Bedelsiz Potansiyeli Olan Şirketler (Güncel Liste)

Bedelsiz Potansiyeli Olan Şirketler (Güncel Liste)

Bedelsiz Potansiyeli Olan Şirketler

Bedelsiz potansiyeli olan şirketler, bedelsiz sermaye artırımına gitme potansiyelleri yüksek görülen şirketlerdir. Bedelsiz potansiyeli yüksek olan şirketler ise Halk GYO, ENKA, Vakıf Leasing, İş Finansal Kiralama, SASA, T. Sinai Kalkınma Bankası şeklinde sıralanmıştır. İçeriğimizin devamından bedelsiz potansiyeli olan şirketlerin borsa hisselerinin hangileri olduğunu, bedelsiz potansiyelin tanımı ve hesaplaması hakkında bilgileri edinebilirsiniz.

Bedelsiz Potansiyeli Olan Hisseler

Bedelsiz potansiyeli olan şirketler tarafından borsaya sunulan hisseler aşağıdaki şekildedir:

  • HLGYO,
  • ENKAI,
  • VAKFN,
  • VKGYO,
  • ISFIN,
  • SASA,
  • TSKB,
  • GENTS,
  • ISGYO,
  • QNBFB,

İlgili hisseler bedelsiz potansiyeli olan şirketlerin borsadaki hisseleridir.

bedelsiz-potansiyeli-olan-sirketler.png

Bedelsiz Potansiyeli Ne Demek?

Hisseleri borsada işlem gören şirketler, belirli zamanlarda sermaye artırımına giderler. Bu sermaye artırımları bedelli ve bedelsiz olmak üzere 2 farklı şekilde yapılabilir. Her iki yöntem kapsamında da mevcut sermayede artış olur. Şirketi temsil eden hisselerin sayısı ise artırılır. İşlem bazında yatırımcılara ise ellerinde hisse sayılarına göre ek hisse şirketçe verilir.

Bedelli sermaye artırımı yapan şirket, verdiği yeni hisseler için yatırımcılardan açıklanan parayı alır. Ancak bedelsiz sermaye artırımı yapılıyorsa yatırımcının aldığı hisseler için para istenmez. Bedelsiz sermaye potansiyeli olan şirketler, bedelsiz sermaye artırımı yapma olasılığı yüksek, bunu yaptığında ise yatırımcıya dağıtılan ek hisseler için para talep etmeyecek olan şirketlerdir.

2022/08/31/hisse-grafik.jpg

Bedelli, Bedelsiz Sermaye Artırım Farkı

Bedelli sermaye artırımında şirketin kasasına dışardan para girer. Çünkü yatırımcıya verilen hisseler para karşılığında verilir. Bedelli artırım genellikle finansal giderlerini düzenleme talebi olan şirketlerce yapılır.

Bedelsiz sermaye artırımı ise şirketin iç kaynaklarının kullanılmasıyla yapılır. Bedelsiz sermaye artırımında yatırımcıların cebinden para çıkmadığı için piyasa yatırımcıları bu yönteme daha sıcak bakarlar.

İki farklı çeşitle karşımıza çıkan sermaye artırımları hisselerin fiyatlarını etkileyebilmektedir. Özellikle bedelsiz sermaye artırımında hisse senetleri üzerinde sert hareketlerin meydana gelmesi mümkündür. Bu yüzden bedelsiz sermaye artırım potansiyeli olan şirketler takip edilerek, potansiyelin farkına varıldıktan sonra yatırım yönü belirlenmelidir.

Bedelsiz Potansiyeli Hesaplama Nasıl Yapılır?

Herhangi bir şirket sermaye artırımını kayıtlı olan tavana kadar sürdürebilir. Kayıtlı tavan değeri ise şirketin sermayesinin en fazla ne kadar olabileceğini ifade eder. Kayıtlı tavanın düşük olduğu durumlarda, tavanın yükseltilmesi amacıyla SPK’ya başvuru yapmak mümkündür.

Son alt başlıkta yapılacak olan hesaplama örneğinde hedef bedelsiz potansiyeli hesaplamak olduğundan kayıtlı tavanın son öz kaynak değerine karşılık geldiği kabul edilecektir. Verilecek formülü uygulayarak, şirketlerin bedelsiz potansiyellerini sizin de hesaplamanız mümkündür.

bedelsiz-potansiyeli-hesaplama-nasil-yapilir.png

Bedelsiz Potansiyeli Olan Hisse Ucuzlar mı?

Bedelsiz sermaye artırımlarında ve bölünmelerde, portföyde bulunan hisse adedi artıyor olsa da hisse fiyatı aynı oranda azalır. Ancak, fiyatlar bölünmeye bağlı olarak düşer ve yatırımcıda hisse fiyatının uzun dönem düşük kalacağı yönünde bir algı uyandırır. Yatırımcılarda bu psikoloji sıklıkla görülür. Dikkat edilmesi gerekir ki gelecekte bu anlık durum devam etmez. Kısa süreli toparlanma ardından şirketin bilançosu daha iyi hale gelip, temel analiz verileri iyileşecek ve beklentiler artacaktır. Şirket bedelsiz artırım ardından iyi yönetilirse kar elde etmeye devam edecektir. Kısa vadede dalgalanma olsa da orta ve uzun vadede kar elde etme olasılığı yükselir.

Bedelsiz Potansiyeli Hesaplama Örneği

Bedelsiz potansiyeli hesaplama formülünde bir oran elde edilmektedir. Elde edilen oran yatırımcının elindeki hisseler için ek kaç hisse verilebileceğini ortaya koyar. Örneğin 4 rakamı sonuçsa, elde 1.000 hisse varsa, bedelsiz potansiyeli 4.000 artacak ve 5.000’e yükselecektir.

Borsaya ilişkin bildirimlerde genellikle, “Y şirketi 200 bedelsiz yapacak.” şeklinde açıklamalar geçer. Bunu yüzde cinsinden bulmak için bedelsiz potansiyel oranı, 100 ile çarpılmalıdır. Örneğin, Borusan hisseleri için 2020’de 9 aylık bilanço temelinde bedelsiz potansiyeli hesaplayalım.

Borusan’ın toplam özkaynak verisi 2020’de 3.007.878.139 TL, 9 aylık bilançosu ise 28.125.000 TL’dir. Bu durumda bedelsiz potansiyelini bulmak için, BP=(Öz Kaynaklar- Ödenmiş Sermaye)/ Ödenmiş Sermaye formülü uygulanır. Formül örneğe uygulanırsa, bedelsiz potansiyeli= (3.007.878.139-28.125.000)/ 28.125.000=105,94 sonucu alınır. Sizde bedelsiz potansiyeli olan şirketleri, şirketlerin öz kaynak ve ödenmiş sermaye rakamları üzerinden yapacağınız hesaplamayla öğrenebilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum