Katar Finans Merkezi Kripto İşletmelerini Yasakladı

Katar Finans Merkezi Kripto İşletmelerini Yasakladı

Başkent Doha'da bulunan Katar Finans Merkezi, tüm 'sanal varlık hizmetlerini' yasakladı. Bunlar sanal bir para biriminin yerine geçebilecek, dijital olarak takas veya transfer edilebilir ve ödemeler için kullanılabilir yatırımlar.

Katar Finans Merkezi, Katar'dan bağımsız olarak kendi yasal vergi yapısına sahiptir ve daha uygun düzenleme koşullarına sahip işletmeleri çekmek için tasarlanmıştır. Nitekim Katar Finans Merkezi şimdiye kadar 20 milyar dolarlık varlık ile 500 işletmenin ilgisini çekti.

Bu elverişli düzenleyici ortam kuşkusuz kriptoyla ilgili işletmeleri cezbetti, ancak şimdi böyle bir yasak ortaya çıktı.

Katar Finans Merkezi'ndeki kripto yasağı, Katar'da yeni kara para aklama ve terörle mücadele finansman yasalarının kabul edilmesiyle eş zamanlı oldu. Bu nedenle, ülkeyi terörizme karşı koruma bahanesiyle kripto para birimi yasaklanıyor gibi görünüyor.

Gerçekten de, suç veya terörizmi durdurma bahanesiyle kripto para birimini yasaklamak küresel olarak yaygın bir tema olmuştur. Ancak gerçek şu ki, hükümetler kriptoyu yasaklıyorlar, bu yüzden ilgili fiat para birimleriyle rekabet etmiyorlar.

Katar'ın yerel fiat para birimi, sabit döviz kuru yaklaşık 0.275 ABD Doları olan Katar Riyali'dir. Bununla birlikte, İran ve Lübnan gibi bölgede sabit döviz kurlarına sahip diğer ülkeler, son zamanlarda serbest piyasada döviz kurlarının çöktüğünü gördüler.

Katar Riyali’nin şu anda çöktüğüne dair bir işaret yok. Ancak kriptoyu yasaklamak için yapılan bu eylem, bölgedeki jeopolitik istikrarsızlık göz önüne alındığında fiat istikrarını sağlamak için önleyici bir hareket olabilir. Katar, petrol gelirine bağlı bir ülke. ABD ile İran arasındaki bir savaş nedeniyle Hürmüz Boğazı kapatılırsa petrol ihraç etmesi kesilebilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.