Ethereum Yorumları: Vitalik Buterin Açıklamaları ve Hard Fork

Ethereum Yorumları: Vitalik Buterin Açıklamaları ve Hard Fork

Ethereum Yorumları: Vitalik Buterin Açıklamaları ve Hard Fork

Popüler kripto paralardan biri olan Ethereum ekosisteminde meydana gelen tüm gelişmeleri yakinen takip etmektedir . Geçen yıl boyunca, Ethereum geliştiricileri ağ ölçeklenebilirliğini iyileştirmek ve tıkanıklığı azaltmak için yoğun çalışmalar yürütmektedir.

Aktif olarak devam eden programda, Ethereum 2.0'ın piyasaya sürülmesi 2020 Ocak başında gerçekleşeceği öngürülmektedir. Ethereum kurucu ortağı Vitalik Buterin the star adlı kanala verdiği röportajda ; gelecekteki gelişmeler ve olaylar hakkında açıklamalarda bulundu.

Buterin, ekibinin ölçeklenebilirliği artırarak kripto para işlem maliyetlerini 100 kat azaltmayı planlandığını belirtti. Ek olarak, Ethereum ağının artık “ Bitcoin'den çok daha büyük” olduğu için bunun çok önemli bir durum olduğunu belirtti .

Bitcoin blok zincir ağı sadece kendi işlemlerinde kullanılıyor olması gelişmesini engellemektedir.Ama Ethereum ağı başka fırsatlar da sunabilir.

Ölçeklenebilirlik Büyümenin Anahtarı

Buterin, kripto para endüstrisinin karşılaştığı en büyük zorluklardan biri ölçeklenebilirlik sorunlarını çözüm bulunması olduğunu belirtti. Ek olarak, yükseltilebilir, ölçeklenebilirliğin, kripto para kullanımına büyük bir destek vereceğini de sözlerine ekledi.

Buterin ayrıca mevcut Ethereum çerçevesinde, ağdaki her bilgisayarın her işlemi doğrulaması gerektiğini de sözlerine ekledi. Bu, genel yürütme hızını ve performansını yavaşlatır.

Ölçeklenebilirliğin yanı sıra, Buterin,yatırımcıların benimsemesini arttırmak için hesap güvenliği, kullanılabilirlik , kişisel güvenlik iyileştirmeleri gibi diğer faktörleri de açıklamıştır.

Ethereum geliştiricilerinden “İstanbul” adını taşıyan yeni bir hard fork geliyor. Yakın bir tarihte yapılan Ethereum geliştirici toplantısında İstanbul hard fork için nasıl bir yol izleneceği masaya yatırıldı. Açıklamalara göre bu yeni hard fork Ethereum’un Serenity evresine geçmeden kullanacağı son hard fork olacak.

Eski Ethereum vakfı çalışan Afri izlenecek yolu hazırladı ve takip edilecek yolun da bu yol olacağı netlik kazandı. Ethereum Wiki’de yayınlanan bilgiye göre eni İstanbul hard fork Ekim 2019’da devreye girecek. Bu yeni hard fork için en yakın tarihli toplantı ise Berlin’de 17 Nisan 2019’da yapılacak toplantı. Hard fork hakkında değişiklikler içinse toplantının tarihinden bir ay öncesine kadar süre verildi. 17 Haziran tarihi ise masa üstü programlarının değişik yapabilecekleri son tarih olarak açıklandı. 2019’un Ağustos ayında ise hard fork Ethereum test ağlarında devreye girecek ve yeni değişiklikleri barındıran EIP’ler Mayıs ayına kadar hard fork üzerine eklenecek.

Mart Ayı İkinci Haftası Kripto Para Piyasası Genel Görünümü

Beacon Chain Testlerine Başlanıyor

Geçmişte Ethereum Constantinople ile birkaç belli başlı değişiklik yapmıştı. Bu değişikliklerden en çok ilgi çeken ise blok ödüllerinin 3 ETH’den 2 ETH’ye gerilemesiydi. Bununla birlikte Mart ayı içerisinde Beaconchain testlerine başlanacak ve PoS çalışmaları da aynı anda sürdürülecek. Ethereum Serenity evresine geçince artık tümüyle PoS algoritması ile birlikte çalışmaya başlayacak. Bu konu üzerinde çalışan Ethereum geliştiricileri mevcut PoW algoritmasının artık istedikleri şekilde çalışamayarak sınırlı imkanlar sunduğuna karar verdiler. PoS ile birlikte artık sistem çok daha hızlı çalışacak ve merkezsiz bir yol çizme olacak.

Bunun yanında Ethereum’un diğer destekleyici gelişimleri ile birlikte Ethereum 2.0 da tamamlanmış olacak. Şu anda herkes Ethereum’un İstanbul hard fork ile birlikte nasıl bir ilerleme kaydedeceğini düşünmeye başlamış durumda. Önümüzdeki günlerde konu ile ilgili yeni gelişmeler ETH üzerinde de çeşitli etkiler yaratabilir.

Ethereum ilerleme kaydediyor, ancak tam bir ETH 2.0 sürümü için zaman yaklaşmıyor. Yakın tarihli bir resmi blog yazısına göre, “tam bir Ethereum 2.0 ”uygulamasından önce potansiyel olarak uzun yıllar bekleyebiliriz.

Son İstanbul sert çatal güncellemesiyle birlikte, Ethereum topluluğundaki birçok kişi Ethereum 2.0 'ın yakında gelmesi konusunda çok istekliydi. Bununla birlikte, bu coşku, Ethereum geliştiricilerin üstlendiği işin karmaşıklığını anlamalarını sağlayarak daha çok zaman ayırmalarını gerektirecek.

Ethereum geliştiricilerinin karşılaştığı en acil sorunların genel bir incelemesine göre, ETH 2.0 ('Serenity' olarak adlandırılır) çok uzak. Resmi Ethereum blogunda yayınlanan bir yazı, ekibin artık Ethereum 1.x'e daha fazla odaklandığını söylüyor. Orjinal zincirin bu geçiş döneminde işler durumda kalmasını sağlamak için araştırmalar daha küçük güncellemelerle yapılıyor.

Şimdi görev, “Serenity'ye (ETH 2.0) daha dramatik bir şekilde yükselme gelmeden önce 3-5 yıl daha zincirin ömrünü uzatmak” deniyor.

Neden Bekleniyor?

Bu “gecikmenin” sebepleri çok yönlü ve karmaşık. Blog yazısında, Griffin Ichiba Hotchkiss, problemlerin büyüklüğü nedeniyle geliştiricileri yavaşlatan bir kaç temel meseleden söz ediyor. Bu konular şunları içermekte:

Zincir depolama

Blok büyüklüğü ve işlem hacmi

Ağ performansı

Ekip halen aktif olarak bu sorunlara çözüm araştırıyor.

Sonuçta, mevcut ETH 1.x'i huzura taşımak, orijinal zincirin hayatta kalması gerektiği için daha da zorlaşıyor. Ethereum Serenity ile sıfırdan başlasaydı, daha basit bir süreç olurdu. ETH 1.x'e yönelik artan gelişmelere duyulan ihtiyaç, önümüzdeki birkaç yıl boyunca ETH 2.0'ın tamamen başlamasını yavaşlatır.

Kısacası, Ethereum blog yazısına göre, ETH 2.0'ın “uzun yıllar” - “en az 3-5 yıl” sonunda çıkmasını bekleyebiliriz. Belirsiz de olsa, şu an öngörülen ilerleme bu şekilde olacaktır.

vitalik Buterin, koronavirüs krizinin ve ardından gelen piyasa kargaşasının, platformun ölçeklendirme projesi olan Ethereum 2.0'ın da gelişimini sürdürmesine izin vermedi. Çarşamba günü, Ethereum kurucu ortağı önümüzdeki beş ila 10 yıl içinde neler olacağına dair vizyonunu tweetledi.

Ethereum, piyasa değeri ile Bitcoin'den sonra ikinci büyük blockchain platformudur. Önümüzdeki birkaç yıl içinde ölçeklenebilir ve çok daha fazla kullanıcıyı destekleyebilecek büyük değişikliklerin ortasında.

Vitalik Buterin ’in Ethereum 2.0 Hakkındaki Son Düşünceleri Vitalik Buterin ’in Ethereum 2.0 Hakkındaki Son Düşünceleri

Ethereum 2.0'ın Uzun Yolculuğu

Beş ila 10 yıl, uçucu ve hızlı hareket eden kripto alanında bir ömürdür. Vitalik Buterin buna değeceğini savunuyor - sadece ölçeklenebilirlik için değil, güvenlik için de.

En büyük değişiklik Ethereum'un iş kanıtı (PoW) 'den bahis kanıtı (PoS)' ya geçmesidir. Bu, yeni Ethereum bloklarının oluşturulma şeklini ve ağın çalışma şeklini değiştirir. PoS'a geçmenin ağa saldırmayı daha maliyetli hale getireceğini savunuyor.

Sunulan yol haritası, Ethereum ağında Vitalik Buterin ’in zihninde geliştikçe bir kuş bakışı görüntüsü gösteriyor. Yarısı Ethereum'un şu anki durumuna bakar ve gelişmeye devam etmesini sağlamaya odaklanır. Diğer yarısı Ethereum 2.0 ile ilgilidir.

Phase 0, blockchain'i PoS'ye geçiş için hazır hale getirir. Phase 1, aslında anahtarı yaptığı zamandır. Bu noktada, toparlanma adı verilen ve Ethereum'un daha fazla işlemi desteklemesine yardımcı olabilecek ilginç bir teknoloji sağlıyor.

ETH2 Tamamen Ölçekle İlgili

Bu noktada, Ethereum 1 ve yeni PoS blok zinciri bir araya gelecek ve bir blok zinciri olacak (geçmişte yapılan tüm işlemlerin saklandığı).

Ardından, Ethereum 2.0'ın ana ilkelerine ulaşıyoruz. Potansiyel kuantum dirençli kriptografi dahil olmak üzere gelişmiş kriptografinin devreye gireceği yer burasıdır. Ağın daha fazla özellik sunmasını sağlamak için diğer araçlar tanıtılacaktır. Çarşamba günkü tweet dizisinde Buterin, yeni yol haritasının yeni teknoloji veya bilgiler ortaya çıktıkça değişebileceğini vurgulamaya da dikkat etti. Ve bunun sadece kendi görüşlerini yansıttığını da sözlerine ekledi.

Bir süredir gündemi meşgul eden konulardan bir tanesi de Ethereum menkul kıymet mi sorusuydu. ABD Menkul Kıymetler Borsası Komisyonu (SEC) Başkanı Jay Clayton yaptığı açıklamada Ethereum’un bir menkul kıymet olarak değerlendirilemeyeceğini söyleyerek bu konu üzerine yapılan analizi onayladı.

Başlangıçta yasal olmayan bir menkul kıymet arzı ile satıldılar. Ancak Ethereum başta olmak üzere diğer ademi merkeziyetçi kripto paraların menkul kıymet olmadığını bu konu üzerindeki personel analizini onaylayarak kabul etmiş oldu. Geçtiğimiz yıl da aynı şekilde SEC Kurumsal Finans Direktörü William Hinman da bir açıklama yapmıştı. Dünyanın en büyük ikinci kripto parası konumunda bulunan Ethereum’un menkul kıymet özelliği taşımadığını söylemişti.

Özellikle Açıklama Beklendi

Ethereum menkul kıymet olmadığı ile ilgili olarak Clayton’ın görüşlerini paylaşmasının sebebi ise Kongre Üyesi Ted Budd’ın Hinman ile aynı fikirde olup olmadığını öğrenmek için bir açıklama yapmasını istemesi. Bunun üzerine Clayton ise yaptığı açıklama herhangi bir kripto para ismi söylemedi. Genel bir şekilde konuşarak hiçbir kripto paranın menkul kıymet olarak değerlendirilemeyeceği üzerinde durdu ve bu konuda yapılmış olan analizi de kabul ettiğini açıkladı.

Clayton, bundan önce yaptığı açıklamalarda da kripto paraları birer menkul kıymet olarak görmediklerini belirtmişti. Aralarında Ethereum da olmak üzer tüm kripto paralara oldukça şüpheci yaklaşmıştı. Clayton’un bu açıklamalarından sonra ortaya çeşitli sonuçlar çıktı. Bunlardan en önemlisi kripto paralarla ilgili olarak her geçen gün yasal düzenlemelerin arttığı ve ortaya daha net sonuçlar çıktığı. Kripto paraların en başından beri maruz kaldığı şüpheci yaklaşımlar bu konu üzerine yatırım ya da çalışma yapacak kurumların da konuya olan yaklaşımlarının çok da pozitif olmadığını göstermekteydi.

Bu açıklamalar her geçen gün bir sis bulutunun arkasında bulunan kripto paraların maruz kaldıkları sisi de dağıtması açısından önemli. Yasaların her geçen gün çizgilerinin belirli bir hale gelmesi ileride kripto paraların geleceği için de son derece önemli. Kripto paraları belli bir yasa çerçevesine oturttuğunuzda bu durumun sektörün içinde bulunan çalışan ya da yatırımcıları olumlu mu yoksa olumsuz yönde mi etkileyeceği de şu an için bilinmiyor.

Ethereum geliştiricilerinden “İstanbul” adını taşıyan yeni bir hard fork geliyor. Yakın bir tarihte yapılan Ethereum geliştirici toplantısında İstanbul hard fork için nasıl bir yol izleneceği masaya yatırıldı. Açıklamalara göre bu yeni hard fork Ethereum’un Serenity evresine geçmeden kullanacağı son hard fork olacak.

Eski Ethereum vakfı çalışan Afri izlenecek yolu hazırladı ve takip edilecek yolun da bu yol olacağı netlik kazandı. Ethereum Wiki’de yayınlanan bilgiye göre eni İstanbul hard fork Ekim 2019’da devreye girecek. Bu yeni hard fork için en yakın tarihli toplantı ise Berlin’de 17 Nisan 2019’da yapılacak toplantı. Hard fork hakkında değişiklikler içinse toplantının tarihinden bir ay öncesine kadar süre verildi. 17 Haziran tarihi ise masa üstü programlarının değişik yapabilecekleri son tarih olarak açıklandı. 2019’un Ağustos ayında ise hard fork Ethereum test ağlarında devreye girecek ve yeni değişiklikleri barındıran EIP’ler Mayıs ayına kadar hard fork üzerine eklenecek.

Mart Ayı İkinci Haftası Kripto Para Piyasası Genel Görünümü

Beacon Chain Testlerine Başlanıyor

Geçmişte Ethereum Constantinople ile birkaç belli başlı değişiklik yapmıştı. Bu değişikliklerden en çok ilgi çeken ise blok ödüllerinin 3 ETH’den 2 ETH’ye gerilemesiydi. Bununla birlikte Mart ayı içerisinde Beaconchain testlerine başlanacak ve PoS çalışmaları da aynı anda sürdürülecek. Ethereum Serenity evresine geçince artık tümüyle PoS algoritması ile birlikte çalışmaya başlayacak. Bu konu üzerinde çalışan Ethereum geliştiricileri mevcut PoW algoritmasının artık istedikleri şekilde çalışamayarak sınırlı imkanlar sunduğuna karar verdiler. PoS ile birlikte artık sistem çok daha hızlı çalışacak ve merkezsiz bir yol çizme olacak.

Bunun yanında Ethereum’un diğer destekleyici gelişimleri ile birlikte Ethereum 2.0 da tamamlanmış olacak. Şu anda herkes Ethereum’un İstanbul hard fork ile birlikte nasıl bir ilerleme kaydedeceğini düşünmeye başlamış durumda. Önümüzdeki günlerde konu ile ilgili yeni gelişmeler ETH üzerinde de çeşitli etkiler yaratabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.