Batan Şirketin Hisse Senetleri Ne Olur?

Batan Şirketin Hisse Senetleri Ne Olur?

Batan şirketin hisse senetlerinin ne olduğu ile alakalı olarak birtakım prosedürler göz önünde bulundurulur.

Batan şirketin hisse senetlerinin ne olduğu ile alakalı olarak birtakım prosedürler göz önünde bulundurulur. Tahvil ve hisse sahiplerinin yeni bir yapılanma planını onaylaması gerekebilir. Şirket üzerinden alacalıklı olan kişiler ve tedarikçilerle sözleşmeler hakkında görüşme süreci başlar. Borçların her hissedar için olabilecek en adil şekilde çözümlenmesi sağlanır. Bunun için iflas hakimlerinden yardım alınabilir. Batan şirketin hisse senetleri ile ilgili detaylı bilgi edinebilmek ve yapılabileceklerin gözden geçirilmesi için vergi danışmanlarından yardım almak mümkün olur. Şirketlerin batma durumları veya yatırımcıların bireysel durumları birbirinden farklı olacağından kayıpların net şekilde tespit edilmesi önemlidir.

Şirketin Batması Ne Anlama Gelir?

Şirketin batmasının anlamı borsa dilinde tahta kapamak olarak ifade edilebilir. Bu tip durumlarda hisse senetleri üzerinden alım veya satım işlemlerinin yapılması mümkün değildir. Şirketlerin batmasını etkileyen pek çok faktör bulunur. Yatırımcılar, şirketler batmadan önce birtakım sinyaller doğrultusunda önlemlerini alabilir. Şirketin belirli sebeplerden dolayı zarara uğraması, mali tablolarda bulunan dengesizlikler gibi pek çok durum şirketin batmasının altında yatan sebepler olabilir. Sermaye Piyasası Kurulu tarafından belirli yükümlülükleri yerine getiremeyen şirketler için tahta kapama işlemi uygulanmış olur.

Şirketin Batması Ne Anlama Gelir? Şirketin Batması Ne Anlama Gelir?

Şirket Neden Batar?

Şirketin batma sebebi belirli faktörlere göre çeşitli olabilir. Doğru şekilde yönetilememe veya müşteri ihtiyaçlarının gerektiği gibi karşılanmaması borsadaki şirketlerin batmasıyla sonuçlanır. Borsada bulunan şirketlerinin batmasının sebepleri şu şekilde sıralanır:

  • Müşteri Beklentilerinin Karşılanmaması: Şirketlerin müşterilerin beklentileri ve eğilimlerini doğru şekilde yanıtlaması gerekir. Genel olarak müşterilerin görüş ve önerilerinin göz önünde bulundurulması tavsiye edilir.
  • Rakiplerin Önüne Geçilememesi: Verilen hizmet veya yapılan işlerin rakip şirketlerin önüne geçememesi durumunda iflasla karşı karşıya kalınabilir. Şirketlerin içerisinde bulundukları sektörde uzun ömürlü olması, yatırımcıları açısından son derece önemlidir.
  • Yönetim Stratejilerinin Yanlış Belirlenmesi: Şirketi yöneten kişilerin doğru stratejileri belirleme vasfına sahip olmaları gerekir. Muhasebe ve yönetim konusunda yeterli donanıma sahip olan kişiler tarafından yönetilen şirketlerin batma olasılığı daha düşüktür.
  • Gelecek Planlamasının Yapılmaması: Kısa veya uzun vadeli olarak doğru planlama yapılmaması, şirketlerin batmasının altında yatan temel sebeplerdendir. Şirketler, kuruldukları andan itibaren yıl bazlı planlamalar gerçekleştirerek risk faktörleri ortadan kaldırılmalıdır. İş planlamasının doğru şekilde yapılması şirketlerin geleceği açısından kritik öneme sahiptir.
Özel İçerik: Borsadaki En Ucuz Hisseler 2021, Yükselmesi Beklenen Hisseler 2021

Hisse Senedi 0 Olursa Ne Olur?

Hisse senedi sıfır olursa ne olduğu konusunda yatırımcıların farkı etkilerle karşılaşması mümkündür. Kısa veya uzun vadeye bağlı olarak işlem gerçekleştirmeye göre durum farklılaşır. Kısa pozisyonda tutulan hisse senetlerinde kazancı ifade ederken uzun vadeli olarak düşünüldüğünde yatırımların sıfıra inmesi anlamını taşır.

Hisse Senedi 0 Olursa Ne Olur? Hisse Senedi 0 Olursa Ne Olur?

Batan Şirketin Hisse Senetleri Yeniden Açılır Mı?

Batan şirketin hisse senetlerinin yine açılıp açılmayacağı konusunda durumun yaşanma nedenlerine bağlı olarak değişiklik vardır. Hangi sebeplerden ötürü şirketin batma durumuyla karşı karşıya kaldığının netleştirilmesi önemlidir. Belirli şirketler, tahta kapama tarihini takiben 30 gün içerisinde üzerine düşen yükümlülükleri yaptığı takdirde hisse senetlerinin yeniden açılması mümkün olur. Sermaye Piyasası Kurulu’ndan şirketler için ek süre talebinde bulunulabilir. Yaklaşık olarak 1 sene talep edilebilen ek sürede hala yükümlülükler yerine getirilemiyorsa borsa kotundan çıkarma durumu geçekleşir.

Batan Şirketin Yatırımcıları Ne Yapar?

Batan şirketin yatırımcılarının yapacağı ile alakalı olarak sık karşılaşılan tablo dava açılmasıdır. Batan şirketin hisse senetleri konusunda mağduriyet yaşayanla, kendi sahip oldukları hakları aramak ve maddi kayıplarını gidermek amacıyla hukuki yollara başvurabilir. Batma potansiyeli olan şirketlere yatırım yapmamak için şu durumların göz önünde bulundurulması tavsiye edilir:

  • Şirketlerin kurumsal ve güvenilir olması,
  • Şirket durumunun düzenli olarak takip edilmesi,
  • Hisse senedinin hangi grup içerisine dahil olduğunun anlaşılması,
  • Şirket yöneticilerinin borsa geçmişlerinin araştırılması,
  • Finansal tablolardaki zarar oranlarına dikkat edilmesi,
  • Şirket batmadan önce daha az zara için ipuçlarının gözetilmesi,
  • Spekülasyon yapan şirketlerden uzak durulması,
  • Şirketle alakalı gerekli tüm araştırmaların mutlaka yapılması.

Hisse Senedinin Başına Ne Gelir?

Hisse senedinin başına gelebilecek senaryolar konusunda pek çok farklı durumdan söz etmek mümkündür. Şirketlerin iflas etmesinin yanı sıra birtakım sebeplerden kaynaklı olarak çeşitli durumlarla karşı karşıya kalınabilir. Hisse senedinin başına gelebilecek olanlar genel olarak şu şekilde maddelenebilir:

  • Alış ve satış emirlerinin dengelenmesi adına borsa tarafından durdurma kararının alınması,
  • Hisse senetlerine olan talebin arttırılması için bölünme veya ters bölünme durumunun ortaya çıkması,
  • Hisse senetlerinin liste dışında kalmasından dolayı değerini kaybetmesi,
  • Yatırımcıların bulundukları pozisyona bağlı olarak hisse senetlerinin 0 seviyesine inmesi,
  • Hisse senetlerinde aşırı satış olmasından kaynaklı olarak yatırımcıların piyasaya olan güvenini kaybetmesi,
  • Farklı endekslere eklenen hisse senetlerinini likiditesinde artış meydana gelmesi,
  • Şirketlerin daha büyük borsaya geçmeye karar vermesinden dolayı likiditenin artması,
  • Var olan borçlarından dolayı şirketin batması.

Batan Şirketin Hisse Senetleri Ne Olur?

Batan şirketin hisse senetleri ile alakalı olarak hisse senedi sahiplerinin bulundukları pozisyonlar önem taşır. Teminatsız veya teminatlı hissedar olunması gibi farklı durumlarda alacaklılar için uygulanabilecek prosedürler farklılaşabilir. Ödeme yapılacaksa hangi koşullarda olacağı veya mevcut fonlar üzerinden işlem yapılıp yapılamayacağı konusunda detaylı bilgi sahibi olunmalıdır. Şirketlerin iflas etme türlerine bağlı olarak yatırımcıların içinde bulundukları durumlarda farklılıklar yaşanabilir. Bazı durumlara hisse senetlerine yatırılan tüm paralar kaybedilebileceği gibi bazı durumlarda hukuki süreçlerle belirli pay alınması mümkün olur. Şirketin batma durumunun akabininde hissedarlar açısından kayıpları en aza indirecek yollar var ise gerekli şekilde değerlendirilir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.