Büyüme Verileri Açıklandı, Beklentiler Karşılanmadı

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından Ekim ve Aralık 2020 dönemini içeren büyüme verileri yayınlandı. Buna göre GSYH verileri temel alındığında Türkiye ekonomisi yüzde 1,8 oranında büyüme yaşadı. Ancak beklenti yüzde 7 olduğu için büyüme rakamları beklentileri karşılamadı. Son çeyrek büyüme oranlarına bakıldığında ise performans yüzde 5,9 oranında kaldı.

Bu rakamların yanında 2020 yılında kişi başına düşen gelir de azaldı ve dolar bazında 8 bin 599 dolar seviyesine gerileme yaşadı. Söz konusu rakam 2019 verilerinde 9 bin 127 dolar olarak ölçülmüştü. Yine 2020 dolar kuru ortalaması ise 7,01 TL olarak belirlendi ve 2019 yılında belirlenen tutar 5,67 olduğu için TL’nin geçen yılda değer kaybettiği açıklandı.

Büyüme Rakamları Küçülmeyi Yansıttı

TÜİK tarafından açıklanmış olan büyüme rakamlarına bakıldığında beklentilerin altında kaldığı görülüyor. Üretim yöntemi temel alınarak dört dönem toplamı ile elde edilmiş olan GSYH kapsamında zincirlenmiş hacim endeksine bakıldığında 2020 yılı bir önceki seneye göre yüzde 1,8 oranında artış yaşadı. Bunun yanında 2020 yılında kişi başına düşen GSYH küçülme yaşadı. Cari fiyatlar kapsamında kişi başına düşen gelir 60,537 TL olarak belirlenirken ABD doları cinsinden ise 8,599 dolar seviyesine karşılık geldi. Bu veriler ise 2009 yılı verilerinden aşağıda kaldı. GSYH’i oluşturan faaliyetlere bakıldığında ise finans ve sigorta faaliyetleri öne çıktı ve yüzde 21,4 oranında değer kazandı. İnşaat sektörü ise yüzde 3,5 oranında küçülme yaşadı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri Haberleri