Merkez Bankası Haftalık Döviz Mevduat Verilerini Paylaştı

Merkez Bankası Haftalık Döviz Mevduat Verilerini Paylaştı

Şubat 2021 döneminde, dolar/TL kurunun ekonomi yönetimlerin söylemlerine ve ABD mali teşvik paketinin onaylanmasına bağlı olarak 6,90 seviyesinin altını görmesi ile birlikte TL’ye olan güven artış göstermişti ve o dönemden sonra yurtiçi yerleşkelerin döviz mevduatlarında azalmalar başlamıştı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), haftalık olarak yayınladığı verilerini yayınladı ve 12 Mart haftasında döviz mevduatlarında yine azalma olduğu ortaya çıktı. Merkez Bankası tarafından yayınlanan verilere göre; 12 Mart haftasında döviz mevduatlarında 93 milyon dolarlık azalma oldu ve yurtiçi yerleşkelerin döviz mevduatları 230,3 milyon dolara geriledi. Parite etkisinden arındırılmış verilere göre ise azalma seviyesi 195 milyon dolar olarak kaydedildi.

Gerçek Kişilerin Mevduatlarında İlk Kez Azalma Oldu

 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından 12 Mart haftasına ait olarak yayınlanan yurtiçi yerleşkelerin döviz mevduat verilerinde, gerçek kişilerde 322 milyon dolarlık azalış ve tüzel kişilerde de 228 milyon dolarlık artış olduğu görüldü. Merkez Bankası verilerine göre ayrıca gerçek kişilerin döviz mevduatlarının da 455 milyon dolar azaldığı görüldü.

Böylece, Merkez Bankası’nın açıkladığı verilerde ilk kez gerçek kişilerin döviz mevduatlarında azalma olduğu kaydedilmiş oldu. Gerçek kişilerin, yani hane halkının mevduatlarındaki azalma sonrası bu seviye 146,613 milyar dolara çekildi. Parite etkisinden arındırılmış veri setine göre ise tüzel kişilerin döviz mevduatlarında 12 Mart haftasında 260 milyon dolarlık artış yaşandığı bildirildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.