Bitcoin Haram mı?

Bitcoin Haram mı?

Kripto para topluluğuna katılmak isteyen yatırımcıların en merak ettiği konuların başında Bitcoin haram mı sorusu geliyor. Kripto para henüz geçmişi çok da uzun olmayan bir sektör. Bu yüzden yatırımcıların en çok merak ettiği kripto para caiz mi 2020 konusu olmaktadır. Her ne kadar başlı başına bir sektör gibi görünse de aslında temelinde hisse senetleri alım satımı mantığı bulunmakta.

Bankacılık sektöründe hisse senedi alım satımının geçmişi neredeyse 70 yıl öncesine dayanıyor. İnsanlar senetleri değeri düşükken satın alıp değeri yükseldiğinde de satıyorlar. İşte bu durum kripto paralar için de geçerli. Tek farkı dijital paraları tercih etmek ve bu kripto para birimleri üzerinden işlem yapmak oluyor. Dijital paraların haram olup olmadığı konusunda yatırımcıların bu denli meraklı olması, ülkemizde bazı fetvaların yayınlanmasına da neden olmuştur.

Bitcoin Nedir?

Bitcoin 2008 yılında Satoshi Nakamoto tarafından oluşturulmuş, merkeziyetsiz bir para birimidir. Anonim açık kodları ve şifreleri bulunan bu para birimi her türlü finansal işlemin sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için güvenli bir ortam oluşturuyor. Blockchain ağı adı verilen bu zincirde tüm veriler sistemli bir şekilde kaydediliyor. Bitcoin kısa zamanda güvenli, otoriter ve merkeziyetsiz oluşu ile kısa zamanda kripto al – sat işlemlerine yön veren bir para birimi haline gelmiştir. Şeffaf, hızlı ve düşük maliyetli olması kabul edilebilirliğini artıran özellikleri olmuştur.

Merkezi olmadığı için kapatılma olasılığı bulunmayan bu platform, miktar kısıtlaması olmadan transfer işlemleri gerçekleştirilebilmekte ve açık bir şekilde gerçekleştiği için gözlemlenebilmektedir. Bitcoin zaman içerisinde birçok platform üzerinde aktif olarak kullanılmaya başlandı. Bugün günümüzde Bitcoin hemen her yerde bir ödeme şekli olarak kabul edilebiliyor. Bu nedenle din konusunda gereklilikleri yerine getirmeyen önem veren yatırımcılar Bitcoin haram mı sorularla İslamiyet gibi platformlar üzerinden konu hakkında yanıt arama arayışına geçiyor.

Bitcoin Caiz mi ?- İhsan Şenocak Yorumu

Bitcoin caiz mi ?- İhsan Şenocak yorumu bu konuya net bir yanıt alınmasını sağlamasa da genel olarak yol gösterici olabilir. İhsan Şenocak’a göre para birimi olmayan hiçbir aracın dini açıdan kabul görmesi mümkün değildir. Yalnızca geleneksel bir yatırım yöntemi olan altın, para biriminden farklı bir araç olarak değerlendirilmekte ve dini açıdan kabul görmektedir. Kripto para günümüzde bir dijital para birimi olarak değerlendirilmektedir.

İslami bir finans şirketi olan Blossom Finance, dijital paraların hükumetler tarafından yasaklanmadığı sürece para olarak değerlendirildiğini söylüyor. Ancak İhsan Şenocak para biriminin devlet himayesi altında olması gerekliliğini de savunmaktadır. Bitcoin ülkemiz tarafından yasal olarak kabul edilen bir para birimi değildir.  Ülkemizde diyanet tarafından yapılan açıklamada kripto paraların caiz olmadığı konusunda şu an için net bir açıklama bulunmuyor. Kullanıcılar arasında değiş tokuş yapılabilen, belirli bir kıymeti bulunan ve kullanıcılara güven veren paralar caiz olarak değerlendiriliyor.

Bitcoin Nedir?

Bitcoin Caiz Mi Nureddin Yıldız Yorumu

Kripto para birimlerinin çıkış noktası, ne zaman ve ne şekilde olduğu bilinmediği bir gerçektir. Ayrıca dinde bir para biriminin helal kabul edilebilmesi için, o para biriminin devlet otoritesinde olması gerektiği ibaresi de yer almaktadır. Ancak Bitcoin ve diğer altcoinler herhangi bir devlet kurumuna bağlı olmayıp tamamen merkeziyetsizdir.

Devlet teminatında olmayışı ise bu para biriminin caiz olmadığı sonucunu ortaya çıkaracaktır. Genel olarak bu denli farklı konu ve görüşlerin bulunması sebebiyle Bitcoin haram mı ya da helal mi konusunda kararsız kalınmasına neden oluyor. Bitcoin caiz mi Nurettin Yıldız bu konu hakkında Diyanet İşleri Başkanlığının fetvasının beklenmesi gerektiğini ve bu yorumun tek başına bir din adamı tarafından yorumlanmayacağını ifade etmiştir.

Bitcoin Caiz Mi Cübbeli Ahmet Hoca Yorumu

En çok kullanılan kripto para birimlerinden biri olan Bitcoin (BTC) pek çok ülkede yasal olarak değerlendiriliyor. Zaten bu kripto para birimi üzerinde yer alan tüm işlemler halka açık ve yasal bir şekilde korunuyor. Bazı ülkelerde Bitcoin ile alışveriş ya da farklı ödeme türlerinin tamamı gerçekleştirilebiliyor. Bunun yanı sıra birçok banka Bitcoin, Ethereum gibi birçok para birimi ile ortak bir çalışma yürütebiliyor.

Bankalarında kripto para birimlerini destekliyor oluşu Bitcoin haram mı sorusuna cevap olamasa da yasallığını gösterebiliyor. Ancak Bitcoin’in yasal prosedüre uygun oluşu caiz olduğu sonucunu doğuramayacaktır. Bitcoin caiz mi Cübbeli Ahmet Hoca yorumu incelendiğinde bu para biriminin hayali bir icat olduğunu vurguladığı görülüyor. Cübbeli Ahmet hoca hayali bir ticaret birimi olduğunu bu yüzden caiz olup olmadığı hakkında bir paylaşım yapılamayacağını dile getirmektedir.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.