Kama Formasyonu Nasıl Çalışır? Kama Formasyonu Sonrası ve Hedefi

Kama Formasyonu Nasıl Çalışır? Kama Formasyonu Sonrası ve Hedefi

Kama formasyonu, ayı ve boğa piyasalarındaki oluşum şartlarına bağlı olarak trendin ne yönde ilerleyeceği hakkında farklı bilgiler sunan formasyondur. Kama formasyonu oluşturan bir paritenin, yatırımcıları alım-satım konusunda oldukça kararsız bıraktığı bilinmektedir. Bu içeriğimizde teknik analizde sıklıkla kullanılan kama formasyonu hakkında tüm bilgileri sizlere sunuyoruz.

Kama Formasyonu Nedir?

Kama formasyonu teknik analizlerde sıklıkla takip edilen, mevcut fiyat trendinde duraksama yaşanacağına yönelik sinyalleri veren modeldir. Duraksama sinyali ise kama formasyonu oluşurken ortaya çıkan aşağı-yukarı fiyat yönelmelerinden anlaşılır. Takoz yani kama formasyon görüldüğünde, genellikle piyasa yatırımcılarının alım-satım konularında kararsız oldukları anlaşılır.

Kama Formasyonu Nasıl Çalışır?

Kama formasyonu çalışması hakkında bilgi verilirken formasyonun iki farklı çalışma şekline sahip olduğu ifade edilir. Bu farklı çalışma şekilleri ise yükselen ve alçalan kama formasyonlarının oluşmasını sağlar. Farklı çalışma şekilleri sergileyen kama formasyonlar şunlardır:

  • Yükselen Kama (Takoz) Formasyonu: Yükselen kama formasyon, bir dip fiyattaki artış oranı, tepe fiyatlarda oluşan artış oranına göre daha fazlaysa oluşur. Kama formasyonun oluşması ve çalışması için bir paritenin yükselen dip fiyatındaki destek çizgisi ile yükselen tepe fiyattaki direnç çizgisi arasında sıkışması gerekir. Diğer yandan destek çizgisinin açısı ise direnç çizgisi açısından daha geniş olacaktır. Böylece yükselen bir destek ile direnç çizgisi arasında kama şekli oluşur.
  • Alçalan Kama (Takoz) Formasyonu: Alçalan kama, bir paritenin dip fiyatında düşüş hızının, alçalan tepe fiyat hızından daha düşük olması halinde oluşur. Alçalan kama çalışmasında, parite değeri alçak fiyatta görülen destek çizgisi ile düşüş içine girmiş tepe fiyat noktası arasında sıkışır.

Farklı çalışma şekillerine ve parite fiyat seviyelerine bağlı olarak alçalan veya yükselen kama formasyonları grafiğe yansır.

Kama Formasyonu Nasıl Yorumlanır?

Kama formasyonu yine çeşitleri göz önünde bulundurularak yorumlanmalıdır. Örneğin, boğa piyasasında bir parite için yükselen kama formasyonu oluşmuşsa, formasyon sonunda fiyat düşüşü geleceği yorumlanır. Ayı piyasasında oluşan kama formasyon ise ayı piyasası hareketlerinin güçlenerek devam edeceğinin sinyalidir.

Diğer yandan düşüş veya yükseliş trend başlangıcı fark etmeksizin, kama formasyonunu gören deneyimli traderlar, genellikle düşüş oluşacağını tahmin ederek yatırım pozisyonu almayı tercih ederler.

Kama Formasyonu Formasyonu Sonrası

Ayı piyasasında ortaya çıkan yükselen kama formasyonları ardından belirli bir süre tepkili alımlarla parite fiyatları artabilir. Ancak bu oldukça kısa sürer ve tepkili alım bittiğinde, kama formasyon yapan parite destek çizgisinin altına sürüklenerek değer kaybeder.

Eğer boğa sezonunda alçalan kama formasyon meydana gelmişse, yükseliş eğilimi devam eder. Boğa sezonunda alçalan kama yapan parite hemen ardından, direnç üzerine çıkış yapar.

Kama Formasyonu Hedefi

Kama formasyon hedefi, alçalan ve yükselen kama modellerine bağlı olarak değişir. Örneğin düşüş trendindeki paritede oluşan alçalan kama, keskin bir fiyat dönüşü ile kısa süreli artış yaratabilir. Burada yatırımcı hedefi anlık takip ile kısa vadeli artışta satışa gitmek olur.

Yukarı yönlü fiyat trendindeki paritede alçalan kama oluşursa, fiyatın bir süre tepkili satış yaşayacağı bilinir. Burada amaç tepkili satış sürecinde paniğe kapılmamaktır. Çünkü bu koşullardaki kama formasyonu ardından gelen satışlarda kısa vade sürecek ve bir pump gündeme gelecektir.

Görsel Kaynaklar: Tradingwiev

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.