2023 Yılında Dolar Kaç TL Olacak? Ünlü Ekonomist Açıkladı!

2023 Yılında Dolar Kaç TL Olacak? Ünlü Ekonomist Açıkladı!

Dolar kuru yükselmeye devam ediyor durum böyle olunca ekonomistlerde tahminlerini paylaşmaya devam ediyor. Bu ekonomistlerden biri de Evren Devrim Zelyurt. Ekonomist 2023 yılı dolar tahminini paylaştı.

Dolar kuru ile ilgili tahminlerini paylaşan ekonomistler hala yanılmadı ve dolar kuru 17,30 TL seviyesine ulaşmış durumda. Merkez Bankası'nın müdahaleleri ve Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın gelire endeksli senet sistemini açıklaması bile dolar kurunun düşmesine yardımcı olmadığı gibi hızla yükseldi.

Ekonomist Evren Devrim Zelyurt, kendi gibi aynı mesleği yapan Remzi Özdemir ile birlikte dolar kurunu geçmişten bugüne değerlendirdi ve dolar kurunun geleceği hakkında tahminlerini paylaştılar. İşte haberin detayları...

2023 Yılında Dolar Kuru Ne Kadar Olacak ?

Zelyurt, Capital Economics'in Türk lirası hakkında yaptığı açıklamaları hatırlatarak, İngilizlerin Türk lirasının son zamanlarda hızla değer kaybetmesinin devam edeceğini hatta hızını hiç kesmeyeceği beklentisi olduğunu söyledi.

Capital Economics daha önce dolar kurunun 2022 yılı sonunda 18 TL olacağını tahmin etmişlerdi fakat tahminlerini güncelleyerek dolar kurunun 24 TL seviyesine çıkacağını açıkladı. Zelyurt, dolar kuru ile ilgili kendi öngörülerini açıklayarak 2023 yılında 1 doların 26 TL olabileceğini söyledi. Bu rakamların sürpriz olmadığını artık yapılan tahminlerin mantıklı ve olması gereken şekilde olduğunu da sözlerine ekledi.

Dolar 26 TL Olacak

Tahminlerini rasgele yapmadığını belirten Zelyurt, hesaplamalara dayanarak yaptığını belirtti ve şöyle devam etti. Türkiye'deki enflasyonu ortalama olarak yüzde 65 alındığında, ABD'de de yüzde 10 aldığında çıkan enflasyon farkının en az yüzde 55 olduğunu ifade etti. Bu nedenle de Türk lirasının dolar karşısında en az yüzde 55 değer kaybetmesi gerektiğini vurguladı. Dolar kurunun şuan 17 TL seviyesinde olmasını gerçekçi bulmadığını ifade etti.

Zelyurt, şu anki dolar kurunun enflasyon farkı katılmış hali ile 26 TL olması gerektiğini söyledi. Yatırım tavsiyesi vermediğini ısrarla belirtenZelyurt, dolar kurunun 26 TL seviyesine hızla ilerlediğini de söylemekten kaçınmadı.

Merkez Bankası Dolar Tahminlerini Paylaştı

Merkez Bankası’nın açıklamış olduğu Piyasa Katılımcıları Anketinde, 2021 yıl sonu için TÜFE beklentisi bir önceki anket dönemine göre yaklaşık 6,5 puan arttı. Merkez Bankası'nın bir önceki aya göre tahminleri artış gösterirken, dolar / TL'nin yıl sonu beklentisinin 18,89 TL olduğu açıklandı. 12 ay sonrasında dolar TL beklentisi ise 18,47 TL'den 20.70 TL'ye çıkarıldı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.