2023 temettü verecek hisseler

2023 temettü verecek hisseler

Temettü veren hisseler 2023 listesinde sanayiden telekomünikasyona kadar pek çok farklı alanda çalışma faaliyeti gösteren, başarılı şirketlerin hisseleri yer alır.

Temettü veren hisseler 2023 listesinde sanayiden telekomünikasyona kadar pek çok farklı alanda çalışma faaliyeti gösteren, başarılı şirketlerin hisseleri yer alır. 2022’de Aselsan, Akbank, Çimsa ve diğer pek çok kuruluşun borsada işlemde olan hisseleri üzerinden temettü sunulmuştur. Peki, temettü veren hisse nedir, bu hisseler nasıl alınabilir, 2022’de temettü verecek hisseler hangileri? İlgili sorulara yönelik yanıtları içeriğimizde sizlere sunuyoruz.

Temettü Veren Hisse Nedir?

Temettü veren hisse; yatırımcılarına, pay sahiplerine yıllık net dönem karı içerisinden temettü dağıtımı yapma kararı alan şirketlerin borsada işlem gören hisse senetleridir. Diğer bir ifade ile senelik net dönem karından vergilerin ve diğer giderlerin çıkarılması ardından yatırımcılarına temettü dağıtımı yapan şirketler bulunur. Bu şirketlerin borsada işlem gören hisse senetleri ise temettü yani kar payı sunan yatırım araçlarıdır.

2022/08/31/hisse-grafik.jpg

Temettü Dağıtımı Nedir?

Temettü dağıtımı en temel tanımıyla bir şirketin senelik dönem karı içerisinden şirket hissedarlarına pay vermesidir. Temettü dağıtımı bazı kriterlere uygunluk sağlanarak gerçekleştirilir. Şirketler, senelik net dönem karı içerisinden vergi ve diğer ödemeleri çıkararak kalan miktarı hesaplarlar. Bu kalan miktarın minimum %20’sine denk gelen kısım ise şirket hissedarları arasında bölüştürülür. Temettü dağıtan şirketlerin hisse senetleri yatırımcılarca daha fazla tercih edilir. Çünkü hisseler üzerinden kar payı- temettü elde etme şansı doğarken, şirketin yatırımcıya sunduğu güven düzeyi artar.

2022/09/26/fon-hisse-emeklilik-artis-yukselis.jpg

Temettü Veren Hisse Nasıl Alınır?

Temettü veren hisse satın alım işlemini gerçekleştirebilmek için öncelikle bir bankadan veya aracı şirket üzerinden yatırım hesabı açılmalıdır. Yatırım hesabı aracılığıyla borsadan temettü ödemesi sunacak bir şirketin hisseleri rahatlıkla satın alınabilmektedir. Temettünün dağıtılacağı tarihte ilgili şirketin hisselerine sahip olunması halinde kar payı almaya hak kazanılır.

temettu-verimi-yuksek-hisseler-nelerdir.png

2023 Temettü Veren Hisseler Listesi

2023 temettü veren hisseler listesine dair bilgileri aşağıdaki tablodan inceleyebilirsiniz.

  • EREGL
  • DOAS
  • VERTU
  • YGGYO
  • AYGAZ
  • TBORG
  • PAGYO

Tabloda yer alan hisselere ek olarak, DOHOL, EREGL, GARAN, KCHOL, NUHCM, SAHOL, SISE, UNLU ve YGGYO 2023 yılında temettü veren hisseler olarak açıklanmıştır.

2023-temettu-verecek-hisseler.png

Temettü Veren Hisseler Nerede Açıklanır?

Temettü dağıtım tarihleri ve temettü dağıtımı yapacak şirketlere yönelik bilgi BIST’te bildirilmektedir. Ek olarak şirketlerin temettü dağıtım tarihleri kamuoyuna da duyurulmaktadır. Canlı borsa takibine imkan sağlayan platformlar üzerinden borsaya hisse senedi sunan şirketlerin temettü dağıtım takvimine ulaşmak mümkündür.

2022/08/31/hisse-grafik.jpg

2022’de Temettü Verecek Hisseler Hangileri?

2022 yılında açıklanan son temettü takvimine göre temettü verecek olan hisseler ve temettü dağıtım tarihleri şu şekilde sıralanır:

  • PKART (17 Ekim),
  • OSMEN (26 Ekim),
  • ASELS (16 Kasım),
  • KRDMD (28 Kasım),
  • KRDMA (28 Kasım),
  • VKFYO (28 Kasım),
  • MTRYO (6 Aralık),
  • ATLAS (7 Aralık),

Sıralamada yer bulmuş temettü veren hisseler üzerinden belirli bir oranda kar payı elde edilebilmektedir. Hisse alımı başına sunulacak olan kar payı edinme oranları BIST üzerinden öğrenilebilmektedir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.