceki %5,4) bekleniyor. Çekirdek enflasyondaki beklenti ise yıllık %4,3. Yüksek bir enflasyon verisinde bu sefer ABD on yıllık tahvil faizlerinde yükseliş görülebilir ve Dolar’daki yukarı yönlü hareket de belirginleşebilir.

Aksi durumda özellikle Gelişmekte Olan Ülke para birimlerinde rahatlama görülebilir. Dolar’daki görüntüye karşın TL’nin ise dün pozitif ayrışarak günü %0,5 oranında primle tamamladığını izledik. TL’deki görünüm, yarınki TCMB toplantısı ve bugünkü ABD enflasyonu ile netleşebilir. Beklentilerin atlındaki bir enflasyon verisi TL’de değer kazançlarını artırabilir ve Dolar / TL 8,47 seviyesini hedefleyebilir. Ara destek 8,5350 seviyesinde. Öte yandan beklentilerin üzerindeki bir enflasyon, kurda 8,71 direncine doğru bir hareketi beraberinde getirebilir. Ara direnç 8,66 seviyesinde.

Dolar Yorumları / Ziraat FX – (9.08.2021)

USD/TRY: Cuma günü ABD’de açıklanan tarım dışı istihdam temmuz ayında 943 bin kişi artarak beklentilerden yüksek geldi. İşsizlik oranı ise %5,9’dan %5,4’e geriledi. Güçlü gelen veri sonrasında Dolar endeksi (DXY) %0,5 oranında değer prim yaparken, ABD on yıllık tahvil faizi %1,30’un üzerine çıktı. Şu aşamada Fed’in iletişim politikası potansiyel tapering sürecinin şu aşamada çok fazla sancılı geçmeyeceğinin güvencesi ki aşılanma ile birlikte küresel ekonomilerde toparlanma sürüyor.

Bu gelişmeler risk iştahı üzerinde net negatif bir etki yapmayabilir ki bu da potansiyel bir Dolar güçlenmesinin belirginleşmesini önleyebilir. Ancak şimdilik Dolar’da kısmi yükseliş eğilimi devam edebilir. Diğer yandan, veriye bağlı Fed’le birlikte bu hafta ABD’de hafta ortasında açıklanacak enflasyon verisi kritik olacak. Cuma günü Dolar güçlenmesi ile 50 günlük ortalaması olan 8,60 seviyesinin üzerinde haftayı kapatan Dolar / TL’de ise teknik olarak 8,71 seviyesine kadar yükseliş sürebilir. Sonraki direnç de 8,7450 seviyesinde. Diğer yandan, 8,60’ın altına yaşanabilecek bir sarkmada 8,54 hedef olabilir.

Yurt içinde veri gündemi bu hafta yoğun. Yarın haziran ayı istihdam verileri, perşembe günü sanayi üretimi ve cuma günü ödemeler dengesi verileri açıklanacak. Perşembe ayrıca faizlerde değişim beklenmediği TCMB toplantısı ajandada yer alıyor.

Dolar Yorumları / ALB Forex – (5.08.2021)

Dolar/Lira paritesinde, sıkışmanın kırılmasının ardından değer kaybı fibonacci 61,8’lik dilime kadar sürdü. Fibonacci 61,8 seviyesinin hesaplandığı 8.2980 seviyesinde destek bulan paritede dün akşam yeniden yükseliş başladı. Düşüş trendinin geçtiği 8.58 seviyesi ana direnç olarak izlenebilir. İlerleyen süreçte 8.48 üzerinde kalındığı sürece 8.60 seviyesine doğru yükseliş yaşanabilir. Aşağı alanda 8.48 bölgesi kuvvetli destek konumunda bulunuyor.

Dirençler: 8.5600 / 8.6050 / 8.7300

Dolar Yorumları / Piramit Menkul – (4.08.2021)

Dolar/TL kurunda dünkü işlemlerde 8,2950-8,4457 bandında alıcılı hareket edildi. Günün ilk yarısında gelen sert satışların 8,30 desteğinden karşılandığını izledik. Günün ikinci yarısında 8,30 seviyesinin koruyan Dolar/TL’de gelen alımların etkisi ile gün içi en yüksek 8,44 seviyesi test edildi.

Teknik bakımdan aşağı yönlü hareketlerde 8,30 seviyesi güçlü destek olarak takip edilebilir. Bu desteğin kırılması durumunda ise 8,20-8,00 destekleri hedefe girebilir. Dolar/TL’de 5 günlük AO (8,40) üzerine tekrar yerleşme olması durumunda kısa vadede alımlar görülebilir ve 8,50 desteği gündeme gelebilir. Özetle, kısa vadede 8,30-8,50 dışındaki kapanışların belirleyici olabileceğini düşünmekteyiz.

Dolar Yorumları / Meksa Yatırım – (2.08.2021)

USDTRY; Devam eden kâr satışları trend desteğinden tepki alımlarıyla karşılaştı. İlk destekler 8.42ve 8.39 seviyelerinde bulunuyor. 8.39 daha önemli. Bu seviyenin altında düşüşün devamıyla birlikte sonraki destek noktaları 8.35-8.26 seviyelerinde görülüyor.

İlk dirençler ise 8.47-8.49 seviyelerinde. Tepki çıkışının devamı için 8.49 seviyesi geçilmeli. Sonraki dirençler 8.55 ve 8.58-8.60 seviyelerinde bulunuyor.

Dolar Yorumları / Noor Menkul – (30.07.2021)

Geçtiğimiz işlem gününü negatif bir seyir ile geçiren dolar/TL günü 8.45 seviyelerinden satıcılı tamamladı.

Aylık bazda bakıldığında yaklaşık %3’lük bir değer kaybına doğru yaklaşan Dolar/TL ‘de negatif seyir hakim ve bir düşüş trendi oluşmuş durumda. Dün açıklanan enflasyon verisinin de aslına bakarsak etkileri sınırlı kalmıştı ve MB Başkanı Kavcıoğlu yıl sonu enflasyon beklentisini artırmış oldu. Yine dün açıklanan ekonomik güven endeksine baktığımızda da 2018’den bu yana ilk kez 100 eşik değerine ulaşılmış oldu. Tüm bunlar TL’yi desteklemeye devam ediyor.

Teknik olarak bakıldığında ise 22 günlük üssel hareketli ortalamanın altındaki seyir devam ediyor ve 8.30 gibi önemli bir desteğe doğru bir yönelim göze çarpıyor.

Destekler: 8.4450 – 8.3000 – 8.2040

Dirençler: 8.5000- 8.6550 – 8.6850 –

Akşam Dolar Yorumları / IKON Menkul – (29.07.2021)

Fed sonrası USDTRY paritesi hafta başından buna içerisinde seyrettiği 8.5785-8.5400 yatay bandını aşağı yönde kırdı ve son altı haftanın en düşük bölgesine doğru geriledi. Teknik açıdan bakıldığında 8.4950-8.4800 destek bandını test eden parite bu bölge altına kırması halinde içerisinde seyrettiği alçalan trend kanalını alt bandına doğru bir gerileme görebiliriz. Diğer yandan paritede olası yaşanabilecek tepki alımlarında 8.5115 ve 8.5400 seviyeleri ilk direnç bölgeleri olarak izlenebilir.

Destekler: 8.4950-8.4800-8.4476

Dirençler: 8.5115-8.5400-8.5785

Dolar Yorumları / Ziraat FX – (28.07.2021)

USD/TRY: Dün %0,2 oranında düşüş kaydederek aylık ortalaması ve yükseliş trendinin altına sarkan Dolar endeksi (DXY) bu sabah da söz konusu ortalama ve trendin hafif altında seyrediyor. Gelişmekte Olan Ülke para birimleri ise sakin bir görüntü sergiliyor. Küresel risk iştahı Çin’de bazı sektörlere yönelik alınan regülasyon kararlarının etkisiyle zayıf seyrederken, Delta varyantı ile ilgili haber akışı da yakından izleniyor. Bugün ise TSİ 21’de Fed’in faiz kararı ve TSİ 21.30’da Fed Başkanı Jerome Powell’ın konuşması günün odak noktasında olacak. Fed toplantısında faiz veya varlık alımlarına ilişkin bir değişiklik yapılması beklenmezken, Powell’ın enflasyon, büyüme ve son zamanlarda Delta varyantı kaynaklı artan vakalar ile tahvil alım programı konusunda vereceği olası mesajlar yakından izlenecek.

Yurtiçi tarafta ise TL’de sakin ve görece düşük oynaklık devam ederken, yarınki TCMB Enflasyon Raporu ve bu akşamki Fed toplantısı yön konusunda daha net bir resim ortaya koyabilir. Şu aşamada Dolar / TL’de hafta başında direnç yapılan ve halihazırda 8,61 – 8,62 bölgesinde bulunan aylık ortalama, ana direnç olarak izlenebilir. Aşağıda ise 8,51 destek. Söz konusu seviyelerin dışında, yukarıda 8,71 bir sonraki direnç iken, aşağıda 8,48 ve 8,42 sıralı destekler olarak takip edilebilir.

Dolar Yorumları / Ziraat FX – (26.07.2021) Kazandıran Dolar Yorumları

USD/TRY: Delta varyantına yönelik risklerin daha çok Asya varlıklarını baskıladığını gözlemlerken, ABD’de güçlü gelen bilançoların bu hafta açıklanacak mega teknoloji şirketlerine yönelik daha iyimser beklentileri beraberinde getirmesi ABD borsalarının pozitif ayrışmasına neden olmakta. Diğer yandan, ekonomik toparlanmada kısmi yavaşlama işaretleri gözlense de büyümenin devam etmesi Dolar’ı desteklemekte. ECB’nin de güvercin duruşunu korumasıyla da Dolar endeksi (DXY) geçen hafta %0,2 oranında değer kazandı. Fed faiz kararı ile ABD ikinci çeyrek büyüme, dayanıklı mal siparişleri ile Fed’in enflasyon göstergesinin izleneceği haftada Dolar’ın dirençli görüntüsünü korumasını bekliyoruz. Bu kapsamda, bu sabahki DXY’deki baskının sınırlı kalabileceğini düşünüyoruz. Bu hafta ayrıca IMF küresel ekonomik görünüm raporu, Euro Bölgesi ülkeleri büyüme rakamları, Çin sanayi karları öne çıkan gelişmelerken, bugün özelinde Almanya IFO endeksi, ABD yeni konut satışları, AB Maliye Bakanları toplantısı ve ABD-Çin dışişleri yetkilerinin görüşmeleri izlenecek.

Yurtiçinde ise perşembe günü TCMB’nin paylaşacağı yılın üçüncü Enflasyon Raporu öne çıkıyor. Fiyatlamalara baktığımızda, tahminen uzun bayram tatili öncesindeki pozisyon ayarlamaları dışında TCMB’nin sıkı duruşunu korumasının da etkisiyle pozitif ayrışan TL, bu sabah kar realizasyonları ile karşılaşıyor. Ancak, Dolar / TL’nin aylık ortalamasının geçtiği 8,63 seviyesine yaklaştıkça tepkiyle karşılaştığını izliyoruz. Halihazırda oynaklığın düşük kaldığı ortamda kurun söz konusu seviyenin altında kalmaya devam edebileceğini düşünüyoruz. Aksi durumda 8,71 hedefe girebilir. Diğer yandan, olası düşüşlerde Dolar’daki görüntü ve yurtiçinde artan vaka sayıları nedeniyle kurda 8,51 desteğinin altına sarkma beklemiyoruz

Dolar Yorumları / Ahlatcı Yatırım – (22.07.2021)

Yurtdışında görülen vaka sayılarının artmasıyla beraber Türkiye’de de vakalar artış göstermeye devam ediyor. Sağlık Bakanı Koca, aşılamanın önemine değinirken vatandaşları dikkatli olmaya çağırıyor. TCMB

PPK toplantı tutanaklarında enflasyona ilişkin ifadelerin ağırlığı dikkat çekti.

Enflasyonun oranının üzerinde politika faizinin korunacağına dair ifadeler yinelendi. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde yukarı yönlü hareketin devam etmesi beklenilen kurda 8,62 ve 8,68 TL direnç seviyeleri önem arz ediyor. Olası satışların görülmesi durumunda ise 8,50 ve 8,45 TL destek seviyeleri test edilmesi bekleniyor.

Akşam Dolar Yorumları / IKON Menkul – (21.07.2021)

USDTRY – Gün İçinde 8.57 Üzerinde Fiyatlanıyor…

Yurtiçi tarafının kapalı olması sebebiyle gün içerisinde sakinliğini koruyan USDTRY paritesi 8.57 üzerinde tutunmaya çalışıyor. Ancak yurt dışında Dolar Endeksi’nin yükseliş eğilimi genel olarak 8.57 üzerinde kalmasına sebep oldu. Bu noktada 8.64/8.71 aralığı önemini koruyor. Bu bölge üzerine çıkmadıkça yükselişlerin kalıcılığı şüpheli olabilir. Olası düşüşlerde ise geçtiğimiz hafta görülen 8.50 seviyesi ilk kritik destek olacaktır. Sert bir hareket olmadıkça gün içi iniş çıkışlar genel görüntüdeki yataylığı henüz bozmamakta.

Destekler: 8.57 – 8.40 – 8.30

Dirençler: 8.64/8.71 – 8.784 – 8.86

Dolar Yorumları / IKON Menkul – (16.07.2021)

USDTRY – 8.64 Kırıldıktan Sonra Düşüş Sürdü ve 8.55 Test Ediliyor…

Hafta içerisinde 8.64’ü kırdıktan sonra düşüş hız kesmeden devam etti ve dün itibariyle 8.55 seviyesine geri çekildi. Bu düşüş ile birlikte 22 Mart 2021 tarihli 7.6820’den gelen yükselen trend çizgisine temas etti. 8.55’in kırılması burada kısa TRY lehine hareketleri biraz daha güçlendirebilir 8.40 seviyesi gündeme gelebilir. Şuan için gün içinde 8.55’e denk gelen ve turuncu ile renklendirdiğimiz uptrend çizgisini izlemeye devam ediyoruz.

Destekler: 8.55 – 8.4815 – 8.40

Dirençler: 8.64 – 8.71 – 8.784

Dolar Yorumları / IKON Menkul – (14.07.2021)

8.71/8.64 yatay bandını aşağı yönde kıran ve 8.64’ün altında dün kalıcılık sağlayan USDTRY paritesinde bu gece Asya seansında da 8.64 altında fiyatlama vardı. Dün ABD enflasyon verisi öncesinde 8.576 desteğine kadar gerilemiş olsa da bu veri ile birlikte dolar bacağından ötürü 8.60’a tepki verdi ama bu tepki oldukça cılız kaldı.

Bugün saat 14:00’de açıklanacak TCMB kararı çok önemli olacak. Hali hazırda %19 olan politika faizinin genel olarak sabit bırakılması öngörülüyor. Kurun dünkü ABD verisi karşısında sakin kalması faizleri sabit bırakmak için TCMB’nin elini güçlendirmiş olabilir, ancak %17.53 seviyesindeki yıllık enflasyon sebebiyle daha fazla sıkılaşmaya gidilmesi de sürpriz olmaz. Kurun stabil kalması, TCMB’nin faiz oranlarını koruması ihtimalini arttırıyor olsa da nihai kararı 14:00 itibariyle öğrenmiş olacağız.

Destekler: 8.5760 – 8.50 – 8.43

Dirençler: 8.64 – 8.71 – 8.784

Dolar Yorumları / IKON Menkul – (12.07.2021)

USDTRY – TRY Lehine Görüntü İçin 8.64’ü Aşağı Kırması Gerekebilir…

Bir süredir 8.71/8.64 bölgesi içerisinde, oldukça dar bir alanda fiyatlanmaktaydı. Geçtiğimiz Cuma günü 8.64’e yakın bir bölgede kapanış gerçekleştirdi. Bu dar bant arasında kalmaya devam ediyor ve bu alanı izlemeye de devam ediyoruz. Bugün ilk kez 19 Mart 2021 tarihli 7.19’den gelen uptrend çizgisinin altına geriledi. Eğer tepki gelmezse bu durum TRY lehine görüntü oluşturabilir. Yine de TRY lehine görüntü oluşumu için 8.64 desteğinin günlük mum ile kırılmasının teknik olarak önemli bir teyit olacağını düşünüyoruz. Yukarıda 8.71 önemli evet ama ana direnç 8.784 seviyesidir.

Destekler: 8.64 – 8.576 – 8.50

Dirençler: 8.71 – 8.784 – 8.86

Dolar Yorumları / Ziraat FX – (8.07.2021)

USD/TRY: Delta varyantı ile birlikte pandemi sonrası ekonomilerdeki toparlanmanın zirveden düşebileceği riski bir taraftan devam ederken, Dolar yükseliş eğilimini dün de sürdürdü. Dün %0,2 oranında prim yapan Dolar endeksi (DXY) son üç ayın en yükseğinde hareket ediyor. Her ne kadar %1,30’un altında gerileyen ABD on yıllık tahvil faizindeki bu hareket piyasa pozisyonlanmasına bağlansa da aşağı yönlü risklerin artmasıyla güvenli limanlara yönelik bir talep de olduğu söylenebilir.

Bu ortamda Gelişmekte Olan Ülke para birimleri Asya para birimleri öncülüğünde baskı altında kalıyor. Geçen hafta TCMB’nin zorunlu karşılık hamlesi ve BDDK’nın makro ihtiyati tedbirler kapsamında getirdiği bazı sınırlamalarla pozitif ayrışan ve bir süredir 8,70’nin altında hareket eden Dolar / TL ise bu sabah söz konusu seviyenin üzerinde kalma eğiliminde. Küresel fiyatlamalara bağlı olarak kur, 8,7450 seviyesine kadar yükseliş kaydedebilir. Bu seviyeden tepki görülmememi durumunda 8,80 ana direnç konumunda. Diğer yandan, olası düşüşlerde 8,64 – 8,65 destek bölgesi güçlü gözüküyor.

Bu arada dünkü Fed tutanaklarında enflasyon görünümü konusunda net bir görüş ortaya çıkmazken, varlık alımı azaltımının ne zaman ve nasıl olabileceğinin tartışıldığı görüldü. Üyeler bu konuda aceleci olmayacakları sinyalini verdi. Bugün, ABD tarafında TSİ 15.30’da 3 Temmuz haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi takip edilecek.

Dolar Yorumları / IKON Menkul – (7.07.2021) Kazandıran Dolar Yorumları

USDTRY- 89 Birimlik Ortalama Altına Düşüş Kalıcı Olmadı…

Geçtiğimiz işlem gününde 4 saatlik grafikte takip ettiğimiz 89 birimlik üssel hareketli ortalaması altını test eden parite bu bölgede kalıcı olamadı ve gelen alımlarla yeniden ortalama üstüne yükseldi. Siyah alçalan trend çizgisi ve 8.7065 direnç bandı yakınlarında seyreden paritede bu bölgenin yukarı kırılması halinde 7.7447 ve 8.7900 seviyeleri sonraki direnç bölgeleri olarak izlenebilir. Aşağıda ise 8.6580 ve 89 birimlik üssel ortalamayı ilk destek bölgesi olarak izlemeye devam edeceğiz. Parite bu bölge altına kırılımlarda kalıcılık yakalaması durumunda TL lehine işlemlerde güçlenme görebiliriz.

Destekler: 8.6580-8.6011-8.5408

Dirençler: 8.7065-8.7447-8.7900

Dolar Yorumları / IKON Menkul – (5.07.2021)

USDTRY- Gözler Enflasyon Rakamlarında…

Geçtiğimiz hafta genel olarak aşağıda 89 birimlik hareketli ortalama, yukarıda ise siyah alçalan trend çizgisi ve 8.7065 bandı altında bir seyir izleyen USDTRY paritesi yeni haftanın ilk işlem gününde 89 birimlik ortalamasının hemen üstünde açılış yaptı. Bugün enflasyon rakamlarının takip edileceği paritede 89 birimlik ortalama altına gerilemelerde %38.2 fibonacci bölgesi olan 8.6011 ve %50.0 fibonacci bölgesi olan 8.5408 seviyeleri sonraki destek bölgeleri olarak izlenebilir. Yukarıda ise 8.7065 üstü olası yönelimlerde 8.7447 ve 8.7900 seviyeleri direnç oluşturabilir.

Destekler: 8.7065-8.7447-8.7900

Dirençler: 8.6580-8.6011-8.5408

Dolar Teknik Analiz / İnfo Yatırım – (2.07.2021)

Dolar/TL’de görünüme baktığımızda Haziran ayında rekor tazeleyen ve ayı %2 yükselişle kapatan Dolar/TL kuru, Temmuz ayına sakin başladı. Fiyat dün 8,65 – 8,70 aralığında işlem gördü.

Küresel piyasalarda dolar, bugün açıklanacak Tarım Dışı İstihdam öncesi yükselişte. ABD Dolar Endeksi 92,60 üzerinde son üç ayın zirvesinde işlem görürken dolar, gelişmiş ve gelişen ülke paralarının tamamı karşısında baskı yaratmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz hafta Dolar/TL kuru 8,80 seviyesini görerek tarihi zirve seviyesini yenilemesinin ardından yaşanan geri çekilmeyle birlikte 8,64 seviyesinden tepki alımlarıyla Fibo %23,6 desteği olan 8,68 seviyesinde denge bulmaya çalışıyor. Yukarı yönde 8,71 kısa vadede direnç oluştururken 8,65’inde destek oluşturduğunu görüyoruz.

Dirençler: 8,71 – 8,76

Destekler: 8,65 – 8,50

Dolar Yorumları / Ziraat FX – (1.07.2021)

USD/TRY: Delta varyantının daha fazla kısıtlamayı beraberinde getirebileceği endişesi devam ederken, özellikle Asya varlıkları baskı altında kalmaya devam ediyor. ABD ve Avrupa’da aşılanma oranının yüksek olması olumsuz etkiyi şu aşamada sınırlıyor. Diğer yandan, risk alma iştahının düşük seyretmesi ve ABD’den iyi gelmeye devam eden verilerle Dolar yükselişini sürdürüyor. DXY dün %0,4 oranında prim yaptı. Yarınki tarım dışı istihdam verisi öncesin de bugün ISM imalat verisi ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları izlenecek. Bunun dışında OPEC+ toplantısı ve küresel çapta PMI verileri takip edilecek.

Yurtiçinde de bu sabah açıklanan haziran PMI’ı 51,30 ile (öncesi 49,30) 50 eşik seviyesinin tekrar üzerine çıktı. Bu sabah TCMB’nin zorunlu karşılık düzenleme duyurusu ise günün öne çıkan gelişmesi. Buna göre, döviz cinsinden mevduat/katılım fonuna uygulanan zorunlu karşılık oranları tüm vade dilimlerinde 200 baz puan artırılırken; TL mevduat/katılım fonuna dönüşen tutarların zorunlu karşılık yükümlülüğünden muaf tutulmasına, TL cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıklara, bankacılık sistemindeki toplam mevduat/katılım fonu içinde Türk lirasının payını artırıcı yönde ilave faiz/nema uygulanmasına karar verildiği duyurulmuştur.

Kararın etkisiyle TL, Dolar karşısında alıcılı seyrederek emsallerinden pozitif ayrışıyor. TCMB Başkanı Kavcıoğlu’nun zorunlu karşılık düzenlemelerinde değişiklik mesajını geçen hafta verdiği için TCMB kararının şu aşamada TL üzerindeki olumlu etkisi sınırlı kalabilir. Öte yandan, BDDK’nın kredi kartı

taksit sayıları ve taşıt kredilerinde düzenlemeye (vade sınırı indirildi) gitmesinin TL için sınırlı olumlu olarak değerlendiriyoruz. Bu çerçevede kur 8,7250 direncinin altında kalarak önemli gözüken 8,64 desteğine kadar geri çekilebilir.

Yarın ABD’de açıklanacak kritik tarım dışı istihdam verisi öncesinde ise bu desteğin kırılmasını beklemiyoruz. Söz konusu seviyenin kırılması durumunda 8,60 seviyesi hedef olabilir. Öte yandan, olası yükselişlerde 8,7250 direncinin kırılması durumunda 8,80 ana direnç konumunda.

Dolar Yorumları / Ziraat FX – (30.06.2021)

USD/TRY: Delta varyantı endişelerinin borsalarda net bir baskı yapmadığını izlesek de Dolar endeksinin (DXY) dün yükseliş kaydettiğini gözlemledik. DXY dün %0,2 oranında prim yaptı. Diğer yandan, borsalarda hisse senetlerindeki ayrışmalar (büyüme hisselerinin değer hisselerini yenmesi) varyant endişelerinin sürdüğüne işaret ediyor. Ancak, bu sabah Gelişmekte Olan Asya para birimleri öncülüğünde Gelişmekte Olan Ülke para birimlerinin artı bölgede seyrettiğini izliyoruz. TL de benzer şekilde hareket ediyor.

Günün önemli verisi olan ve ABD’de açıklanacak ADP özel sektör istihdam verisi cuma günkü tarım dışı öncesinde yakından izlenecek. Özel sektör istihdamın haziran ayında 600 bin kişi artışla bir önceki aya göre daha sınırlı artış sergilemesi bekleniyor. Beklentilerden iyi bir veri gelmesi ekonomiye yönelik iyimser beklentilerin sürmesine neden olacağı için potansiyel bir Dolar güçlenmesi sınırlı kalabilir. Bu çerçevede Dolar / TL’nin 8,80 direncinin altında kalmaya devam edebileceğini düşünüyoruz. Diğer yandan, zayıf bir veride kur 8,64 desteğine kadar geri çekilebilir. Ara destek ise 8,6850 seviyesinde

Dolar Yorumları / Ziraat FX – (28.06.2021)

USD/TRY: Geçen hafta çoğu Fed üyesinin şahin konuşmalarına karşın Powell’ın enflasyondaki yükselişin geçici olduğunu vurgulamaya devam etmesi ve iyi gelen PMI verileri ile küresel büyümeye yönelik iyimser beklentilerin sürmesi risk iştahını desteklemiş, Dolar endeksi (DXY) de haftayı %0,5 oranında düşüşle kapatmıştı. Bu hafta ise cuma günü ABD’de açıklanacak kritik tarım dışı istihdam verisi öncesinde küresel piyasalar güne nötr risk iştahıyla başlıyorlar.

Tarım dışı öncesinde çarşamba günkü ADP özel sektör istihdamı ile perşembe günkü ISM imalat ve IHS Markit nihai imalat PMI gibi veriler piyasada oynaklık yaratabilir. Avrupa tarafında ise enflasyon verileri öne çıkarken, yurtiçinde haziran ayına ilişkin ekonomik güven endeksi, dış ticaret dengesi ve PMI verisi izlenecek. Yurtdışında söz konusu veriler öncesinde küresel büyümeye yönelik iyimserliğin risk iştahını kısmen de olsa desteklemeye devam edebileceğini ve Dolar’ın şimdilik nötr bir görüntü sergileyebileceğini düşünüyoruz. Öte taraftan, aşılanma hızının düşük olduğu diğer yandan Delta varyantının kısıtlama kararlarına neden olduğu Asya’daki negatif ayrışmanın şu aşamada Bölge ile sınırlı kalmasını bekliyoruz.

Yurtiçinde ise Delta varyantı sayıları düşük seviyede ve aşılanma da hızlı bir şekilde devam ediyor. Dolayısıyla Delta varyantı kaynaklı TL varlıklarda şimdilik bir baskı beklemiyoruz ki günlük toplam vaka sayılarının dün 5binin altına gerilediğini gözlemledik. Diğer yandan, ülke risk primimizin (5 yıllık CDS) geçen hafta 8 baz puan iyileşme göstermesi haftanın ilk gününde TL’nin kısmi bir toparlanma sergileyebilmesine destek verebilir ki TL bu sabah alıcılı. Günün geri kalanında da bu fiyatlamanın devam edebileceğini ve kurun 8,80 direncinin altında kalarak 8,6850 desteğine kadar geri çekilebileceğini düşünüyoruz. Ana destek ise 8,64 seviyesindeyken, olası yükselişlerde 8,80 direncinin geçilmesi durumunda 8,84 ana direnç olarak izlenebilir.

Dolar Yorumları / IKON Menkul – (24.06.2021)

USDTRY – 8.64’ün Üzerinde…

USDTRY tarafında hafta içinde 8.78’den gelen düşüşün ardından dün sakin ve yatay geçti. Bugün de hafif hareketler olsa da Asya seansında genel olarak yukarı yönlü bir eğilim vardı. Bundan sonraki süreçte en azından gün içinde 8.71 üzerinde tutunmadığı sürece güç kayıplarından söz edebiliriz. Ana direnç ise 8.7840 seviyesidir. Olası düşüşlerin devamında kademeli olarak 8.50 ve 7.85 seviyelerinden gelen kısa vadeli uptrend çizgisi destek bölgeleri olarak takip edilecek.

Destekler: 8.64 – 8.576 – 8.50

Dirençler: 8.71 – 8.784 – 8.86

Dolar Yorumları / IKON Menkul – (23.06.2021)

USDTRY – 8.7840’dan Geri Çekildi…

6 işlem günü ard arda yükselen USDTRY paritesi dün 8.794 seviyelerinden kar satışlarıyla geriledi ve 8.65 seviyelerine geldi. Bu noktada artık 8.7840 direnci üzerinde günlük mum kapanışı olmadıkça paritenin güç kaybedebileceğini görebiliriz. Olası düşüşlerde, grafikte görülen kısa vadeli turuncu ile renklendirdiğimiz uptrend çizgisi ana destek hattı olarak izlenecektir.

Destekler: 8.64 – 8.576 – 8.50

Dirençler: 8.71 – 8.784 – 8.86

Dolar Yorumları / Alnus Yatırım – (15.06.2021)

NATO zirvesi sonrası Dolar/ TL yukarı yönlü tepki vererek 8.48 seviyelerini test etti. Piyasada beklentiyi al gerçeği sat formülü çalışmış görünüyor. Önümüzde belirsizlik olarak FED ve TCMB toplantıları bulunmakta. Bu toplantılardan çıkacak kararlar sonrası kurda yön daha net olacaktır. Teknik olarak aşağıda 8.28 güçlü destek , yukarıda 8.56 güçlü direnç olarak takip edilmektedir.

Destekler : 8.40- 8.28 Dirençler : 8.56 -8.78

Dolar Yorumları / IKON Menkul – (14.06.2021)

USDTRY-%38.2 Fibonacci Bölgesi Üstünde…

Geçtiğimiz hafta yükselen trend çizgisi altına kıran USDTRY paritesi %38.2 fibonacci bandı altına ilk kırma denemesinde başarılı olamadı. 8.3633 seviyesi olan %38.2 fibonacci bandının hemen üzerinde yeni işlem haftasına başlayan parite bu bölge altına gerilemesi halinde %50.0 fibonacci bandı olan 8.2298 seviyesi ve %61.8 fibonacci bandı olan 8.1024 seviyesi sonraki destek bölgeleri olarak izlenebilir. Olası yukarı yönelimlerde ise 8.4500 ve 8.5200 seviyeleri ilk direnç bölgeleri olarak takip edilebilir.

Destekler: 8.3633-8.2298-8.1024

Dirençler: 8.4500-8.5200-8.6000

Dolar Yorumları / Alnus Yatırım – (10.06.2021)

Dolar/TL’de son günlerde momentum oldukça düşük. Dün 8.62-8.56 aralığında, dar bir aralıkta dalgalandı. 8.59 desteğinin altına sarkmasıyla bir sonraki destek noktası olan 8.53 seviyelerini takip ediyoruz. Bu seviye aynı zamanda GAP boşluğu bölgesi olduğundan oldukça önemli. Bu bağlamda 8.53 altına sarkmalar oluşursa önemli bir zayıflık sinyali olacaktır. Yukarıda ise 8.78 güçlü direnç olarak takip edilmektedir.

Destekler : 8.53 – 8.47 Dirençler : 8.70 -8.78

Dolar Yorumları / Ziraat FX – (9.06.2021)

USD/TRY: Tarım dışı istihdamın para politikasında erken sıkılaşmaya gidilme olasılığını hafifletmesi ABD tahvillerinde değerlenmeyi beraberinde getiriyor, ABD 10 yıllıkların faizi, bugün yaklaşık 1 ayın en düşük seviyelerine yakın ve %1,52’lerde bulunuyor. ECB toplantısı ve ABD TÜFE verisinin beklenmesiyle dolar endeksi bugün 90 seviyelerinde yatay bir görünüm sergiliyor.

Gelişen ülke para birimleri dolar karşısında anlamlı bir hareket sergilemezken, USD/TL kuru 8,61’lerde yatay bir görünümde. Kurda 8,64 – 8,70 ve 8,75 sıralı dirençler olarak izlenebilir. Aşağıda ise 8,56 – 8,54 ve 8,47 sıralı destek konumundalar. Bügün TSİ 17’de Kanada Merkez Bankası’nın para politikası toplantısı takip edilecek.

Dolar Yorumları / Ziraat FX – (8.06.2021)

USD/TRY: ABD 10 yıllıkların faizi, %1,55’lere yakın sakin seyrini koruyor. Tarım dışı istihdam verisinin para politikasında erken sıkılaşmaya gidilme olasılığını hafifletmesinin etkisinin sürmesiyle dün %0,2 düşüş kaydeden dolar endeksi, bugün %0,1 ile hafif artıda 90 seviyesinin hemen üzerinde bulunuyor. Gelişen ülke para birimlerinin geneli bugün dolar karşısında hafif ekside.

Dün %0,6 düşen USD/TL kuru, şu sıralar %0,1 artıda 8,62’lerde. Kurda 8,69 – 8,75 ve 8,8050 sıralı dirençler olarak izlenebilir. Aşağıda ise 8,56 – 8,54 ve 8,47 sıralı destek konumundalar. Bugünkü veri takvimine bakıldığında, ABD tarafında, TSİ 15.30’da nisan ayına ilişkin dış ticaret dengesi ve TSİ 17’de nisan ayına ilişkin JOLTS açılan iş sayısı takip edilecek. Açılan iş sayısının nisan ayında 8,3 milyon adede ulaşması bekleniyor.

Yurtiçinde bugün Hazine, 12 ay vadeli kuponsuz tahvili ve altı yıl vadeli altı ayda bir kupon ödemeli değişken faizli devlet tahvilini yeniden ihraç edecek ve 10 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli, 6 ayda bir kira ödemeli kira sertifikasının doğrudan satışını yapacak.

Gün İçi Dolar Yorumları / Ahlatcı Yatırım – (7.06.2021)

Türk Lirası için Kritik Haftalar

Geçtiğimiz hafta ABD tarım dışı istihdam verisinin beklentinin altında kalması ile dolar küresel ölçekte değer kaybı yaşadı. Hafta içerisinde faiz tartışmalarının yeniden alevlenmesiyle birlikte Dolar/TL’de yeni rekor görüldü. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu önderliğinde yabancı yatırımcılar ile gerçekleştirilen toplantıda faizlerde gevşemenin olacağına dair beklentiler için erken olduğu bir kez daha başkan tarafından yinelendi. Bu haftanın önemli gelişmelerinden olan ABD TÜFE endeksi piyasalar tarafından yakından takip edilecek.

Geçtiğimiz ay açıklanan verinin piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşmesi Dolar’da küresel bazda değer kazanımları görüldü. Gelecek hafta gerçekleştirilecek olan FOMC toplantısı öncesinde ABD enflasyon verisi önem arz ediyor. FOMC toplantısında varlık alım programında herhangi bir değişikliğe gidilip gidilmeyeceği ise merak konusu. Mayıs ayı içerisinde FED üyelerinin yaptığı açıklamalarda varlık alım programının değişebileceğine değinilmişti.

Teknik açıdan incelendiğinde döviz kurunun yukarı yönlü hareketine devam etmesi beklenirken yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 8,65 ve 8,70 TL direnç seviyeleri önemini koruyor. Satışların baskısının devam etmesi halinde ise 8,58 ve 8,55 TL destek seviyelerinin test edilmesi beklenebilir.

Destekler: 8,58 / 8,55 / 8,48

Dirençler: 8,65 / 8,70 / 8,75

Dolar Yorumları / IKON Menkul – (4.06.2021)

USDTRY – Tekrar 8.71’e Yükseldi…

Hafta başında 8.78 atağı yapan USDTRY paritesi, gece saatteki bu sert atağın ardından 8.57 seviyelerine kadar düzeltme yapmıştı. Ancak Dolar Endeksi tarafındaki güçlenme ile birlikte tekrar 8.70 seviyelerinde, 8.71 direncini test ediyor. Bugün açıklanacak ABD Tarım Dışı İstihdam Raporu, dolar bacağı adına USDTRY paritesi için önemli olabilir.

8.71’in üzerinde 8.7840 direncini izleyeceğiz. Olası kar satışlarında destek kademeleri birbirine yakın ancak genel olarak 15 Nisan 2021 tarihinden çizdiğimiz kısa vadeli uptrend çizgisi kırılmadıkça yükseliş eğilimi devam edebilir.

Destekler: 8.6615 – 8.6120 – 8.5760

Dirençler: 8.71 – 8.784 – 8.8380

Dolar Yorumları / IKON Menkul – (2.06.2021)

USDTRY – Zirveyi Yeniledi…

USDTRY paritesi dün akşam saatlerine kadar, daha önceki raporlarda sıkça adını geçirdiğimiz 15 Nisan 2021 tarihinden çizilen kısa vadeli uptrend çizgisine yakın seyretmekteydi. Ancak gece saatlerindeki gelen atak ve bir önceki zirve olan 8.6120’nin kırılması ile birlikte hızla yükseldi ve 8.78 seviyesini gördü. Bu haliyle tarihi zirvesini yenilemiş oldu.

Asya seansında ise 8.6120 seviyesi üzerinde hareket etti. Yurtiçi piyasalar açıldığında görüntü daha da netleşebilir ancak kısa vade için bahsettiğimiz trend üzerinde tutundukça TRY lehine olası hareketler geri planda kalabilir.

Destekler: 8.6120 – 8.54 – 8.50/8.485

Dirençler: 8.6615 – 8.7100 – 8.7840

Akşam Dolar Yorumları / IKON Menkul – (31.05.2021)

USDTRY-Haftanın İlk İşlem Gününde Satıcılı Seyir Hakim…

Geçtiğimiz hafta Cuma günü tarihi rekor kıran USDTRY paritesinde yeni haftanın ilk işlem gününde satıcılı bir seyir hakim. Gün içerisinde 8.4675 bölgesinde destek bulan paritede bu bölgenin aşağı kırılması durumunda mavi yükselen trend çizgisi ve 7.68-8.61 yükselen hareketin %23.6 fibonacci düzeltmesi olan 8.3900 bandı sonraki destek bölgeleri olarak takip edilebilir. Yukarıda ise 8.5100 ve 8.5574 seviyeleri ilk direnç bölgeleri olarak izlenebilir.

Destekler: 8.4675-8.3900-8.3068

Dirençler: 8.5100-8.5574-8.6125

Akşam Dolar Yorumları / IKON Menkul – (28.05.2021)

USDTRY – Tarihi Zirveyi Tazeledi…

USDTRY paritesinde, 15 Nisan 2021 tarihinden çizdiğimiz uptrend çizgisi üzerinde yükselişine kademeli bir şekilde devama ediyor. Teknik olarak 8.50 üzerinde tutundukça yükseliş eğiliminde güçlülük korunabilir. Bununla birlikte 8.50 altında, bahsettiğimiz trend çizgisini ana destek hattı olarak takip edeceğiz.

Destekler: 8.54 – 8.50/8.485 – 8.455/8.43

Dirençler: 8.6120 – 8.73 – 8.84

Akşam Dolar Yorumları / IKON Menkul – (27.05.2021)

USDTRY – Kısa Vadeli Uprendin Üzerinde Ancak Hareketler Çok Kısıtlı…

USDTRY paritesi 15 Nisan’dan çektiğimiz kısa vadeli uptrend üzerinde kalıyor ancak fiyat hareketleri oldukça daralmaya başladı. Dört saatlik kapanışlarla takip etmek için aşağıda 8.43 önemli. Yıkarıda ise 8.4550 ara direnç iken, 8.485/8.50 günlük ana direnç olarak karşımıza çıkıyor.

Destekler: 8.43 – 8.36 – 8.30

Dirençler: 8.455 – 8.485/8.50 – 8.55

Akşam Dolar Yorumları / IKON Menkul – (26.05.2021)

USDTRY – Kısa Vadeli Uptrend Üzerinde Tutunmayı Sürdürüyor…

Dün 8.4850 direncine temas eden USDTRY paritesi bu güçlü direnç bölgesini kıramadı ve gün içinde 8.43 desteğine kadar geriledi. Şuan için, 15 Nisan tarihli 8.0000 seviyesinden çizdiğimiz uptrend çizgisine temas etmedi. Bu trend paritedeki yükselişi takip etmemizi sağlıyor. Trendin kırılması halinde TRY lehine hareketler güçlenmeye başlayabilir. Olası ataklarda 8.485/8.50 direnç bölgesini izleyeceğiz.

Destekler: 8.43 – 8.36 – 8.30

Dirençler: 8.45 – 8.485/8.50 – 8.55

Dolar Yorumları / Ziraat FX – (25.05.2021)

USD/TRY: Fed yetkililerinin enflasyondaki artışın geçici olduğunu vurgulamaya devam etmesiyle dün risk iştahı pozitif seyretti. Bu sabah da dünkü fiyatlamalar sürerken, ABD on yıllık tahvil faizi %1,60‘ın hafif altında. Dolar endeksi (DXY) de yaklaşık 4 ayın en düşüğüne yakın görünümünü koruyor. St Louis Fed Başkanı James Bullard, Fed’in varlık alım programını azaltmayı tartışmaya başlamak için çok erken olduğunu ifade ederek, enflasyon baskılarının er ya da geç hafifleyeceğini düşündüğünü söylemişti.

Fed yetkilileri bugün de konuşmaya devam edecekken, veri tarafında bugün ABD’de açıklanacak Conference Board tüketici güveni endeksi öne çıkıyor. Şu aşamada enflasyon endişelerinin azalması risk iştahındaki pozitif seyrin sürmesine neden olabilir ki Gelişmekte Olan Ülke para birimleri de pozitif bölgedeki hareketlerini sürdürebilirler.

Yurtiçi tarafta ise 400 baz puanın altında seyreden 5 yıllık CDS ile hedeflenen sayılara yaklaşan vakalar sonrasında ekonominde açılma beklentilerinin artmasıyla TL varlıklarda olumlu fiyatlama görülebilir. Bu kapsamda, Dolar’ın küresel çaptaki hareketi de dikkate alındığında kurdaki olası yükselişlerin sınırlı kalabileceğini ve kurun 8,46 direncinin altında kalarak 8,33 desteğine kadar gerileyebileceğini düşünüyoruz.

Akşam Dolar Yorumları / IKON Menkul – (21.05.2021)

USDTRY- Üçgen Formasyonun Alt Bandı Üstünde Tutunmaya Devam Ediyor…

USDTRY paritesi haftanın son 3 işlem gününde yükselen üçgen yapısının alt bandı üzerinde tutunuyor. Paritede bu üçgen yapısı ve bu hafta içerisinde önemli bir destek görevi gören 8.3000 bölgesinin aşağı kırılması halinde TL lehine işlemlerde güçlenme görebiliriz. Yukarı yönelimlerde ise son 3 gündür altında seyrettiği 8.4325 bandının yukarı kırılması halinde 8.50000 seviyesi ve üçgenin üst bandı önemli bir direnç bölgesi olarak takibimizde olacak.

Destekler: 8.3000-8.2227-8.1318

Dirençler: 8.4325-8.5000-8.5831

Akşam Dolar Yorumları / IKON Menkul – (19.05.2021)

USDTRY- Yükselen Trend Çizgisinden Gelişen Tepki 8.4325 Direncine Takıldı…

USDTRY paritesinde yükselen trend çizgisinden yaşanan tepki 8.4325 bölgesinde dirençle karşılaştı. Ancak bu bölgeden yaşana geri çekilme 8.3712 destek bölgesi ile sınırlı kalmış gözüküyor. Bu destek bölgesi altına sarkması halinde paritede yeniden 8.2983 ve yükselen trend çizgisine doğru yönelim gündeme gelebilir. Yukarıda ise 8.4325 üstü hareketlerde 8.5000 bandı ana direnç olarak takibimizde kalmaya devam ediyor.

Destekler: 8.3712-8.2983-8.2227

Dirençler: 8.4325-8.5000-8.5831

Akşam Dolar Yorumları / Dinamik Menkul – (18.05.2021)

Dolar Kuru Tekrar Güçlenebilir mi?

ABD 10 yıllık tahvil getirilerindeki düşüşle sert geri çekilen ardından tepki alımlarıyla güne pozitif seyirle devam eden USDTRY kuru, 8,2726 destek seviyesi üzerinde işlem görmeye devam ediyor.

Bu seviye üzerinde 4 saatlik bar kapanışlarına devam etmesi durumunda pozitif algı güç kazanabilir. Bu durumda ilk direnç seviyesi 8,4963 olacaktır. Aksi halde 8,2726 seviyesinin altına sarkması durumunda ise 8,0206 destek seviyesini takip ediyor olacağız.

Destek: 8,2726 – 8,0206 – 7,9337

Direnç: 8,4963

Gün İçi Dolar Yorumları / Ahlatcı Yatırım – (17.05.2021)

Yurtiçi Piyasalar Açıldı, Türk Lirası Değer Kazandı

ABD’de açıklanan enflasyon verisi Nisan ayında 2009 yılından bu güne en yüksek seviyesine ulaşması ekonominin aşırı ısındığına dair görüşlerin oluşmasına neden oldu. FED’in enflasyon hedefinin oldukça üzerinde yıllık bazda artış yüzde 4,2 olarak gerçekleşti. Enflasyonda görülen artışta baz etkisinin önemi bulunuyor ancak aşılamanın hız kazanmasıyla birlikte ekonomik aktivitedeki artış enflasyon üzerindeki artışın en önemli etken olduğunu söyleyebiliriz. Enflasyondaki artış hızının gelecek aylarda da devam etmesi durumunda FED’in faiz artışını erkene alacağı beklentisi gelişmekte olan ülke para birimlerinde değer kayıplarına yol açtı. Ramazan Bayramı nedeniyle yurtiçi piyasaların kapalı olmasıyla birlikte döviz kurunda 8,50 TL seviyesi test edildiği görüldü.

Döviz kurundaki yükselişin haftanın ilk işlem gününde sona erdiğini ve döviz kuru 8,35 TL seviyesine kadar geri çekildi. Tam kapanma sürecinin dün itibariyle sona ermesinin ardından kademeli normalleşme sürecinin başlatıldığı İç İşleri Bakanlığı tarafından açıklandı. Bugün yapılacak olan Kabine toplantısı ile sürecin detaylarının Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanması bekleniyor.

Yaşanan gelişmeler çerçevesinde döviz kurunun yatay hareketine devam etmesi bekleniyor. Kritik seviye olan 8,35 TL seviyesinin üzerinde kalınması durumunda 8,38 ve 8,45 TL direnç seviyeleri önem arz ediyor. Satışların devam etmesi halinde ise 8,30 ve 8,24 TL destek seviyeleri test edilmesi bekleniyor.

Destekler: 8,38 / 8,45 / 8,50

Dirençler: 8,30 / 8,24 / 8,20

Dolar Yorumları / Ziraat FX – (12.05.2021)

USD/TRY: Enflasyon endişelerinin artarak devam ettiği ortamda hisse piyasalarındaki satış baskısı bu sabah da devam ediyor. Satışların genele yayıldığını gözlemlerken, paritelerin de hisse piyasalarındaki hareketlere tepki vermeye başladığını izliyoruz. Dolar endeksi (DXY) biraz toparlanıyor. Fed’in ultra – gevşek politikası, teşvikler ve emtialarda yaşanan ralli, Fed’in 2023’ten önce faiz artırımı yapabileceği beklentilerini de beraberinde getiriyor.

Halihazırda tapering konusu da gündemdeki canlılığını korumakta. Enflasyon endişelerinin fiyatlamalarda belirleyici olduğu ortamda bugün ABD’de TSİ 15.30’da açıklanacak nisan ayına ilişkin TÜFE verisi (Beklenti yıllık olarak manşet enflasyonda %3,6; çekirdek enflasyonda %2,3) yakından izlenecektir. Enflasyon verisi öncesinde bu sabah Gelişmekte Olan Ülke para birimleri hafif baskı altında kalırlarken, TL’de de benzer bir fiyatlama var. Küresel risk iştahındaki zayıflığın devam etmesi durumunda Dolar / TL’de kısmi yükseliş eğilimi sürebilir ki emtialardaki ralli de bu yükselişi destekleyebilir.

Diğer yandan, halen enflasyonun üzerinde olan politika faizi kalkan oluşturmaya devam edebilir ve kurda olası yükselişler sınırlı kalabilir. Bu kapsamda, kurun 8,36 ara direncinin altında kalmaya devam edebileceğini düşünüyoruz. Aksi durumda, 8,41 ara, 8,48 ise ana direnç olarak izlenebilir. Öte yandan, olası düşüşlerde 8,2750 ara desteğinin altında 8,23 desteği önemli. Bu seviyenin kırılması durumunda kurda düşüş belirginleşebilir ve 8,14 seviyesine kadar bir geri çekilme görülebilir.

Dolar Yorumları / Alnus Yatırım – (10.05.2021)

Cuma günü açıklanan ABD Tarım Dışı İstihdam verilerinin beklenenden çok daha kötü gelmesiyle Dolar endeksinde düşüş gerçekleşirken, gelişmekte olan ülke para birimleri de değer kazandı. Datanın ardından 8.23 seviyelerine

gerileyen Dolar/TL’de grafiksel açıdan sıkışma devam etmekte.

Kısa vadeli indikatörler negatif bölgede bulunurken hareketli ortalamalar 8.20 bölgesinde destek vermekte. Geniş açıdan baktığımızda ise 8.1250-8.48 aralığında olan bu sıkışma sürecinin bir süre daha devam etmesi beklenebilir.

Destekler : 8.1250 – 8.00 Dirençler : 8.33 – 8.48

Düşüşler kalıcı olacak mı ?

TCMB faiz oranını arttırmasına rağmen dolar bir türlü düşüş trendine girememektedir. Alınmayan yapısal reformlar ülkemiz ekonomisini oldukça negatif etkilemektedir. Ancak maliye bakanlığının aldığı bazı kararlar Dolar TL’deki yükseliş durdurmakta zayıf kalmaktadır. Bu süreçten sonra dolar düşer mi? Dolar ne kadar düşebilir? gibi sorularına ancak teknik analizle cevap verilebilir.

Uzman analistlerin yapmış olduğu teknik analizlerde Dolar/TL paritesinde doların yükselişinin devam edeceğini öngörülmektedir.

Kaynak: Uzman kurum ve kuruluşların günlük bültenlerinden yararlanılarak hazırlanmıştır. Yatırım tavsiyesi değildir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
20 Yorum