Kripto Paralara Vergi Gündeme Geldi, Ne Zaman Vergilendirme Yapılacak?

Dünyanın en çok kripto para kullanan ülkelerinden olan Türkiye’de halihazırda kripto işlemlerinden herhangi bir vergi alınmıyor. Ancak alınan son haberlere göre hükümet tarafından kripto para işlemlerinden vergi alınması gündeme geldi.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de büyük ilgi gören kripto paralarda Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada bulunuyor. Yatırımcıların sayısı ise 1 milyondan fazla olduğu tahmin ediliyor. Bu durumdan hareketle hükümetin yeni vergi çalışmalarını başlattığı öğrenildi. Fakat vergilendirmenin nasıl yapılacağına dair henüz dünyada farklı örnekler varken Türkiye’nin böyle bir karar almasının zaman alacağı uzmanlar tarafından vurgulanıyor.

Vergilendirme Konusunda Çalışmalar Sürüyor

Dünyada kripto paralara yönelik farklı vergilendirme uygulamaları bulunuyor. ABD’de kripto para sahibi olanlardan gelir vergisi talep ediliyor, Almanya’da ise 600 Euro’dan az kriptoya sahip olanlar için herhangi bir vergilendirme yapılmıyor. Portekiz gibi ülkelerde ise vergi alınmıyor. Bu kapsamda Türkiye’de nasıl bir vergilendirme yapılacağı henüz netlik taşımıyor. Fakat 2023 yılına kadar vergilendirme işlemlerinin tamamlanması bekleniyor.

Vergilendirme konusunda en büyük belirsizliği ise hangi tür verginin getirileceği oluşturuyor. Özellikle KDV’ye dahil edilmesi halinde kripto yatırımcılarının önemli kazanç kaybına uğramaları da gündeme geliyor. Kimi yorumculara göreyse kripto paralardan vergi almak yatırımcı sayısının azalmasına da neden olabilir. Sadece alım satım üzerine işlem yapan yatırımcıların bir kısmının vergiler yüzünden işlemlerini bırakabileceğini dile getiren uzmanlar vergi konusunda tüm dünya modellerinin Türkiye tarafından incelenmesi gerektiğine dikkat çekiyorlar.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ethereum (Eth) Haberleri Haberleri