Bitcoin Piyasasında Kullanılan “Hash Rate” Kavramı Nedir?

Bitcoin Piyasasında Kullanılan “Hash Rate” Kavramı Nedir?

Bitcoin Piyasasında Kullanılan “Hash Rate” Kavramı Nedir?

Hash rate yani hash oranı ifadesi, Bitcoin piyasasına ilgi duyanlar tarafından sıklıkla duyulan ve merak edilen bir kavramdır. Hash oranı “doğrulama gücü” şeklinde bir ifade olarak belirtilebilir. Hash kelimesi de aslında matematiksel bir fonksiyonu ifade eder. Bir verinin okunamaz bir duruma getirilmesi ya da tahmin edilemez hale sokulması işlemi olarak da açıklanabilir.

Hash Rate Nedir?

Bitcoin Piyasasında Kullanılan “Hash Rate” Kavramı Nedir? Bitcoin hash rate görseli

Bitcoin piyasasında sıkça kullanılan hash rate nedir sorusu merak edilmektedir. Bitcoin’de bahsi geçen hash oranı, blok zincirinde yer alan herhangi bir işlem topluluğunun doğrulanabilmesi için 1 saniyede yapılabilen işlem sayısını ifade etmektedir. Buradaki işlem sayısı, blok zincirinde yer alan ve SHA256 algoritması kullanılarak şifrelenmiş bloğu bulmak için saniyede yapılan tahmin miktarını anlatmaktadır. Madenciler tarafından, blok zincirindeki bloğu tahmin etmek için doğrulama gücü yüksek cihazlar kullanılmaktadır.

Bitcoin Madencileri Açısından Bitcoin Hash Rate Değeri

Bitcoin madencileri tarafından kullanılan cihazların doğrulama gücünün yani Bitcoin hash rate gücünün fazla olması önemlidir. Piyasada rekabet halinde olan madenciler için sahip olunan cihazların yüksek doğrulama gücüne sahip olması, bloğu çözme işi söz konusu olduğunda kendilerine önemli bir avantaj sağlar. Çünkü bir madencinin üretim kapasitesini hash rate belirlemektedir. Madenciler, doğrulama gücü yüksek olan cihazlarla madencilik yaparak blok zincirindeki bloğu bulma ve Bitcoin ödülünü kazanmaya çabalamaktadır.

Bitcoin Hash Rate Gücü

Bitcoin Piyasasında Kullanılan “Hash Rate” Kavramı Nedir? Bitcoin Görseli

Blok zincirinde yer alan bloklar tıpkı matematik problemleri gibidir. Madenciler tarafından kullanılan cihazların işlemci gücü yani Bitcoin hash rate gücü ne kadar yüksek olursa, madenciler, işlem yaparak bloğu bulmak için saniyede daha çok deneme yapma imkanına sahip olmaktadır. Saniyede daha çok deneme yapan madencinin bloğu bulma şansı daha yüksek olmaktadır.

Ayrıca, Bitcoin madencileri tarafından kullanılan cihazlar nedeni ile Bitcoin ağındaki doğrulama gücü ne kadar artarsa, sistemde bloğu bulmanın zorluk derecesi de o kadar artmaktadır. Zorluğun yüksek olduğu bir ortamda madencinin doğrulama gücü olan hash değeri, tahmin sayısını artırarak sonuca ulaşmayı görece kolaylaştıracaktır. Bitcoin bulmanın zorluk seviyesinin artması, bloğu bulmak için daha yüksek işlemci gücüne sahip cihazlara sahip olmayı ve bunları kullanmayı gerektirmektedir.

Bitcoin madencileri tarafından kullanılan cihazların hash rate değeri yükseldikçe bu cihazların performansları artmaktadır. Ancak, aynı zamanda da sarf ettikleri elektrik miktarı de artmaktadır. Bu durum ise daha yüksek elektrik faturalarının meydana gelmesine ve Bitcoin üretim karının azalmasına yol açmaktadır. Örneğin hash rate değeri farklı olan cihazdan birinin performansı, diğerinden %10 fazla olsun.

Ancak performansı yüksek olan cihazın elektrik tüketimi diğerine göre aynı şekilde %50 yüksek olsun. Performansı %10 daha az olan cihazın elektrik tüketimi daha az olacağı için karı diğer cihazdan daha yüksek olabilmektedir. Bir cihazın performansı artarken, maliyetinin de artacağı göz önünde bulundurulmalıdır.

Bitcoin Hash Rate Hesaplama

Bitcoin Piyasasında Kullanılan “Hash Rate” Kavramı Nedir? Bitcoin(BTC) Görseli

Sahip olunan madencilik cihazları ile Bitcoin madencilik yapılacaksa, elde edilmesi beklenen gelir ve ortaya çıkacak maliyetler kabaca hesaplanmalıdır. Bu nedenle bitcoin hash rate hesaplama önemli olmaktadır. Bu hesabın nasıl yapıldığını bilmemek çok da önemli değildir. Çünkü sahip olunan cihazın özelliklerini yazarak; günlük, haftalık, aylık ve yıllık gelir ve gider hesaplamalarını internet üzerinden yapmak mümkündür.

Hash Rate Hesaplama Önemlidir

Hash rate hesaplama maliyet tespiti açısından çok önemlidir. İnternet siteleri aracılığı ile bu hesaplamaların kabaca belirlenmesi gerekmektedir. Yapılan hesaplamalar sonucunda kısa ve uzun vadeli gelir ve gider karşılaştırmaları yaparak, girişimin karlı olup olmayacağı anlaşılmalıdır. Hesaplamalara dayanmayan girişimlerin bu piyasada hüsranla sonuçlanabileceği unutulmamalıdır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum