Damping Nedir? Anti-Damping Nedir?

Damping Nedir? Anti-Damping Nedir?

Damping sözcük olarak fiyat düşürmek anlamına gelir. Yani bir malın piyasalardaki normal fiyatının altında satmaya Damping denir. Damping’de amaç, şirketin üretmiş olduğu malı iç piyasalarda satışa sunduğu fiyatın altında bir fiyata dış piyasada satmaktır.

Damping sisteminde bilinen en büyük hatalardan biri ucuz mal satıldığı düşüncesidir. Bir ürünün satış fiyatı ucuz olabilir ancak bu ürüne ucuz olduğu için damping uygulanmış denemez. Ya da bir ürünün satış fiyatı çok pahallı olması o ürüne damping uygulanmamış anlamına gelmez. Çünkü pahallı ürünün fiyatı iç piyasada daha da pahallı olabilir ve dış piyasada satış yapılırken cüzi bir miktar indirim yaparak satışa sunulabilir. Buda damping uygulanmış anlamına gelir. Ürünün iç ve dış piyasadaki satış fiyatları arasındaki fark Damping Marjı olarak ifade edilir.

Damping Çeşitleri Nelerdir?

Damping yöntemi, sürekli, geçici ve yıkıcı damping olmak üzere üç farklı şekilde gerçekleştirilebilir.

Sürekli Damping

Şirketlerin üretmiş olduğu bir malı iç piyasada satışa sunduğu fiyatın biraz altındaki bir fiyattan dış piyasada sürekli satış yapması işlemini Sürekli Damping denir.

Geçici Damping

Şirketlerin ellerindeki olumsuz koşullar nedeniyle ürünlerine biraz daha ucuz fiyattan dış piyasalarda satışa sunması işlemeni Geçici Damping denir. İşletmeler, iç piyasada ürünlerine olan talebin düşmesi, ürünlerin modalarının geçmesi, stok fazlalığı ve teknolojik gelişmeler gibi durumlarda geçici damping işlemlerine başvurabilirler.

Yıkıcı Damping

Şirketlerin veya devletlerin, dış piyasalarda oluşan rakipleri saf dışı bırakabilmek için, ürünlerini iç piyasada satışa sunduğu fiyatın altında bir satışa sunması işlemine Yıkıcı Damping denir.

Anti Damping Nedir?

Dünya Ticaret Örgütü’nün belirlediği kurallar çerçevesinde tüm üye ülkeler yerel işletmeleri, yabancı ihracatçıların haksız girişimlerini karşı koruma imkanı sağlamaktadır. Damping uygulanarak yapılan ihracatlar normalde haksız ticaret olarak kabul edilir. Bu nedenle devletler ve yetkili kişiler bu uygulamalar karşısında tedbirler alırlar. Damping’in engellenmesi ya da damping sonucunda uğranılan zararın telafi edilebilmesi için alınan önlemlere Anti Damping denir.

Ülkemizdeki piyasalarda haksız bir rekabet ortamı oluşturmak için, yabancı ihracatçılar tarafından gerçekleştirilen damping uygulamalarını önlemek için alınan vergiye Anti Damping Vergisi denmektedir. Bu vergiyi her ülke kendi çıkarları ve iç piyasada faaliyet gösteren şirketlerin çıkarlarını göz önünde bulundurarak belirlerler.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.