Borsada Şirket Analizi Nedir? ve Nasıl Yapılır?

Borsada Şirket Analizi Nedir? ve Nasıl Yapılır?

Şirket analizi, borsada yatırım yapan yatırımcıların tercih edecekleri hisse senedine yönelik yaptıkları, genel araştırmaları kapsayan bir ön analizdir. Yatırımcılar, herhangi bir hisse senedini neden ve neye güvenerek tercih ettiklerini iyice kavramalıdır. Bu yüzden bir hisse senedine yatırım yapmadan önce, o hissenin ilgili şirketinin analizi yapılmalıdır.

Yatırımcılar büyük bir hevesle borsada hisse senedi ticaretine başlarken, en çok bu aşamayı göz ardı edebilmektedir. Şirketlerin analizi yapılırken en önemli noktalar aşağıdaki ölçütlerin değerleridir:

  • Piyasa Fiyatı
  • Piyasa Değeri
  • Firma Değeri
  • Çeşitli Finansal Analizler

Yukarıda sayılan kavramlar, hisse senedi alınacak şirketin analizinde ilk bakılması gereken temel kavramların başında gelir. Sayılanların yanı sıra şirket ortakları, mali tabloları, hangi sektörde olduğu ve pazar payı gibi hususlar da önemlidir. Sayılan tüm bu kavramların iyice araştırılması, şirketin faaliyet çalışmaları ve finansal gelişmişliğinin şirket analizi şemalarıyla ortaya koyulması gerekir.

Özel İçerik: Borsada Düzeltme Nedir?

Yatırım Analizi Nedir?

Yapılmış ve yapılacak yatırımların içine gireceği yakın süreçlerin, eldeki mevcut verilerle analiz edinmesi olarak tanımlanır. Yatırım analizi, piyasadaki yatırımcıların kuracağı işletme ve faaliyetlerde, muhtemel ekonomik koşulların belirlenmesiyle; kar payları, dağıtım politikaları ve hisse fiyatlarındaki gelişmelerin incelenmesine dayanır.

Yatırım analizinden sonra ortaya çıkan kavram ise Sistemsel Analizdir. Peki, Sistemsel Analiz nedir? Borsada ve kripto para piyasasında değerli varlıkların (coin, hisse vb.) kullandıkları teknoloji ve sistemlerin belirlenmesi ve bu verilerle varlıkların geleceği hakkında yorum yapılmasına dayanır. Sistemsel analiz özellikle kripto paralarda karşımıza çıkar. Kripto varlıkların ne tür sistemsel topoloji üzerine kuruldukları analiz edilir.

Firma Analizi Nedir?

Firma analizi, şirket analizi ile benzerlik gösterir. Ancak firma analizinde biraz daha geçmişe yönelik faaliyetler incelenmektedir. Bu analiz türünde özellikle bilanço ve mali gelir tablolarından yararlanılır. Ayrıca firmanın geçmişine yönelik veriler yine bu tablolardan elde edilir.

Mevcut dönemler ve geçmişteki veriler toplanır ve yorumlanır. Firmada ortaklar varsa, ortaklara yönelik de araştırmalar yapılabilir. Firma bilgileri, sektör durumu ve pazar durumu için çeşitli analizler yapılır. Firma analizi örneği 4 başlık altında incelenebilir. Bunlar:

  • Trend Analizi
  • Yatay Analiz
  • Dikey Analiz
  • Oran Analizi

Şeklinde sayılabilir. Firma analizinde kullanılacak olan finansal tablo analizi, bu 4 temel ölçüte dayanır. Bu ölçütlerin ortaya koyulmasıyla da firma analizinde finansal durum saptanabilir.

Borsada Şirketin Analizi Nasıl Yapılır: 8 Adımda Şirket Analizi

Bir şirketin analizi oldukça detaylı çalışmalar gerektirebilir. Şirkete dair veri toplamak, araştırma yapmak ve bu araştırmaların sonucunda ortaya bir analiz çıkarmak yatırımcıları zorlayan süreçlerdir. Fakat bilgi sahibi olunmadan iyi bir yatırımcı olmak da mümkün değildir.

Hal böyleyken en çok zorlanılan ve araştırmaktan kaçınılan kısım şirketlerin analiz süreçleridir. Aşağıda yer alan listede analiz süreçleri en kolay şekilde nasıl başlanır, borsada şirket analizi nasıl yapılır konularını sizler için 8 adımda aktardık.

  • Hangi sektörün gelecekte daha rağbet göreceğini belirleyin.
  • O sektörde yer alan güçlü şirketleri saptayın.
  • Uygun gördüğünüz şirketin önce hisse senedini, sonra hisseye ait analizleri inceleyin.
  • İlgili şirketi tanımaya yönelik, genel araştırmalar yapın.
  • Şirketin finansal durumunu incelemek için; bilanço, gelir tabloları, büyüme oranları gibi değerleri analiz edin. Şirket analizinde kullanılan oranlar analiz sürecini daha da hızlandırır.
  • Şirketlerin haberlerini ve önemli gelişmelerini yakından takip edin.
  • Teknik analiz grafiklerini inceleyin, hissenin fiyat seyri ve trendleri hakkında bilgi edinin.
  • Son olarak şirketin ve hissenin istatistik bilgilerini analiz ederek, performansı hakkında bilgiler toplayın. Birden fazla şirketi inceleyecekseniz diğer şirketlerle karşılaştırma yapın.

Şirket Analizinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Şirket analizi yaparken hissenin fiyat grafiğindeki ve şirketin gelir tablolarındaki istikrar çok önemlidir. Şirket geçmiş yıllara göre giderek büyüme göstermişse tercih edilebilir. Aynı şekilde hisse senedi fiyatı da geçmiş yıllara ve son dönemlere göre boş spekülasyonlardan uzak bir şekilde yükseliyorsa hisse tercih edilebilir.

Ayrıca hissenin ilgili şirketinin yaptığı faaliyetlerin de araştırılması gerekir. Bu faaliyetlerde yasa dışı işlemler, toplum kurallarına aykırı faaliyetler ya da haksız kazanç gibi eylemlerin bulunmaması gerekir. Şirketlerin geleceğini faaliyetleri belirler ve geleceği parlak bir şirketin hissesi de o kadar değerlenebilir.

Kulaktan duyma bilgiler ile bir şirketi değerlendirmek yanlış olur. Aynı şekilde sosyal medyada yapılan yorumların dikkate alınmaması gerekir. Bireylerin tercih edecekleri hissenin şirketini kendileri araştırmalı, spekülasyonlarda ve ani yükselmelerde hisselere rağbet gösterilmemelidir.

Borsada Şirket Analizi Örnekleri

Borsada hangi hisseye yatırım yapacağınıza karar vermek için önce hissenin şirketine yönelik detaylı araştırmalar yapmanız gerekir. Bu detaylı incelemeleri, ücretli ve ücretsiz olmak üzere pek çok platformdan yapabilirsiniz. Biz, örnek bir hisse senedi üzerinden şirkete yönelik analiz yapmak için Investing platformunu kullandık.

  • İncelemek istediğimiz şirket ve hisse Ford olsun. Investing sitesinde arama kısmına FROTO yazarak araştırmalara başladık.

  • Burada hisseye yönelik grafikler ve çeşitli veriler yer almakta. Şirket verilerine ulaşmak için grafiğin üst kısmında yer alan “Finansallar” bölümüne tıkladık. Burada önce finansal özet tablosunu ardından diğer tabloları inceleyerek organizasyonel analiz için çeşitli çıkarımlarda bulunduk.

  • Örneğin hissenin geçmiş ve şimdiki yıllara ait verileri bulunan finansal tabloları göz önüne alarak, geçmiş yıllardan bu yılki performansına yönelik istikrar durumunu belirledik. Burada hisseler aylık olarak görüntülenebildiği gibi yıllık olarak da incelenebilmekte. Ayrıca şirket swot analizi ile bu veriler desteklenebilir.

  • Ardından “Finansallar” menüsü yanında yer alan teknik ve haberler kısmında şirkete dair daha fazla bilgi toplamaya çalıştık. Haberleri ve ortaklıklarını inceledik.

  • Şirkete yönelik analizler bittikten sonra, hisse senedi fiyat grafiğini ve analizlerini inceleyerek örnek araştırmayı noktaladık.

Yukarıda anlatılanlar şirket analizi örneğidir ve yatırım süreçlerinde tek başına yeterli olmayabilir. Analizlerin daha sağlıklı olabilmesi için hisse senedine yönelik de belli başlı analizlerin yapılması gerekir.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.