Hisse Senedi Maliyet Hesaplama Yöntemleri

Hisse Senedi Maliyet Hesaplama Yöntemleri

Hisse senedi maliyet hesaplama yöntemleri hakkında bilgi vermeden önce hisse senedi kavramının ne olduğundan bahsedilmesi gerekecektir. Hisse senetleri sermaye şirketleri tarafından satılan, sonrasında ortaklara belgelemek ve paylarını vermek amacıyla hazırlanan evrak içerikleridir. Hisse senetlerine aynı zamanda değer yatırımı adı da verilebilecektir.

Hisse senetleri alındıktan sonra ya düşecek ya da yükselecektir. Fiyatın düşmesi durumunda maliyetinde düşürülmesi gerekecektir. Yine hisse senetlerinde bir yükseliş bir düşüşün yaşanması maliyette dengesizliklerin ortaya çıkmasına neden olabilecektir. Tüm bunların belirlenmesi ve çözümlenebilmesi için hesaplama araçlarına ihtiyaç duyulmaktadır.

Borsada Maliyet Nedir?

Borsa konusunda oldukça yeni olan yatırımcılar hisse senedi maliyet hesaplama yöntemleri kadar borsada maliyetin ne anlama geldiğini de merak edeceklerdir. Maliyet; herhangi bir miktardaki malın elde edilmesi süresince harcanan üretim faktörlerinin toplam bedeline verilen isimdir.

Borsada maliyet nedir sorusuna ise herhangi bir hisse senedinin, birim miktarının yatırımcıya geldiği meblağ bedeli olarak yanıt verilebilir. Borsada maliyet kavramı kazancı önemli ölçüde etkileyen bir unsurdur. Maliyet miktarı düştükçe kazancın buna ters orantılı olarak artış göstereceği düşünülebilecektir. Yükseliş trendinde olan bir hisse senedinin maliyeti ne kadar düşük olursa, elde edilen miktar o kadar yüksek olacaktır.

Bakınız: Güçlü Al Veren Hisseler

Hisse Senedi Maliyeti Nasıl Hesaplanır?

Ticaret Bakanlığı tarafından Menkul kıymetler ve diğer sermaye piyasa araçlarının tamamı ile ilgili olarak yapılan bildiriye göre maliyet hesaplama yöntemi olarak ilk giren ilk çıkar prensibinin kullanılması gerekliliğinden bahsetmiştir. Hisse senedi maliyeti nasıl hesaplanır diyen yatırımcılara, internet sitesi üzerinde yer alan hesaplama araçları ve bazı programların kullanımı önerilebilecektir.

Bu hesaplama araçları kullanılırken öncesinde hisse senedinin türü ve alındığı tarihin girilmesi gerekecektir. Daha sonra ise alınan senet miktarı ve senedin total değeri girilmelidir. Tüm bu değerlerin girilmesi sonrasında Hisse senedi maliyet hesaplama yöntemleri oluşturulmuş olacaktır.

Hesaplama butonuna basıldıktan sonra tüm sonuçlar ekrana gelir. Ekrana gelen sonuçlarda hisse senedinin tahmini maliyet değeri, şu an ki fiyat içeriği, toplam kar ve zarar, toplam temettü kazanımları, temettü dahilinde elde edilen kar ve zarar oranı, satın alma sırasındaki senedin piyasa değeri ve şu an ki piyasa değeri gibi bilgiler yer alacaktır. Hisse senedi hesaplama yönteminde BİT verileri esas alınmakta ve sonuçlar buna göre belirlenmektedir.

Hisse Senedi Kar/Zarar Hesaplama

Hisse senedi kar/zarar hesaplama işlemi, daha çok al – sat işlemlerinde kullanılabilecektir. Bunun yanı sıra orta vade ve uzun vadeli kağıtların incelemesinde de kullanılabilen bir yöntemdir. Hisse senedi kar ya da miktarının hesaplaması için öncelikle şirketin dağıtacağı temettü miktarı bilinmelidir. Sonrasında bu temettü miktarının hisse sayısına bölünmesi ile kar ve zarar durumu belirlenebilecektir.

Örnek verecek olursa X şirketi A miktarı kadar temettü veriyor olsun, yatırımcıda ise B miktarı kadar hisse senedi var olsun. Bu durumda A/B hisse başına verilen temettü miktarını belirleyecektir. Çıkan sonucun B hisse senedi miktarı ile çarpılması sonrasında ise kar ve zarar oranı net bir şekilde ortaya çıkabilecektir. Hisse senedi maliyet hesaplama yöntemleri arasında bulunan bu sistem, kar ve zarar oranını en doğru şekilde belirleyebilecektir.

Hisse Senedi Maliyet Düşürme Hesaplama

Hisse senedi maliyet düşürme hesaplama, maliyet hesaplaması sonrasında kar ve zarar durumuna göre yapılmalıdır. Hisse senedinde maliyet düşürülmesinin esas amacı, düşmüş olan bir hisse senedi üzerinden ek alımlar yaparak maliyeti daha aşağıya çekmek olacaktır. Bu işleme halk arasında paçal adı verilir. Hisse senedinden düşük fiyatla bir miktar daha alım yapılması ile paranın arttırılabilmesi hedeflenecektir.

Ancak bu işlemin düşüş trendinde olan hisse senetleri üzerinden yapılması önerilmeyecektir. Bilançosuna inanılan ya da yükseliş grafiği çizeceğine dair yorumlar yapılan hisse senetlerinin alınması, yatırımcının önemli bir kar elde etmesini kolaylaştırabilecektir. Teknik açıdan geri kalmışlık yaşayan şirketler, operasyonel yönden kaldıraçlı şirketler ve finansal yönden kaldıraçlı olan şirketlerin bu yöntemi tercih etmesi uygun bir adım olmayacaktır.

Bakınız:  Hisse Alış ve Satışının Gerçekleşmeme Sebepleri?

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.